cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Kako odabrati klavijaturu

12.10.2022
Čítanje na 5 min.
Juraj Haruštiak
Najbliže klavijaturi su digitalni pianino i stage pianino, najviše sliče oblikom, dimenzijama i težinom. Dok je stage pianino namijenjen prvenstveno za žive nastupe i profesionalce za rad u studiu, klavijatura je univerzalnija. Idealan je za početnike u svijetu klavijatura i ujedno kreativan instrument pun opcija. Solidnu klavijaturu danas možete kupiti za fer cijenu i može si ga priuštiti početnik ili amater.
Kako odabrati klavijaturu

Prednosti

Glavna prednost je njegova svestranost. Na pozornici može biti zamjena za cijeli orkestar. Kod kuće ga možete koristiti kao instrument za vježbanje sviranja na klaviru. Zahvaljujući maloj težini i malim dimenzijama je lako prenosiv i jednostavan za skladištenje u malom stanu. Ne zauzima toliko mjesta kao digitalni pianino i za razliku od stage pianina ima vlastite zvučnike, priključak na slušalice je pogodnost, ne nužnost.

Opcije

Tipične opcije većine klavijatura su automatske pratnje, automatski akordi, appergio, ritmovi bubnjeva i efekti tipa reverb, delay ili ekvilajzer. Zbog sposobnosti autogenog sviranja se nekada označava i kao samosvirač. Ponuđene opcije se razlikuju u ovisnosti od proizvođača i bitne razlike se mogu naći i među vodećim proizvođačima ka što su Kurzweil, Korg, Roland, Yamaha, Casio, i zato mogu biti odlučujući faktor kod odabira instrumenta.

Dinamika

Sposobnost tipkovnice mijenjati rezultirajuću glasnoću tona u ovisnosti od jačine udarca. Dinamična tipkovnica ključna je za stjecanje pravih navika za sviranje klavira.

Polifonija

Određuje koliko tonova može keyboard odsvirati odjednom. Što je broj veći, to je autentičniji zvuk instrumenta.

Arpeggio

Distribuira akord odsviran kao niz tonova. Prilikom sviranja se koristi kao temeljna ili prateća melodija, a glazbenik si definira postupnost, tempo i kadenciju.

Efekti

Najčešći efekti na klavijaturama su reverb, chorus, delay i ekvilajzer. Reverb je zadužen za dubinu zvuka u prostoru, chorus duplicira zvuk i nakon toga malo iskrivi, delay oponaša zvuk jeke, a ekvilajzer se koristi za detaljnije oblikovanje zvuka.

Automatske pratnje

Sastoje se od ritmičkih uzoraka ili temeljnih kompozicija a više instrumenata raznih žanrova i stilova.

Sekvencer

Ugrađeni sekvencer omogućuje snimanje vlastitih kompozicija, te ih pohraniti na eksterni medij ili u unutarnju memoriju.

Klavijature za djecu

Malo tijelo, mini tipke, šareni dizajn, obli oblik i mala težina (ispod 1,5 kg), bez sumnje je klavijatura ovih karakteristika namijenjena malim dječjim prstićima. Kada detaljnije usporedimo, biti ćemo iznenađeni kako se razlikuje model od modela. Neka su minijatura grand pianina, imaju čak i dinamičke tipke, koje su u ovoj kategoriji zaista ugodnim iznenađenjem. Drugi modeli su pak kao iz sci-fi filma. Zahvaljujući silikonskom materijalu savitljivi su i mogu savijati čak i u valjaki. Jaka strana ovih modela je razvijanje dječje kreativnosti na putu u svijet glazbe pomoću zvukova raznih životinja ili prijevoznih sredstava.

Klavijature bez dinamike

Modeli za početnike disponiraju onim najbitnijim. Nude 49 do 61 tipku, prateće melodije, žanrove i ritmove. Sofisticariniji modeli iz ove klase se mogu pohvaliti naprednom opcijom split, koja omogućuje dijeljenje klavijature na razne datoteke, što znači da jedna ruka može svirati bas liniju a druga na primjer melodiju za flautu. Standard za većinu modela je izlaz za slušalice, opcija automatskog isključivanja ili napajanje pomoću baterija. U neke od model je proizvođač ugradio i USB ulaz za priključivanje na PC.

Klavijature s dinamikom

Dinamičke tipke su kod odabira vrlo bitne. Dinamika simulira sviranje na akustičnom pianinu, prelazak na klasičan klavir je zato puno jednostavniji, i glazbenik stiče prave navike. Modeli srednje klase nude i velik broj kreativnih opcija kao što su sekvencer, edicija ritmova, višestopno miksanje, arppegiator ili ugrađen DSP efekt, koji simulira rotirajući zvučnig i daje vintage zvuk. Podrazumijeva se veći broj automatskih popratnih žanrova. Neki proizvođači nude mogućnost postaviti žanrove u realnom vremenu u ovisnosti od odsviranih akorda. Drugi proizvođači omogućuju reprodukciju pratećih formata kao što su SMF, MP3 ili WAV i omogućuju priključivanje bežične komunikacije sa smartfonom ili tabletom i prosljeđivanje glazbe putem raznih aplikacija.

Profesionalne klavijature

Profesionalni modeli imaju dinamičke tipke i omogućuju snimanje, uređivanje i spremanje vlastitih kompozicija preko povezane SD kartice, USB ključa ili integrirano hard diska. Imaju opciju miksanja zvuka ili kreiranje svog vlastitog ritma. Dodana vrijednost nekih modelima je transparentan zaslon osjetljiv na dodir, izlaz za povezivanje na mikseru ili izravno u audio sustav. Također profesionalan video izlaz  koji omogućuje prenijeti sadržaj iz zaslona klavijature na eksterni monitor. Zahvaljujući kreativnim opcijama su predviđene za nastupe na pozornici Naravno tu su i dinamičke tipke s  aftertouch opcijom za dodatno upravljanje zvukom, dodatni utjecaj zvuka i ključnu procesor s ugrađenim SSD koji omogućuje obradu zvuka, podataka, MIDI datoteke, uzorke, mp3 formatu ili WAV datoteke s beskompromisnim stopa odgovora. High-end klavijature imaju mikrofon i unutarnji glas procesor koji čini zabavljača njihov glas izravno na nastupima dodatno modificirati, izmijeniti i kreativno pomiješana sa zvukovima ključeva i raznih efekata. Šlag na tortu je sposobnost profesionalnih aranžera, prednje upravljačke ploče glazbene tekstove ili pjesme.

Pribor

Klavijatura je prijenosni instrument male težine i kompaktnih dimenzija. Ako se često krećete izvan kuće, razborito je ne pouzdati se u njegovu otpornost i odabrati odgovarajuću torbu. Skuplje klavijature zaslužuju bolju zaštitu. Odaberite tvrdi kofer. Ako će se na klavijaturama svirati na svirkama uživo, potrebno je nabaviti odgovarajući stalak i stolicu. Klavijature doduše imaju ugrađene  zvučnike, ali kod kuće ili studiju se preporučaju slušalice. Mnogi primjerci više klase omogućuju spremanje snimaka u vanjsku memoriju. Na eksternu pedalu ćete se lako naviknuti, ugodno je upravljati modulacijom konačnog zvuka pomoću noge. Razumna alternativa kako kupiti klavijaturu u paketu s opremom je odabrati pogodan set.

Razumna alternativa dobiti tipkovnicu u bogatom paketu sa svim dodacima i štedeći novac je povoljan set izbor.


Alati klavijature