Kako odabrati pravi digitalni pianino?

scooter-1

Odabir digitalnog pianina je u današnje vrijeme vrlo težak. Lepeza kvalitetnih digitalnih pianina je vrlo široka i naći takav koji reflektira subjektivnu želju i individualnu potrebu je teško. Kod odluke je potrebno uzeti u obzir nekoliko faktora.

Zašto digitalni pianino?

Digitalni pianino je praktičan, jeftiniji, i dostupniji, manjih dimenzija i lakše se prenosi nego bilo koji akustiôni pianino . Doživlajj prilikom sviranja na digitalnom pianinu je vrlo sličan kao na akustičnom. Neki modeli stižu sa sofisticiranim edukacijskim programom s mogućnošću aranžiranja vlastitih kompozicija.

scooter-2

Za koga je namijenjen digitalni pianino?

Ako kupujete pianino za dijete ili za odraslog početnika a glavni razlog je zamjena za akustiôni klavir , bitno je da pianino što najvjerodostojnije kopira zvuk klavira. Dijete u glazbenoj školi uči svirati na pravom klaviru, u isto vrijeme kod kuće može svirati na digitalnom pianinu , i zato bi razlika u osjećaju prilikom sviranja trebala biti što manja. Njihova sličnost je odlučujuća za lakše učenja i za kvalitetu glazebnog doživljaja. Ako je pianino namijenjen za bend i za koncerte,  optimalniji će biti pianino s dodatnom specifičnom opremom.

Na što treba paziti prilikom odabira ?

Najvažnija tri elemanta na koje je potrebno paziti prilikom kupnje  digitalnog pianina su zvuk, tipke i polifonija.

1. Zvuk: Svaki proizvođač ima svoj način oponašanja zvuka akustičnog klavira. Najvažniji je individualan osjećaj u simulaciji i prirodnog zvuka akustičnog klavira Neki modeli nude velik broj zvukova što može biti nebitno zato što ih glazbenik malo kada iskoristi. Rađe obratite pažnju na kvalitetu zvuka. Marke Yamaha , Roland i Korg nude vrhunsku kvalitetu zvuka.

2. Tpke: Klavijatura je sustav tipki, nakon udarca na njih možemo čuti ton. Način na koji je izrađena klavijatura – ravnoteža tipki i površinska obrada- direktno utječu na osjećaj koji imamo prilikom sviranja na pianino. Urvnotežene tipke je pojam koji izražava reakciju tipki na udarac. Pošto digitalni pianini nemaju tradicionalnu mehaniku u kojoj tipka udara na žicu, moraju oponašati ovu mehaniku i tipke moraju biti uravnotežene. Uravnotežena mehanika se trudi oponašati otpor i reakciju tipki tradicionalne Grand Hammer mehanike. Jeftiniji digitalni pianini koriste razrađene metode  za simulaciju Grand Hammer mehanike. Klavijatura se ne može izraziti kvanitetom, nego samo kvalitetom za koji svaka marka ima svoj naziv  ( YAMAHA : Graded Hammer, Roland: Progressive Hammer). Kvaliteta ove mehanike koja je u srednjoj i višoj kategoriji što se tiče cijene postiže skoro savršenu simulaciju realnog osjećaja prilikom sviranja na akustičnom pianinu.

3. Polifonija: Prilikom odabira digitalnoh pianina je polifonija važan parametar, koji omogućuje svirati više zvukova u isto vrijeme  pianino v višom polifonijom dozvoljava korisniku odsvirati složenije melodije bez toga da bi neke od nota bile izostavljene. U normalnim uvjetima 48 glasna polifonija kojom se odlikuje večina digitalnih pianina u osnovnoj klasi, može izgledati kao dovoljna., ali ako kasnije pojedine zvukove počnete kombinirati u slojeve, može nastati problem. KAda počnete koristiti prateće ňanrove, granice polifonije se počinju pokazivati i prije. Idealna je 64 glasna polifonija., najkvalitetniji pianini imaju 128 ili 264 glasa.

Da li je za početnika dovoljan manje kvalitetan pianino?

Početnik ne može iskoristiti sve opcije i pogodnosti složenijeg digitalnog pianina. Važno je znati da atributi kvalitetnog pianina povećavaju emotivni doživljaj kod sviranja i proces učenja sviranja je jednostavniji i motivirajući. Digitalni pianino s kvalitativnijim  tehničkim atributima, kao što je osjetljiva klavijatura, veća polifonija i kvalitetniji zvuk, omogućuju korisniku realan glazbeni doživljaj.  Kvaitetniji pianino će zadovoljiti rastuće zahtjeve glazbenika. S rastućim zahtjevima korisnika se povećavaju i zahtjevi na instrument. Ako odaberete digitalni pianino niže kvalitete, potreba kupiti novi može doći prije nego što se nadate. Kvalitietni digitalni pianino je stoga bolji izbor i za djecu čija znatiželja i potreba aktivne interakcije mora imati povratnu informaciju. Kvalitetni pianino može zadovoljiti dječju maštu i time pomoći originalnosti i kreativnosti, zahvaljući kojoj si dijete gradi čvrsti odnos s glazbom.  (na primjer Yamaha Digital Pianos, koje su dostupne odCLP modela ).

Koji konkretan model je za mene najbolji?

Sada kad već znate što je prilikom odabira pianina najvažnije a na što treba paziti će se odabir vjerojatno suziti. Ako se još nije  suzio dovoljno da možete odabrati, rado ćemo vas savjetovati. Kroz naše ruke godišnje prođe više modela. Na osnovu tog iskustva smo za vas odabrali najbolje instrumente što se tiče opremljenosti

  • Digitalni pianino niže klase: Konklretni modeli naći ćete ovdje..
  • Digitalni pianino srednje klase: Konkretni modeli naći ćete ovdje..
  • Digitalni pianino više klase.: Konkretni modeli naći ćete ovdje..

Koja oprema se nalazi u pakovanju digitalnog pianina?

Pakovanje digitalnog pianina ili koncertnog pianina sadrži uglavnom sve što nam je potrebno za sviarnje odmah nakon otvaranja paketa. Svi današnji digitalni pianini imaju ugrađen audio sustav, u pakovanju se nalazi adapter za funkcioniranje bez problema. Prilikom kupnje je uvijek potrebno provjeriti da li se u pakovanju nalaze pedale koje ćete prije ili kasnije sigurno trebati. Osim osnovne opreme ćete trebati stolicu i slšalice . Pogodna kupnja mogu biti setovi , koji nude digitalni pianino sa slušalicama i stolicom za povoljniju cijenu.

scooter-2

Ako imate bilo kakvih pitanja, kontarktirajte nase stručnjake koji će vam objasniti detalje i pomoći vam odabrati najpogodniji instrument za vas. Pište nam na e-mail: piano@muziker.com

© 2004-2020 Muziker | Kako odabrati pravi digitalni pianino
Logo muziker
Nemojte propustiti povoljne akcije. Aktivirajte si notifikacije.
Aktivirati