cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Gitare

Gitara je glazbeni instrument koji se ističe ne samo u klasičnoj glazbi već i na logorskom vatri ili rock koncertu. Bez obzira svirate li ili tek učite svirati, pomoći ćemo vam pri odabiru i predstaviti vam nekoliko vrsta.

Koje vrste gitara poznajemo?

Akustične gitare
Akustična gitara izrađena je s rezonantnom pločom (tijelom) čija je zadaća pojačati zvuk i emitirati ga s pravom tonskom koloracijom. Prema materijalu žica, dijelimo ih na klasične (takozvane "španjolske gitare"), koje imaju nylon žice, Jumbo i Dreadnought (poznate kao "zapadne"), koje imaju metalne žice.

Električne gitare
Električna gitara radi na principu osjetljivosti vibracija žica iznad pickup-a, eliminirajući potrebu za šupljim tijelom. Ovaj je instrument stekao popularnost 1950-ih kada je tvrtka Fender predstavila gitaru Fender Stratocaster. Ovaj model gotovo nepromijenjen proizvodi se i danas i također se smatra jednim od osnovnih tipova električnih gitara. ST modeli postali su toliko temeljni i univerzalni da se nalaze i kod drugih proizvođača.
Telecaster gitare, također od Fendera, postale su jednako ikonične i popularne. Modeli T imaju elegantan oblik s jednim rezom i zbog svog čistog zvuka pogodni su za mekše žanrove poput countryja i popa.
Treći temeljni tip gitare je Les Paul tvrtke Gibson. Ovaj tip karakterizira zaobljeni gornji dio i jedan rez na donjem dijelu. Pogodan je za teže žanrove, ali i, na primjer, reggae ili blues.

Električno-akustične gitare
Električno-akustična gitara akustična je gitara s magnetskim senzorom koji prenosi vibracije putem kabela do izlaznog konektora (priključka) ili u ugrađeno pretpojačalo. Koristi se u raznim žanrovima gdje je potreban zvuk akustične gitare, ali s većom glasnoćom.

Bas gitare
Bas gitara ili bas gitara zamijenila je ranije korištenu kontrabasu. Njen zvuk se nalazi negdje između ritmičkih i melodijskih komponenti glazbe i odgovara svim stilovima. Prema načinu pojačavanja zvuka, razlikujemo između akustične bas gitareelektrične bas gitare.

Povijest
Gitara ima bogatu povijest koja seže preko 4000 godina unatrag. Kroz godine su se pojavile mnoge teorije o njenim korijenima i prethodnicima, ali gotovo sigurno znamo da su njeni preteče stigli u Europu iz Egipta i Mezopotamije. Ovi instrumenti obično su imali 4 žice, što označava početak gitare koja je postala najpopularnija tijekom ranih renesansnih 4-žičanih instrumenata u većini Europe.
Kako su godine prolazile, broj žica i njihov materijal su se mijenjali. Provedeni su eksperimenti na pričvršćivanju vrata i obliku tijela. Klasična gitara, poznata i kao "španjolska gitara", kako je danas poznajemo, pojavila se u 19. stoljeću. Tehnologije za pojačavanje zvuka počele su se razvijati, što je dovelo do stvaranja novih vrsta.

Početak sviranja gitare
Ako još uvijek razmišljate o početku sviranja, definitivno pogledajte gitare za početnike, ili možete kupiti gitaru za dijete. Za lakši odabir, na našem blogu pronaći ćete članke o kako odabrati gitaru, kako je uštimati, i kako naučiti svirati gitaru.

Također, odaberite odgovarajuće dodatke, poput štimača, plektra, zamjenskih žica za gitaru, ili pojačala.