Odaberi državu za dostavu paketa

cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Kako odabrati gitarski efekt

19.09.2022
Čítanje na 3 min.
Juraj Haruštiak
Pedalski efekti su manje ili veće kutijice koje su predmetom nekad nekad čak neodoljive čežnje glazbenika – odkada je prvi od efekata ugledao svjetlo dana 1962. godine. Od tada je naravno prišlo nešto vremena i danas ih je toliko da se u nima ne snalaze ni najveći profesionalci. Kako odabrati taj koji će savršeno nadopunjavati vašu gitrasku osobnost? Proučimo taj problem zajedno.
Kako odabrati gitarski efekt

Da li su mi zaista potrebni efekti?

Je jedno od osnovnih pitanja koje bi si trebali postaviti. Ako se krećete na teritoriju punka ili hard rocka vjerojatno će vam biti dovoljno pojačalo s čistim i zakrivljenim kanalom. Ako čeznete za putem eksperimenata kojima nikad nema kraja, čeka vas beskonačno traženje u velikom broju kutijica e ćete s vremenom otkriti. U oba slučaja nemojte zaboraviti uživati u glazbi.

Koji efekt je najbolji za mene?

Odluka je na vama. Želite svirati glasno ili rađe uživate u relaksacijskim melodijama. Efekti su pogodni za svaku vrstu glazbe i postoji ih toliko da će usrećiti svakog glazbenika na ovoj planeti. Morate samo znati što želite. U redu, ovdje je krataqk popis toga što razni efekti iz raznih kategorija rade i kako zvuče.

  • Boost/Overdrive/Fuzz/Distortion - efekti koji se nalaze u grupi zakrivljenja. Svaki ima svoj vlastiti okus. Čim dalje idete tim je veće i više karakteristično zakrivljenje. Zamislite sve od rock rifova, preko rocka 60 tih do najžešćeg metala.
  • Choruses / Flangers / Phasers - efekti koji se zovu i modulacijski efekti. Kakav imajuV baterija zvuk? Zamislite početak "Come as you are" od Nirvane (chorus), ili mnoge druge efekte, koji će obojiti vaš zvuk bojom psihadelije.
  • Delays / Reverbs - ovi efekti će cvašem zvuku dodati prostor. Od oponašanja jeke u maloj prostoriji do ogromnih hramova ili klasičnu ritmičku jeku koju poznajete iz djetinjstva u planinama.

Da li se razlikuju efekti namijenjeni za gitaru i bas gitaru?

Ovako.. efekti za bas će uvijek biti funkcionalni s bilo kojim instrumentom na koji čete ga priključiti. Ovakvi efekti su za niže frekvencije i u mnogim slučajevima ispravno funkcioniraju samo sa bas gitarom. U obrnutom slučaju je to malo drugačije zato što su mnogi gitarski efekti doslovno počeli biit uobičajeni. Nemojte se bojati ekperimentiranja, efekte je moguće kupiti i prodati ali iskustvo je vrijedno zlata..

Što ću još trebati uz efekte?

Efekt pedale su elektronski uređaji. Moraju biti napajani, a najčešća mogućnost je 9V baterija. Ali ako neželite usred koncerta ostati bez zvuka, preporučamo adapteri za napajanje. Pazite na ispravno napeće i polaritet! Isto tako su bitni i kablove. Bez njih nije moguće ništa priključiti.


Gitarski efekti