cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Kako odabrati stage piano

16.10.2022
Čítanje na 3 min.
Juraj Haruštiak
Najpoznatije vrste elektičnih klavijatura su osmišljene tako da mogu reproducirati zvuk akustičnog klavira ili glasovira i obogatiti ga opcijama elektronskog zvuka. Tu se, mešutim zajedničke značajke digitalnih klavira, klavijature i scenskih klavira završavaju i počinje duga lista razlika koje proizlaze uglavnom iz potrebe i situacije za koju su namijenjeni.
Kako odabrati stage piano

Razlika između digitalnog klavira, klavijature i stagep iana

  • Digitalni klavir (glasovir ili elektronički) koristi se uglavnom u kućnim uvjetima i konstruiran je da oponaša što je moguće bliže zvuk i osjećaj sviranja na akustičnom klaviru. Digitalni klavir s dinamičkom tipkovnicom je idealan način da naučite vještinu sviranja klavira.
  • Klavijatura je zbog svoje jednostavnosti, savršena za ulazak u kreativni svijet instrumenata s tipkama. Na njoj možemo u isto vrijeme svirati osnovne melodije i prateće melodije. Zahvaljujući ugrađenom zvučnom procesu nudi niz mogućnosti kao što je arpeggio, bubanj ritmovi, automatski akordi i efekti vrsta reverb, delay i equalizer.
  • Stage piano (ili digitalni koncertni klavir) je dizajnirano posebno za sviranje uživo na pozornici i u studiju, ali se može koristiti i za kućnu vježbu. Po obliku, veličini i težini izgleda više kao klavijatura, nego kao digitalni klavir. Koncertni - stage klavir je popularan izbor profesionalnih klavijaturista jer omogućuje praktičan i jednostavan transport. Za razliku od klavijature, koncertni klavir nema ugrađeni zvučnik sa izuzetkom nekoliko modela. Većina modela umjesto zvučnika ima izlaze za spajanje sa uređajima zvuka na pozornici ili sa pojačalom, ili se na to također mogu spojiti i slušalice u kućnim uvjetima.

Klavijatura

Većina koncertnih klavira ima dinamične tipke s uravnoteženim ili polu-uravnoteženim udarom čekića. To znači da tipke reagiraju na jačinu udarca, isto kao na akustičnom klaviru. Svaki proizvođač koristi vlastiti brand marku za uravnoteženju tehnologiju. Kod pojedinih proizvoda se srećemo s nazivima kao što su: Hammer Action, Garaded Hammer Action, i slično.

Zvuk

Ugrađeni procesor može simulirati širok raspon zvukova - od raznih klavira, orgulja, gudačkih instrumenata, gitara do bubnjeva ili vokala.

Upravljanje

Osim tipaka, koncertni klaviri najviše kvalitete imaju cijeli arsenal gumbi, kontrolnih tipki, svjetla i digitalnih zaslona. Ovaj prijenosni audio studio je u stanju brzo reagirati na odabrane postavke zvuka. Jednostavno upravljanje opcijama prilikom nastupa uživo, kao što su prebacivanje audio Split tipaka mijenjanje glazbene podloge u zboru ili žanr, ublažavanje tona kad pustite tipku, dodjelu registara pri podijeli tipkovnice, uređenje sučelja, reprogramiranje tipki za aktiviranje pozadine ili različitih efekata, kao i kreiranje sinteze zvuka. Sofisticiraniji modeli nude programe kroz koje se pojedini zvukovi mogu prebaciti na računalo i zatim uređivati dalje. Većina stage klavira ima opcije kao MIDI kontroleri, koji mogu kontrolirati i miksati glazbu s računala.

Efekti

Sekcije efekata instrumenata višeg reda omogućuju osim baznih efekata tipa delay, reverb, pitch shift i samoovladanje oscilatora i filtra, efekata kao što su pan, tremolo, wah-wah, glanger, zbor, phaser, simuliraju neke vrste pojačala i rotirajućih zvučnika, kompresora i tri-band ekvilizatora.

Oprema

Osnovna oprema svakog koncertnog klavira bi trebao biti dobar stalak, stolica, slušalice i torba, bilo tvrdi kofer ili mekana torba. Praktično rješenje može biti set po pogodnijoj cijeni, koji već sadrži neke komponente opreme. Odgovarajuća pedala ili kabel za instrumente će sigurno biti od koristi. Dok će studijski monitori biti korisni za rad u studiju. Svaki profesionalni glazbenik zna koliko je važno da tijekom live nastupa ima vlastiti zvuk pod savršenom kontrolom, te se na pozornici preporuča koristiti pojačalo za klavijature.

Sažetak

Stage piano je dizajniran za napredne glazbenike koji sviraju uživo ili za rad u studiju. Dinamičke tipke, s većim rasponom i mogućnost priključivanja slušalica ga čini pogodnim i za vježbanje kod kuće. Nudi sofisticirane audio opcije, efekte i kontrolu te ga je zahvaljujući maloj težini i kompaktnoj veličini lako prenosiv. Jednostavan je za rukovanje i korištenje.


Koncertni pianino