cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Kako odabrati elektricnu gitaru

Aktualizirano 04.09.2023
Čítanje na 5 min.
Juraj Haruštiak
Stratocasteri, Telecasteri, LP, V, SG, Superstratocasteri, semiakustične, Jazzmastrovi, Jaguari i druge zvijeri. Električne gitare su raznih oblika, vrsta drveta, pick upa, kobilica, boja i drugih stavri da je na početku dobro ako se u svemu tome ne izgubite. Nemojte se bojati, rado ćemo vam pomoći prilikom izbora vaše nove elktrične giitare. Prvo moramo saznati kakav instrument zapravo tražite.
Kako odabrati elektricnu gitaru

Kako da opdaberem kad još ne znam što želim na gitari svirati?

U tom slučaju bi vam preporučili električnu ili elektro-akustičnu gitaru . Obe totiž ponúkajú najširšie zvukové možnosti. Kto povedal, že s elektrickou gitarou sa nedá hrať citlivo? Alebo že na elektroakustike nie je možné zahrať rockové sólo? Možností je nekonečno.

  • ST-Modeli - Apsolutna klasika koja je prototip toga kako bi električna gitara trebala izgledati. Stratocaster se najbolje osjeća u vodam arocka, bluesa, hard rocka, ili metala. U svoj stratocaster su se kleli idoli kao Jimi Hendrix, David Gilmour, John Frusciante, Eric Clapton ili Buddy Holly.
  • Singlecut - više od 60 godina se za jedan od ključnih zvukova električne gitare smatra upravo zvuk LP. Bogati rifovi i baršunasti solo – u ove instrumente su se kleli Jimmy Page, Slash, Zakk Wylde, Bob Marley i Billie Joe Armstrong
  • Super ST model - gitara koja oblikom podsjeća na prošlost, ali svojom snagom i višestranošću spada u ruke modernog gitariste. Brza svirka, visoki izlazni signal i nekompromisna udobnost. Svoje o tome znaju Steve Vai, Eddie Van Halen ili Joe Satriani
  • Hard & Heavy - za sve koji vole žestoka zakrivljenja je pogodan instrument iz sekcije Hard and Heavy. Ove gitare imaju najžešći zvuk i rad s više žica odjednom. I bez riječi govore imena Stephen Carpenter, Tosin Abasi, Kerry King ili Randy Rhoads.
  • Doublecut - da li je netko sponinjao AC/DC? Da gitare tipa SG su doslovno nužne za sve ljubitelje hard rocka. Svoje SG su imali ili još uvijek imaju pri ruci legende kao što su Angus Young, Tony Iommi ili Frank Zappa.
  • Jazz gitare - pažnja, semiakustične gitare nisu namijenjene samo jazzmanima. Njihov bogat i prirodan ton Ich bohatý a prirodzený tón sa dokonale hodí aj pre rock. Len pozor na tú spätnú väzbu. Tento nástroj prirástol navždy k srdcu gitaristom ako Joe Pass, Pat Metheny, Dave Grohl, B.B. King alebo Chuck Berry.
  • Jaguar - izbor broj 1 za sve buntovnike. Ovo surf rock oruňje 60 tih godina je naúlo svoje mjesto pod suncem nakon poôetaka alternativnog sviranja na gitare u 90. godinama. Kurt Cobain, Kevin Shields, J Mascis ili Johnny Marr. Ako ih znate, znate i zvuk ovih gitara.
  • Netradicionalni oblici - Zvuk koji je spreman ispuniti sve vaše želje – od nježnih okorda do masivnih rifova. Gitare s ovim oblikom tijela su opremljene s dva humbuckera i vole ih npr. Carlos Santana, Dave Navaro, Mark Tremonti ili Orianthi.

Glavni znakovi električnih gitara koje utječu općenito na zvuk

Možda već znate koji model gitare želite. Prije nego što navalite na kupnju, razmislite o pojedinim dijelovima električne gitare. Možda ćete naći nešto što će vas inspirirati ili usmjeriti. Svaki model gitare se u pravilu proizvodi u nekoliko konfiguracija. Zahvaljujući čemu možete uvijek spojiti estetiku sa zvukom koji ćete zavoljeti od prve sekunde.

Drvo

Tijela i vratovi električnih gitara su u pravilu izređena od takozvanog zrelog drveta. Ova drveta znaju "slušati" zvuk i na razne načine ga distribuirati dalje, što utječe na finalni zvuk instrumenta. Po čemu su pojedine vrste drva karakteristične?

  • Joha – visoka rezonancija, dugi sustain, bogati odaziv u srednjim frekvencijama. Najčešće ćete ju naći an modelima tipa ST, T ili Super ST.
  • Jasen – po zvuku je najbliže johi i zato se koristi za iste tipove gitara. U igri je ovaj put i atraktivan izgled s raznolikim šarama.
  • Mahagonij – srednje tvrdo, gusto i drvo s velikom rezonancijom, koje je karakteristično po svom velikom odazivu u srednjim i bas frekvencijama. Najčešće ga možete vidjeti an gitarama tipa Singlecut.
  • Lipa – mekano i lagano drvo, koje se koristi za izradu tijela gitare. Lipa se odlikuje velikom dinamikom s velikim odazivom na području srednjih frekvencija.
  • Agathis – drvo sa sličnim karakteristikama kao joha, ali rezonancija je puno niža. Zato se od njega izrađuju jeftinije gitare.
  • Palisander – tvrdo i vrlo rezonancijsko drvo, od kojeg je izrađena većina gitarskih prstohvata. PAlisander ima nekoliko nijansi boja i karakterizira ga površina puna pora.
  • Javor – vrlo tvrdo drvokoej je kamen temeljac velikog broja vratova, prstohvata i rezoonancijskih ploča. JAvor karakterizira odličan odaziv na području visokih frekvencija.
  • Eben – čvrsto i tvrdo drvo koje je vrlo fino na dodir i koristi se za izradu prstohvata skupljih gitara. Eben se dobro slaže s bas frekvencijama.

Pick upi

Vijci i sjajna metalna ili plastična pločica – ako upravo gledate ovaj dio vaše gitare radi se o pick upima. Ovi mali dijelovi električne gitare imaju bitan utjecaj na opći zvuk instrumenta, tako da pri njihovom izboru pazite. Na sreću imate samo tri mogućnosti an izbor.

  • Single-Coil čist i jasan zvuk - pick up ovog tipa se sastoji od magneta i jedne cijevčice i pripada apsolutnoj klasici. Možete ga naći na kultnim modelima tipa ST ili T i kod mnogih drugih instrumenata. U Single-Coil se pouzdaju legende kao Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, David Gilmour ili John Frusciante. Ali konstruiran je na prirodan šum.
  • Humbucker za bogate riffove i polagani solo - Humbucker sadrži dvije cijevčice sa suprotnim polaritetom, zahvaljujući čemu se uzajamno poništava njihov šum. Zvuk je bogat što se tiče bas i srednjih frekvencija. Visoki tonovi nisu toliko jasni kao kod single coila. Ali koga to zanima kad upravo svirate rif svog života? Humbucker je kamen temeljac zvuka gitarista kao što su Slash, Jimmy Page, Joe Pass ili Steve Vai.
  • Aktivni pick upi za nekompromisno zakrivljenje - ako je vaša domena bilo koja vrsta metala, trebali bi nabaviti gitaru s aktivnim pick upima. Aktivni pick upi su opremljkeni predpojačalom koje pokreće baterija. Ona im dodaje snagu tamo gdje se pasivni pick upi gube. Bogat odaziv u bas i srednjim frekvencijama koriste gitaristi kao što su Kirk Hammet, Jim Root, John Petrucci, Stephen Carpenter ili Tosin Abasi. Uživajte u njima i vi.

Građa

Utjecaj građe tijela na zvuk gitre. Okrenite gitaru i pogledajte mjesto gdje se vrat spaja s tijelom. Što vidite? Konstrukcija s vijcima se lako servisira i udobna je, ali se gube neke od vibracija prilikom prenošenja, a s gubitkom vibracija se krati i sustain. Ako se odlučite za ljepljeni vrat, vaša nagrada će biti dugačak sustain, ali ako se nešto dogodi popravak ce biti puno kompliciraniji. Isto tako je to i u slučaju gdje vrat gitare čini i bitan dio tijela. Kao što i slutite, rezonancija i sustain će postati opasni. Ista stvar je i u slučaju popravka ovakvog vrata ako se nešto dogodi.

I tijelo može imati ogroman utjecaj na konačan zvuk. Tijelo može biit izrađeno od masiva drveta ili slično kao akistična gitra sa šupljim ili polušupljim tijelom. Gitare od masiva se viđaju najčešće. Instrumenti s ovakvim tipom tijela su pouzdani i otporni na feed back. Njihov zvuk ej oštriji i jači, ali samo drvo u konačnici nije toliko bitno kao kod semi akustičnih gitara.

Semi akustične gitare su instrumenti koji mogu imati u potpunosti šuplje ili pšolušuplje tijelo. Zahvaljujući svojoj građi, njihovo drvo ima odlučujući utjecaj na zvuk. U pravilu se radi o mekšom i prirodnijem zvuku. Polušuplje gitare su opremljene središnjim drvenim blokom, koji pomaže kod kontrole feed backa na koje su ovi instrumenti osjetljiviji.

Žice

Sve mi je jasno, ali....jesu li žice stvarno toliko bitne? Da, to je tako. Gitara s pravim žicama je kao vožnja na biciklu s pravim brzinama. Ako svirate polake, ne morate se pouzdati u desetine sekundi sustaina, možete se mirne duše odmoriti s manjom širinom kao što su na primjer 9-ke ili 10-tke.

Da li postoji instrument koji se općenito smatra za dobar izbor?

Da. Većina gitarista na svijetu prijeđe svojim Strat ili LP razdobljem. Ili oba razdoblja. Gitare ovih oblika se smatraju za apsolutnu klasiku, koja je provjeravana desetljećima. Ako posegnete za jednim od ovih kultnih oblika, velika je šansa da čete iti zadovopljni. Ako su za vas životni vijek žica i udobnost priorite, nemojte zaboraviti potražiti žice sa speciajlnim slojem koji ih štiti od korozije i prljavštine. Ako odaberete takve žice gubite šistoću tona tipičnu za žice bez zaštitnog sloja.

Da li će mi biti dovoljna gitara ili trebam još nešto?

Ako ej vaš cilj zvučati kao gitarista koji svirta na žice iz kreveta, onda da. Za električne gitare je potrebno pojačalo ili kombinacija pojačala i zvučnika - takozvano kombo pojačalo. Za uzajamno priključivanje ovih esencija ćete trebati i kábel. Prava stavr počinje tek priključivanjem efekata, koji rade od električne gitare jedan od najsvestranijih instrumenata. Odaberite pravo combo pojačalo i uz njega par efekata i uživajte u svojoj električnoj gitari.

Električne gitare