Kako naći pravu akustičnu gitaru?

acoustic_hero.jpg

Akustične gitare mogu na prvi pogled izgledati skoro isto. Tek nakon kratke analize ćete biti iznenađeni kako se jedna od ruge mogu razlikovati. Ako prilikom odabira svoje prve gitare trebate savjet, možete računati s pomoćnom rukom sa naše strane.


Koja je razlika između akustične i klasične gitare?

acoustic222vs2.png

To je pitanje koje na početku muči mnoge. Akustična gitara je veća, glasnija i ima puno izražajnijii zvuk. Najviše su za to zaslužne metalne žice koje su tvrđe i na početku možete od njih dobiti par žuljeva. Klasične gitare su u pravilu tiše i imaju puno blaži zvuk. Njihove najlonske žice su melem za ruku, tako da se na početku nećete toliko namučiti. Ali pored logorske vatre će biti glasniji kolege na akustičnim gitarama.

Jačina zvuka i izraz nisu jedina pogodnost akustičnih gitara. Njihov vrat je uži nego na klasičnim gitarama i zato je sviranje na akustičnoj gitari brže. Ako s vremenom želite probati i električnu gitaru, sigurno ćete lakše prijeći s akustične nego s klasične. Razmislite, probajte i odabeite.
 


Zašto sam odlučio kupiti gitaru i što na njoj želim svirati?


Galzba koju želite stvarati je zatvorena u vašoj glavi, i ako ste odlučili koristiti upravo akustičnu gitaru kao ključ za njeno otvaranje, vrlo je bitno posegnuti za tim ispravnim. Razmislite... da li je izvuk koji želite postići bogat i jak ili naprotiv mekan i zadatak mu je pratiti ostale glazbene instrumente?
Oblik i veličina akustične gitare je jedan od ključnih elemenata koji imaju utjecaja na zvuk. Velika tijela gitara tipa Jumbo pružaju intenzivan odaziv na području baseva i srednjih frekvencija. Klasika  Dreadnought (ili Western gitara) je uravnoteženija, bogata, prirodna i s vrlo čistim zvukom. Ako tražite nešto manjih dimenzija, obratite pažnju na gitare tipa Parlor.
 


 Na što treba paziti prilikom odabira instrumenta?

 Sve gitare koje su kupljene u Muziker

prolaze izlaznom kontrolom, tako da na sve probleme vezane za loše podešavanje možete zaboraviti i koncentrirati se samo na to što je najvažnije. Oblik tijela nije jedini faktor koji utječe na zvuk. Veliki utjecaj ima drvo i tip ozvučnice.
Ozvučnica je prednja ploča koja ukrašava tijelo vaše gitare. Ploča može piti ljepljena od nekoliko komada ili je masivna. Vjerojatno nagađate da masivna prednja ploča prenosi vibracije puno bolje, glasnije i ljepše. To ne zbnači da ljepljena prednja ploča uopće ne valja.
Kod masivne prednje ploče je nužno koristiti zavlaživač. Naš zemljopisni položaj također podliježe velikim razlikama u vlazi zraka tokom godine, što znači da se ozvučnica rasteže i steže. Pošto je upravo na njoj veliki napor žica, može doći do pucanja i to naime zimi. Zavlaživač ovaj problem rješava


Drvo i vaš stil

Prednja ploča je mjesto koje vam pruža mogućnost da savršeno razvinete svoj stil. Ako više volite tihu svirku, potražite gitaru s prednjom pločom od cedra. Ako volite žešću svirku, za vas je smreka. Bitne su i ostale vrste drveta od kojih je izrađen instrument i zahvaljujući suradnji s prednjom pločom stavraju jedinstven zvuk vašeg instrumenta.
Mahagonij – srednje tvrdo, gusto  drvo s velikom rezonancijom, koje je karakteristično po svom jakom odazivu u srednjim i bas frekvencijama. Koristi se za vrat i tijela gitara.
Lipa – mekano, lagano drvo. Lipa se odlikuje bogatom dinamikom sa jakim odazivom u srednjim frekvencijama i zahvaljujući svojoj dostupnosti se koristi za jeftinije modele.
Palisander – tvrdo drvo sa velikom rezonancijom, većinom se koristi za prstohvate.
Javor – vrlo tvrdo drvo koje je osnova za vratove. Javor se odlikuje odličnim odazivom u visokim frekvencijama.
Eben – čvrsto i tvrdo drvo koje je vrlo ugodno na dodir i koristi se većinom za izradu prstohvata skupljih gitara. Eben se slaže s bas frekvencijama


Možda malo elektronike?

elektroakustika22.png

Jasno. Želite više mogućnosti, nije li tako? U tom slučaju posegnite za elektroakustičnim gitarama . Ti instrumenti su standardne akustčne gitare  obogaćene za mini predpojačalo i pick up . Dovoljno ih je priključiti u pojačalo  i koristiti sve pogodnosti akustične i električne gitare.


Da li postoj instrument koji se općenito smatra za dobar izbor? Martin_02.jpg

Ako još uvijek niste donijeli odluku i tražite univerzalan instrumentkoji je klasika među  akustičnim gitarama. Posegnite za gitarom tipa Dreadnought. Poznata je i kao western gitara . Instrument ima neponovljiv klasičan oblik i višenamjenski vrlo ugodan zvuk koji će vas osvojiti u trenutku.


Da li će mi biti dovoljna gitara ili mi je potrebno još nešto?

Akustična gitara jje instrument koji pruža veliku slobodu, možete je uzeti na rame i poći s njom bilo kuda . Preporučamo za nju torbu , da vam jadna na pola puta ne pokisne. Sigurno će vam dobro doći zavlaživač koji će gitaru održati u odličnoj formi duge mjesece i godine. Nemojte zaboraviti biti uvijek naštiamni .


© 2004-2019 Muziker | Kako odabrati akustičnu gitaru
Logo muziker
Nemojte propustiti povoljne akcije. Aktivirajte si notifikacije.
Aktivirati