cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Kako odabrati gitaru

Čítanje na 4 min.
Juraj Haruštiak
Na početku je najvažniji pravi izbor.Tvoja prva gitara može ti donijeti gomilu zabave ili te potpuno obešrabriti.Učenje sviranja instrumenta je proces stalnog pokušaja, pogrešaka, uzastopnih pokušaja... i, nažalost, uzastopnih pogrešaka. Stoga odmah odaberi gitaru koja će te motivirati da nastaviš svirati unatoč prvim poteškoćama. Ali kako odabrati gitaru bez prethodnog iskustva? Postavi si nekoliko pitanja koja će ti pomoći da se bolje orijentiraš u širokom izboru gitara.
Kako odabrati gitaru

Za što ću koristiti gitaru?

Svejeno je da li na početku glazbu shvaćate smrtno ozbiljno ili želite probati iz znatiželje. Ispočetka ćete u prvom redu trebati jaku volju i instrument koji “oprašta” greške. U slučaju električne ili klasične gitare imate širom otvorena vrata. Obje imaju odličan zvuk i čuvaju vaše prste.

Kakvu glazbu želim svirati na svojoj gitari?

Dilema budućih giatrista oduvijek počinje uparvo ovom rečenicom. Ako volite jaki zvuk i žestoke rifove, nabavite sigurno električnu gitaru. Ako svoje slušatelje želite zadivljivati glazbom bilo kada i bilo gdje nabavite akustičnuj ili klasičnu gitaru. Izbor ćemo prepustiti vama. Kakvu glazbu volite, zante najbolje vi.

Stvari stoje ovako – kvalitetniji instrument je uvijek ugodniji na dodir, ima bolji zvuk i bolje se na njemu svira i vježba. To ne znači da morate razbiti kasicu prasicu tek kad mukom uštedite peterznamenkastu cifru. Ako se želite ozbiljno posvetiti glazbi, preporučamo investirati u instrument 2250–3750 Kn, ako gitara treba služiti samo za zabavu (što je u redu), kategorija do 1880 Kn bi trebala biti dovoljna.

Što treba uzeti u obzir kod pojedinih instrumenata?

Kod akustičnih i elektroakustičnih gitara je to drvo i kvaliteta izrade. Kakav vzvuk imaju pojedine vrste drveta, možete pročitate ovdje. Ako ste se odlučili za električnu gitaru, pročitajte par savjeta u vezi drveta i pick upa koje smo za vas pripremili ovdje.

Prema čemu da odaberem gitaru ako se još uvijek ne mogu odlučiti?

Razmislite koje su vaše omiljene pjesme, interpretatori ili žanrovi i pokušajte pronaći instrumente na kojima su vaše omiljene stvari bile komponirane. Rock gitaristi će najvjerojatnije odabrati gitaru tipa LP, ST ili T-model , jubitelji darka bi trebali razmišlajti o gitarama s jakim izlazom, osjećajnim folk glazbenicima preporučamo zaviriti u vode akustičnih gitara a ljubitelji latino američkih žanrova će ocijeniti klasičnu gitaru. Pažljivo tražite i još pažljivije birajte.

Koji su najpoznatiji brandovi gitara?

Ako želite odmah na početku prvorazrednu kvalitetu, možete biarti među najvećim barndovima na tržištu. Što se tiče električnih gitara to su Fender i Gibson, ali ne smijemo zaboravljati ni na japanskog diva Ibanez. Akustične i elktroakustačne giatre imaju u šaci vrhunski prozvođači Martin, LAG Takamine a klasičnih gitara vrhunske kvalitete vrhunski proizvođač Yamaha.

U pravilu je to velika razlika. Skupi instrumenti su opremljeni kvalitetnijim drvetom, kvalitetnijim dijelovima i postavljeni su tako da se na njima svira što lakše. Osim toga UVIJEK imaju odličan zvuk. Jeftini instrumenti imaju svoje mušice, koje kao početnik ne morate ni primijetiti. Kasnije ćete vjerojatno morati početi razmišlajti nad nečim boljim.

Ako bih želio/la “zlatnu sredinu”, što mi preporučate?

Svaki tip gitare ima svoju legendu koja definira cijelo njegovo postojanje. Ako želite dati šansu apsolutnoj klasici, nećemo vam stajati na putu. Zlatna sredina kod električnih gitara Stratocaster i Les Paul . Obje su nastale otprilike u isto vriejme i do dan danas vladaju svim električnim gitarama. Stratocaster oštriji i jači zvuk sa staklenom karakteristikom, zamislite na primjer Jimija Hendrixa , Davida Gilmoura ili Johna Frusciantija, Les Paul je mekši, baršunast u pravim rukama može biti puno žešći i tvrđi (kao primjer možete zamislitiť Jimmyja Pagea, Slasha ili Zakka Wyldea). Kod akustičnih i elektroakustičnih gitara je legenda Dreadnought, koju je proslavio istoimeni model marke Martin. Zatvorite oči i zamislite akustičnu gitaru. To što zamišljate je upavo Dreadnought. Bogati basevi, velik i jak zvuk – jednostavno ne možete promašiti.

Kod klasičnih gitara pazite u prvom redu na veličinu, oblik je u večini slučajeva isti. Klasične gitare se izrađuju u raznih veličina za odrasle, i za veću i manju djecu. Zato pazite da vam stanu prti an prstohvat. Veičine za odrasle su večinom označavane kao 4/4 . To su dva ista broja, pa se na sreću lako pamti. Od tada ste samo vi i vaša nova gitara. Nemojte zaboraviti ostati raspoloženi i brinite jedni za druge. Ovisi samo o vama da li ce od ovog dua s vremenom postati tuđinci ili svjetske zvijezde.

Najnoviji proizvodi: Gitare