cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Kako odabrati ukulele

18.09.2022
Čítanje na 5 min.
Juraj Haruštiak
Ukulele je mali instrument velikih mogućnosti i upravo zato je tako omiljen. Danas je ovih amlih instrumenata tolika da je zaista lako izgubiti se u velikoj pobnudi modela, veličine i izrade. I zato smo za vas pripremili vodič, koji će vam pomoći razumjeti osnovne pojmove i osobine pojedinih modela.
Kako odabrati ukulele

Zašto sam odlučio kupiti ukulele i što želim na njemu svirati?

Postoji nekoliko razloga za kupnju ukulele - lagan je, malen, kompaktan i vrlo praktičan glazbeni instrument, pogodan za putovanja. Nije zanemarivo ni to da izgleda cool.

Razmislite za što želite koristiti svoj ukulele? Možda želite ovaj instrument predstaviti u bandu, možda želite svirati za svoju dušu kod kuće, možda svirate bas u ukulele orkestru. Prilikom odabira pravog instrumenta ćemo zajedno s vama razmišljati o raznim scenarijima i pokušati vam što najbolje pomoći. Što se tiče ukulele, nudi se 5 tipova, koje se razlikuju po veličini i po tonu.

  • Soprano ukulele – najrašireniji tip ukulele koji se diči svojim kompaktnim dimenzijama i preciznošću zahvaljujući najmanjem tijelu. Većinom ima 12-15 pragova i ugađanje GCEA.
  • Koncertne ukulele – ovaj tip je samo malo veći, što uzrokuje i jaći i bogatiji zvuk. Obično ima 15–20 pragova i ugađanje GCEA. Koncertni ukulele je jedan od najomiljenihjih modela.
  • Tenor ukulele – opet malo veće tijelo i opet bogatiji zvuk, uglavnom basevi. Obično ima 15 i više pragova i ugađanje GCEA.
  • Bariton ukulele – ukulele s velikim tijelom, koje se odlikuje punim i bogatim zvukom. Obično ima 19 i više pragova i ugađanje DGBE. Pripremite se i na dužu menzuru.
  • Bas ukulele – ovaj instrument se može pohvaliti najvećim tijelom, koje je u usporedbi s drugim instrumentima još uvijek kompaktno i pogodno za putovanja. Očekujte više baseva, koji će podržati koncertni ili tenor ukulele. Instrument ima 19 i više pragova. Ugađanje je EADG.
  • Guitalele – hibridne gitare i ukulele, za razliku od ukulelea ima ova gitara čak 6 žica. Zvuk je malo reskiji nego kod obične gitare. Idealan start u svijet gitara s najlonskim žicama Kod sviranja na ovoj gitari se koristi isti prstored kao kod obične gitare. Najčešće se štima više nego obična gitara. Koristi se se ugađanje A-D-G-c-e-a.
  • Ostale ukulele – ovo su zaistaposebni primjerci u kategoriji ukulele. Instrumenti neobičnih oblika ili od posebnih materijala će privći ne samo vaš pogled, već i sluh. Zahvaljujući punom i neponovljivom zvuku će privući pažnju na pozornici i na svakom pravom partiju.

Na što treba pauiti pri odabiru instrumenta?

Osim veličine postoji jiš jedan bitan faktor koji bi u velikoj mjeri mogao utjecati na vaš zvuk - materijal i izrada. Instrumenti s masivnom prednjom pločom prenose vibracije putem žica puno bolje nego instrumenti s ljepljenom prednjom pločom. Ovakvi instrumenti su obično i skuplji. Vjerojatno ćete morati odbarati pogodnu cijenu ili vrhunski zvuk. Znajte da odabrali bilo što nećete biti uskraćeni za savršen doživljaj sviranja na instrumentu.

Možda malo elektronike?

Ukulele je relativno tih akustični instrument, sli postoji i varijanta s ugrađenim pick upom. Elektorakustičan ukulele će naći svoje mjesto na koncertnoj pozornici, u glazbenom klubu ili u studiju - jednostavno svugdje gdje je potrebno pojačati zvuk. Do elektronike je često i ugrađen tuner zahvaljujući kojem s instrument može vrlo lako i brzo naštimati. Prilikom kupnje ukulelela s pick upom treba misliti i na pogodan kabel za instrumentekombo.

Postoji li tip ukulele koji je za početnike općenito najbolji?

Ako još uvijek niste odlučili i tražite univerzalan instrument koji je apsolutna klasika među svim ukulele, posegnite po koncertnom. Koncertni ukulele je malen, kompaktan i u potpunosti univerzalan. Nedostojati će vam još samo slamena suknjica i vijenac od cvijeća oko vrata.

Hoće li ukulele biti dovoljan ili mi je potrebno još nešto?

Biti će vam dovoljan, ali postoji rizik da će vm na putu pokisnuti, da će puhati jak vjetar i nda će vam u njega napuhati prašina. Možete se dogoditi da vam prilikom vatrenog sviranja pukne žica, ili će vam biti teško svirati po stoječki. Znate što mislimo - uvijek dobro dođe torba koja instrument štiti i prenošenje je lakše. Dobro je imati i rezervne žice, clip on tuner i remen. Kod elektroakustičnog instrumenta nemojte zaboraviti kabe. Bez njega to neće ići.

Nemoj zaboraviti da ćeš svoj ukulele trebati nekamo nasloniti ili obijesiti. Ako misliš sa sviranjem na ukulele ozbiljno, odaberi zanimljive note

Odličan način kako prilikom odabira na ništa bitno ne zaboraviti i uz to uštedjeti je kupnja pogodnog seta.


Ukulele