Odaberi državu za dostavu paketa

cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Kako odabrati combo pojačalo

Čítanje na 5 min.
Juraj Haruštiak
Električna gitara je instrument koji će prije ili kasnije zahtjevati dobro pojačalo. Ali kako naći pojačalo koje će za vas biti dobro i neće vam ubrzo dosaditi? Nadamo se da će vam ovi redovi pomoći pri odabiru. Dakle, krenimo.
Kako odabrati combo pojačalo

Kakva je razlika između pojačala i combo pojačala?

Gitarsko pojačalo je naziv koji se najčešće spaja s takozvanom “glavom” . To je u biti pojačalo koje ima sve osim jedne stvari – zvučnika. Upravo zato je uz njega potrebno kupiti zvučnik koji će promijeniti magiju sa pojačala na vaš osobni zvuk Kod combo pojačala je već iz naziva jasno da se radi o kombinaciji pojačala i zvučnika ili više zvučnika. Combo pojačalo se lakše prenosi, manje je i zato je pogodno za manje prostore i klibove. Prostor koji štedi će ocjeniti vaši kolege u prostorijama za probu.

Za što mi je potrebno combo pojačalo/pojačalo?

Tu počinje jedan od najvažnijih koraka prilikom odabira pojačala. Potrebno je uzeti u obzir da za tihe žanrove su dovoljna mala combo pojačala koja imaju čist zvuk, prilikom vježbanja kod kuće ćete sigurno ocjeniti praktične dimenzije i funkcionalnost malih modeling combo pojačala a prilikom koncerta na pravoj pozornici je potrebno malo zapapriti. Zato birajte novo pojačalo prema tome za što ga planirate koristiti.

Da li postoje neki osnovni tipovi pojačala?

Pojačala se danas dijele na lampaška, tranzistorska é ili takozvana hibridna. Ova tipologija ne određuje samo tip pojačala. Nego i karakterističan zvuk, dinamiku i nekoliko drugih znakova, koji se izričito potpisuju ispod svakog od tipova. Apsolutna klasika su takozvana lampaška pojačala. To ne unači da vaše pojačalo iz snova neće biti uparvo tranzistorsko ili hibridno.

Zašto uparvo tranzistorsko pojačalo?

Tranzistor pojačala je nastalo kao modernija i pozdanija verzija lampaškog pojačala i najveću slavu je doživjelo 80tih godina. Tranzistorska pojačala su poznata po nižoj dinamici i prirodnom tonu, ujedno su zbog svoje čvrste konstrukcije pouzdanija. Osim toga, tranzistori su puno manje osjetljivi na prirodna zakrivljenja i zato su ova pojačala sačuvala vrlo autentičan i prirodan zvuk. Idealna su za jazz glazbenike.

Zašto upravo lampaško pojačalo?

Tube pojačala su klasičari i prvi odabir za večinu glazbenika. Ova stara ali zato pouzdana konstrukcija pojačala pružaprirodan i bogat zvuk. Lampe su malo krhkije i osjetljive su na vlagu i toplinu, kao i na jake vibracije. Lampaška pojačala su poznata i po svom prirodnom zakrivljenju koje je vrlo bogato na harmonije, ugodno reagira na korištenje svih pedala.

Zašto upravo hibridno pojačalo?

Hibrid pojačala u večini slučajeva nudi najbolje iz oba svijeta. Predpojačalo ovih pojačala je opremljeno lampom a krajnje pojačalo koje je zaduženo za jačinu zvuka i snagu je tarnzistor. Odlikuje se pouzdanošću, dinamikom i solidnim zvukom.

Koliko jako combo pojačalo/jako pojačalo trebam?

Snaga je sljedeći faktor koji ima ogroman utjecaj na ukupno zadovopljstvo gitariste. Pazite na brojeve. Snagu možete shvaćati kao jačinu zvuka. Općenito vrijedi da su lampaška combo pojačala općenito PUNO glasnija od tranzistorskih. To vrijedi naime za kombinacije sa snagom nižom od 15 do 30 W.

Ako u bandu želite svirati s bubnjarem, trebati će vam tranzistorsko combo pojačalo sa snagom minimalno 30 W, ali neka lampaška combo pojačala sa snagom 15W će biti dovoljna. Ako znate da ćete combo pojačalo koristiti isključivo za sviranje kod kuće ili za probe s vašim prijateljima na akustičnom instrumentu, možete se pouzdati u 20 do 30 W combo pojačalo.

Da li se combo pojačala razlikuju i u nečem drugom osim u snazi?

Zvuk combo pojačala ima veliki utjecaj na opremljenost zvučnika. U prvom redu prema zvuku možemo odresiti promjer zvučnika. Zvučnici s promjerom 8” jjednostavno nemaju tako bogat zvuk kao zvučnici s promjerom 12”. Combo pojačala opremljenih s 2x12 ” su apsolutno pogodna i za veće koncerte u klubovima.

Da li je combo pojačalo ili pojačalo pogodno i za elektroakustičnu gitaru?

Mašta i kreativnost nemaju granica, ako želite da vaša elektroakustična gitara sjaji punim sjajem, preporučamo combo pojačalo za akustičnu gitaru. Ova specijalna combo pojačala su što se tiče frekvencija prilagođena za akustični instrument i ne zakrivljuju bezrazložno zvuk.

Da li ću još nešto trebati uz combo pojačalo?

Da li vam je već malo jasnije kako odabrati pravo combo pojačalo ili pojačalo? Nemojte zaboraviti na kabel za instrumente. Ova sitnica je direktan spoj između vašeg instrumenta i zvuka za kojim čeznete. Između combo pojačala i gitare se nekad isplati staviti par efekt pedala. Kako odabrati prave za vas možete pročitati ovdje. Želimo vam dobru zabavu pri otkrivanju zvukova!


Gitarska combo pojačala