cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Kako naučiti svirati gitaru: Vodič za početnike

Aktualizirano 24.07.2023
Čítanje na 9 min.
Denisa Štefunková
Uživaš u glazbi i želiš znati kako naučiti svirati gitaru? Istina je da je učenje sviranja glazbenog instrumenta općenito dugotrajan proces. U ovu slobodnu aktivnost moraš uložiti puno vremena i energije. Međutim, ako znaš osnove i nekoliko praktičnih savjeta, sve može biti puno lakše. Imamo jednostavan vodič za tebe da saznaš kako svirati gitaru.
Kako naučiti svirati gitaru: Vodič za početnike

Odaberi kvalitetnu gitaru

Prije nego počneš svirati gitaru, moraš odabrati model. Na tržištu ćeš naći desetke različitih vrsta. Neki su skuplji, drugi jeftiniji. Općenito, gitare se dijele u nekoliko osnovnih kategorija:

  • klasične gitare,
  • akustične gitare,
  • električne gitare.

Klasične gitare

Klasične gitare su poznate pod nazivom klasične. Ovaj naziv ovisi o tome za što se koriste. Umjetnici ih obično koriste za sviranje klasične glazbe ili flamenca. Klasični modeli prikladni su i za profesionalce i za početnike. Najlonske žice olakšavaju rad početnicima.

Klasične gitare se sviraju prstima, a ne trzalicama. Najlonske žice ne režu i ugodne su na dodir. Osim toga, ovaj glazbeni instrument karakterizira nešto masivnije tijelo od električne gitare.

Klasične gitare mogu se naći na tržištu u nekoliko veličina. Mogu se prilagoditi tvojim potrebama.

Akustične gitare

Akustične gitare su sušta suprotnost klasičnim. Najveća razlika je u tome što se specijalizirani za određene žanrove. Glazbenici ih najčešće koriste u rock glazbi, country, folk, pop ili blues. Budući da gitare imaju metalne žice, svira se trzalicama.

Akustične gitare možeš pronaći u trgovinama u nekoliko dizajna, kao što je Jumbo. Karakterizira ih zaobljen i uži prstohvat u odnosu na klasične modele.

Stručni savjet
Ako želiš poboljšati svoj nivo sviranja na gitari, odaberi elektroakustične gitare. Disponiraju specijalnim pick upom i mogu se priključiti u pojačalo.

Električne gitare

Električne gitare na prvi pogled izgledaju drugačije. Obično nisu tako robusne i imaju različite oblike. Služe za to da ih uključiti u nešto i onda na njima sviraš. Svirati na njima možeš i bez priključivanja, ali upravo priključivanje je njihova poanta.

Aparatura ne mora biti prevelika. Kod kuće će biti dovoljan manji kućni set. Zahvaljujući njemu, čuti ćeš pravi i puni zvuk svog glazbenog instrumenta.

Električne gitare obično su skuplje od akustičnih i klasičnih. Glazbenici ih koriste, primjerice, za metal i rock glazbu, ali može se reći da je njihova upotreba univerzalna.

Pazi na parametre i ne zaboravi na cijenu

Prilikom odabira gitare je potrebno slijediti glavne parametre, kao što su kvaliteta drva i obrada. Ne samo koliko dugo instrument izdrži, već i kako svira ovisi o vrsti drveta.

Proizvođači koriste drvo smreke na prednjoj strani akustičnih gitara. Skuplji modeli imaju cedrovo drvo koje bolje rezonira i pruža ugodniji zvuk. Poleđine mogu biti izrađene od javora ili mahagonija.

Zapamti da je nepotrebno štedjeti na gitari. Vrhunski instrumenti ti pružaju komfort tijekom sviranja i brinu se za najbolji zvuk. Iako ti u početku može biti dovoljan jeftiniji model, nakon kratkog vremena trebati će ti nešto kvalitetnije. Stoga vrijedi razmisliti hoćeš li odmah na početku uložiti u skuplju gitaru.

sviranje na električnoj gitari

Najprije je probaj

Ako nisi siguran da želiš svirati gitaru, ali si u iskušenju si da probaš. To možeš učiniti, na primjer, kod prijatelja koji je ima ili u obližnjoj trgovini. Ali ne moraš je odmah kupiti. Sve što trebaš učiniti je osjetiti je i saznati kako paše u ruku. Neki čak posuđuju gitare kako bi se malo upoznali s njima prije kupnje.

Isprobavanje gitare će ti pomoći u još jednoj stvari. Ovo je odabir vrste. Ako ne znaš točno što želiš svirati i hoćeš li više voljeti klasičnu ili akustičnu gitaru, provjeri. Pronađite mjesto gdje ćeš moći zasvirati na njoj.

Naravno, ovaj korak je samo neobavezan. Ako nemaš gitaru koju možeš isprobati, možeš je odabrati na temelju pojedinačnih parametara. Ali ne zaboravi da moraš dobro razmisliti o kupnji kako bi odabrao najbolji instrument.

Kako početi svirati gitaru: Prvo odgovori na osnovna pitanja

Obično se na početku postavlja puno pitanja. Osim što ćeš početi svirati gitaru, trebao bi postaviti druga pitanja kao početnik. Po njima ćeš odabrati najbolji model instrumenta. Dakle, što trebaš znati prije kupnje?

  • Koju vrstu glazbe želiš svirati? Odaberi vrstu gitare na temelju glazbe. Možeš koristiti akustiku za country, folk, blues ili pop. Klasične su, posebno za klasičnu glazbu, ali je njihova upotreba prilično široka. Električne se odlikuju svestranošću. S njima možeš svirati gotovo sve.
  • Koliko si spremni potrošiti? Tržište gitara podijeljeno je u nekoliko cjenovnih kategorija, a najjeftiniji modeli koštaju između 100 i 150 eura. Ako želiš nešto kvalitetnije, što će ti pružiti savršen osjećaj prilikom sviranja, traži u kategoriji 250 - 300 eura.
  • Koje marke uzeti u obzir? Ako želiš prvoklasnu kvalitetu i ne želiš se ni na što ograničiti, posegni za markama poput Fendera, Gibsona ili Ibanez. Proizvođači poput Martina, Yamahe i Takamine također će zadovoljiti.

Savjet stručnjaka
Za početnike će učenje na kvalitetnoj i skupljoj gitari biti puno brže i lakše. Kad te privuče gitara i znaš da ćeš puno vremena posvetiti učenju, nemaš o čemu razmišljati.

Kako naučiti svirati gitaru: upute korak po korak

Ako već imaš gitaru, možeš prijeći na sljedeći korak, a to je sviranje. Pitanje kako naučiti svirati gitaru je prilično široko i postoji nekoliko odgovora. Za tebe imamo praktičan i jednostavan vodič s kojim se možeš nositi i bez učitelja.

Korak br. 1: Upoznajem gitaru

Pošto učiš svirati gitaru, vjerojatno nikad prije nisi držao gitaru. A čak i da si je držao, nikada nisi razmišljao kako se zovu njeni dijelovi i od čega je napravljena. Sada moraš naučiti ove stvari. Na gitari ćeš naći:

  • Kobilicu - ovo je dio koji nećeš često koristiti. Zanimat će te samo ako promijeniš žice. Naći ćeš je u najširem dijelu tijela gitare. Kobilica ima pravokutni oblik.
  • Žice - Žice stvaraju zvuk i po njima sviraš prstima ili trzalicom. One se nalaze od skakavca do glave.
  • Rezonantnu rupu - Ovo je mjesto odakle dolazi sav zvuk. To je kružna rupa u glazbenom instrumentu.
  • Prstohvat - dugi dio gitare koji ćeš držati dok svirate. Osim toga, na njemu ćeš također svirati akorde.
  • Prag - predstavlja "stupce" na prstohvatu.
  • Mehanizam za podešavanje - mehanizam ćeš pronaći na vrhu gitare, točnije na glavi. Koristi ga za ugađanje gitare.

Korak br. 2: Upoznaj akorde

Poznaješ gitaru, ali još uvijek ne znaš kako naučiti svirati? Drugim korakom ćeš tome biti bliže. U njemu ćeš naučiti kako akordi funkcioniraju i kako ih razumjeti.

Akord je harmonija tonova koja treba spojiti glazbeni smisao i dobro zvučati. Za sviranje akorda potrebna su ti dva prsta. Moraš zapamtiti akorde baš kao abecedu ili pjesmu.

Druga ruka kojom držiš žice na prstohvatu će ti reći da li ih držiš dobro. Ako zvuk ne zvuči dobro, pusti žice i ponovno ih uhvati. Nakon što ih uhvatiš, možeš proći kroz svaku pojedinačno ili odjednom.

svirati gitaru

Korak br. 3: Alternativni akordi

Postoji mnogo akorda (kao što su akord d, akord a, itd.) i svi su temeljeni na osnovama. Ne smiješ se fokusirati na jednu ili drugu ruku kada ih sviraš. Shvati cijeli proces kao cjelinu i pokušaj postizanje harmonije. U početku će ti se to činiti nemoguće, ali vidjeti ćes, s vremenom ćeš se navići.

Nakon što naučiš akorde, možeš ih jednostavno zamijeniti. Na primjer, Wonderwall by Oasis pomoći će ti u vježbanju, koji vjerojatno koriste svi početnici. Pusti je i pokušaj saznati koji je njezin ritam. bilješke za gitaru za početnike također će ti pomoći u učenju.

Zanimljivost
Kako naučiti svirati gitaru kod kuće? Mnogi se pitaju kako naučiti svirati gitaru na internetu i da li se to uopće može. Odgovor je da. Kod kuće možeš naučiti ne samo osnove, već i druge napredne zadatke. Sve što trebaš su prave upute. Cijeli će proces biti olakšan i tutorijalima i edukativnim videima ili posebnom aplikacijom sviranja gitare.

Korak br. 4: Vježbaj, vježbaj, vježbaj

Znaš akorde i već si upoznao gitaru. Sada dolazi najduži korak, a to je vježba. Svakim treningom bit ćeš bolji u sviranju gitare. U početku joj posveti barem sat vremena svaki dan. Kasnije, kada se usavršiš, vratiti ćeš se tome automatski bez razmišljanja.

Video: 


Kada znaš kako naučiti svirati gitaru

Postoji mnogo online tutorijala o tome kako svirati gitaru. Zato nema šanse da, ako uživaš u ovom glazbenom instrumentu, ne bi mogao naučiti svirati .

Nakon što se upoznaš s osnova, dobro je podići svoj hobi na nekoliko razina. Na primjer, to možeš učiniti s visokokvalitetnim dodacima kojih ima više nego dovoljno. Odaberi:

  • Trzalicu - također će ti dobro doći i za klasičnu gitaru, sviraš više i ne želiš si ozlijediti trbuščiće na prstima. Osim klasične jednobojne, možeš birati i različite kombinacije boja i zanimljive uzorke.
  • Kombo pojačalo - obično kombinacija gitarskog pojačala i zvučnika u jednom uređaju. Takav pomoćnik će ti trebati kada nabaviš električnu gitaru. Uređaj je malen, ne zauzima puno prostora i možeš ga koristiti kod kuće.
  • Efekti gitare - možeš promijeniti zvuk svoje gitare kako bisi stvorio nešto potpuno novo.
  • Žice za gitaru - nakon nekog vremena, žice na gitari se mogu pokidati ili ćeš ih možda morati zamijeniti. Dakle, pitanje je kako odabrati žice za gitaru. Na tržištu ćeš pronaći različite vrste žica koje biraš prema vrsti gitare.
  • Koferi i torbe - Vjerojatno ćeš s gitarom biti kod kuće samo prvih nekoliko tjedana ili mjeseci . Kasnije, kad se usavršiš, sigurno ćeš se premještati. Stoga nabavi praktičanu futrolu s ručkama. U njemu ćeš gitaru vrlo lako premještati s mjesta na mjesto.
  • Stalci - kamo stavljaš gitaru kada završiš sviranjem? Ne ostavljaj je na podu ili na polici odakle bi mogla pasti. Posegni za funkcionalnim stalkom, koji ne mora biti velik. Dovoljan ti je manji model.
  • Remeni za gitaru - Trebati će ti remen za sviranje gitare. Neke vrste su jeftinije, na primjer što je najlon. Druge su skuplji, poput kože.

Video: Saznaj kako naučiti svirati gitaru u nekoliko koraka

Na prvi pogled gitara izgleda kao zahtjevan glazbeni instrument. Međutim, istina je da kada tome posvetiš dovoljno vremena i energije, cijeli proces je puno lakši. Koristi naš tutorial i saznaj ne samo kako naučiti svirati električnu gitaru, već i kako svirati klasičnu ili akustičnu gitaru. Sviraj prijateljima ili započni svoju karijeru i uživaj u svakom napretku koji ostvariš. Počeci na električnoj ili klasičnoj gitari su tako zabavni. Ako zavoliš sviranje, možeš postepeno sastaviti kućni studio.


Najnoviji proizvodi: Gitare