cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Kako odabrati planinarski ruksak

07.03.2024
Čítanje na 7 min.
Juraj Haruštiak
Ne preporučuje se po planinama hodati bez opreme, ali svaki nepotrebni kilogram u pješačenju boli duplo. Što još spakirati u ruksak je više beskrajna je dilema. Pažnja mora biti posvećena ne samo sadržaju opreme, već i samom ruksaku. Prilikom odabira potrebno je uzeti u obzir duljinu rute, vrstu planinarske aktivnosti, vrijeme, odgovarajući obujam, i je li ruksak namijenjen muškarcu ili ženi.
Kako odabrati planinarski ruksak
Kratak izlet
Ilustracija siluete planinara koji stoji na stijeni i gleda panoramu planina.
Korištenje: jednodnevan izlet bez noćenja, šetnja, putovanje, svakodnevno nošenje.
Obujam: do 30 l
Nosivost: do 10 kg
Svojstva: uzak, lagan, kompaktan
Vikend ruta
Ilustracija siluete planinara s planinarskim štapovima na ruti po brdskom terenu.
Korištenje: višednevan izlet s nćenjem u planinarskom domu.
Obujam: 31 l – 50 l
Nosivost: do 12 kg
Svojstva: uzak, visok, otporan, stabilan, vodootporan, pojačan zadnji dio
Višednevna ekspedicija
Ilustracija dvije siluete planinara koji koračaju s planinarskim štapovima i alpinističkim outdoor ruksacima za vrijeme alpske ekspedicije.
Korištenje: višednevna planinarska ekspedicija s noćenjem u prirodi, duge planinarske rute
Obujam: više od 50 l
Nosivost: više od 20 kg
Svojstva: stabilan, masivan, vodootporan, pojačanje na zadnjem dijelu, podesivi remeni.

Planinarski ruksak prema aktivnostima

Planinarski i treking ruksaci

Ovi ruksaci najbolje će se koristiti tijekom kratkih jednodnevnih izleta ili višednevnog boravka u planini, idealno za noćenje u planinarskom domu. Međutim, zbog svojih univerzalnih svojstava, često se koriste i za putovanja ili za svakodnevno korištenje. Ruksaci manjeg volumena popularna su alternativa gradskim ruksacima.
Ženski planinarski ruksak Mammut Ducan Spine 50-60 u nijansama crne i sive boje, sprijeda.
Idealan ruksak za jednodnevne ili višednevne rute s noćenjem u planinarskom domu.
Ako odabireš ruksak za planinarenje, koncentriraj se na bolje i trajnije materijale. Kvalitetniji ruksaci imaju izuzetno izdržljive i jake patentirane tkanine kao što su CORDURA, RipStop ili Manstar na izloženim dijelovima. Obratite posebnu pozornost na obradu donjeg dijela, šavova, kvalitetu zatvarača. Za treking ruksak je naravno anatomska podloga za leđa, rameni i bočni remen. Idealan izbor je ruksak s pojačanim metalnim ili aluminijskim okvirom. Iako je metal jači od aluminija, ruksaku može dodati veliku težinu.
Ženski planinarski ruksak Mammut Ducan Spine 50-60 u nijansama crne i sive, leđa.
Kvalitetni modeli izrađeni su od izdržljivog materijala s anatomskim podstavkom za leđa, ramena i bočnog remena.
Vrhunski modeli također imaju posebne tehnologije koje podržavaju prirodno hodanje. Udobnost poboljšavaju različiti unutarnji pretinci i vanjski džepovi, praktični praktični džep na pojasu, držači za planinarske štapove, integrirana uklonjiva kišna navlaka ili razne ručke i džepovi za mobitel. Posebno se koncentriraj na lagane ruksake, kad koračaš uzbrdo, smetati će svaki suvišan i nepotreban gram.
Ženski planinarski ruksak Mammut Ducan Spine 50-60 u nijansama crne i sive, držač za mobitel.
Odličan bonus su razni vanjski džepovi i praktične ručke za mobitele.

Ruksaci za alpsko planinarenje

Ove robusne ruksake karakterizira veći volumen, izuzetno izdržljivi materijali i brojni funkcionalni elementi, ručke i džepovi. Imaju pojačanu nosivu strukturu i izrađeni su da nose veće težine tijekom dugih ekspedicijskih ruta. Na takve izlete ne možete bez vreće za spavanje, prostirke ili šatora, a oprema koju nosite mora vam pouzdano trajati nekoliko dana. Dizajn sustava potpore omogućuje učinkovit prijenos tereta, a leđa, ramena i bokovi zaštićeni su jakim jastučićima.
Ruksak za alpsku ekspediciju Tatonka Yukon 60+10 plava boja, sprijeda.
Alpski ruksaci su robusni, stabilni i izuzetno izdržljivi. Izgrađeni su tako da nose više tereta tijekom dugih ruta.
Praktično ergonomsko poboljšanje je i podesiva visina naramenica, koja se može prilagoditi duljini leđa. Udobnost leđa bit će znatno poboljšana nekim tehnologijama za povećanje prozračnosti stražnjeg dijela ruksaka. Omogućuje slobodno cirkuliranje zraka oko leđa, koji se ne znoji. Čak i potpuno napunjeni ruksak mora sjediti na leđima poput rukavice tijekom višesatnog zahtjevnog pješačenja i ne smije se gurati ili njihati s jedne na drugu stranu. Stabilnost se poboljšava i bočnim kompresijskim trakama ili prsnim remenom podesivim po visini.
Ruksak za alpsko ekspedicijsko planinarenje Tatonka Yukon 60 + 10 plava, detalj naramenice podesive po visini.
Kvalitetni modeli imaju naramenice podesive po visini i prozračan stražnji dio.

Ruksaci za penjanje

Ove strukturno jednostavne ruksake karakteriziraju mala težina, jake boje i trajni materijali koji mogu podnijeti i grubo rukovanje. Tijekom penjanja, vrlo je važno da ruksak ne sklizne i ne žulja prilikom zahtjevnih pokreta. Ruksaci za penjače imaju jednostavan sustav nošenja bez metalne armature, a stražnji dio obično je opremljen samo jastučićima. Naravno, tu su i razni viseći elementi i ručke za uže, cepine ili palice. Ruksaci za penjanje standardno nude zapreminu do 40 l, ali za aktivnosti penjanja u velikim zidovima preporučuje se ruksak zapremine do 24 l.
Svijetloplav ruksak za penjače Mammut Neon Light Ocean.
Ruksak za penjače ima jednostavan sustav nošenja, lagan je i ima tipične hvataljke za uže, cepine ili palice.

Ruksaci za turno skijanje

Poput ruksaka za penjanje, ruksaci za turno skijanje ističu se malom težinom i jednostavnom konstrukcijom bez metalne armature. Ruksak za turno skijanje izrađen je od izdržljivih materijala, a uobičajena zapremnina do 40 l pruža prostor za udobno čuvanje kompletne opreme za lavine, kompleta prve pomoći, GPS navigacije, bivak torbe, kacige i pričvršćenja za uže, skije, snowboard ili snowboard čizme. Za kraća putovanja dovoljna će biti količina do 20 l.
Crveni ruksak za turno skijanje Ortovox Ascent 32.
Za turno skijanje se koriste ultra lagani ruksaci jednostavne konstrukcije i zapremine do 40 l.
Otvaranje s prednje strane omogućiti će ti brzi pristup glavnom dijelu ruksaka. Premium modeli imaju 3D sustav pjene straga, koji vam omogućuje ravnomjernu raspodjelu težine između bokova i ramena. Ruksaci za turno skijanje izrađeni su od izuzetno izdržljivih i istodobno ultra laganih patentiranih materijala, poput najlona 100D Robic Ripstop.
Za ruksake za turno skijanje je tipično otvaranje sprijeda i ručke za skije, snowboarde, čizme, štapove, te prostor za odlaganje kacige.

Ruksaci za biciklizam, trčanje i trial trčanje

Ovi manji ultra lagani ruksaci omogućuju relativno svestranu upotrebu. Izrađene su od mekanih tkanina, a zbog svojih kompaktnih dimenzija i male težine, uz aktivnosti biciklizma ili trčanja, popularan su izbor i za redovitu šetnju gradom. Kvalitetniji modeli imaju sustav stražnje ventilacije. Za trčanje i trčanje na stazi poželjne su manje količine ruksaka do 15 - 20 l, dok se za vožnju biciklom koriste ruksaci zapremine do 34 l.
Crveni ruksak od 6 litara za vožnju bicikla i trčanje, model Salomon XT 6.
Izuzetno lagani kompaktni ruksaci izrađeni od mekanih tkanina nisu samo trčanje i biciklizam već su popularni i za povremenu odjeću. Vrhunski modeli također omogućuju provjetravanje leđa.

Kako ispravno spakirati ruksak

Pakiranje je važan dio pripreme za planinarenje. Prije nego što počneš pakirati, dobro razmislite što vam zaista treba i pokušaj ne zaboraviti potrebno i izostaviti nepotrebno. Pročitaj naše savjete kako učinkovito spakirati svoju planinarsku opremu i istovremeno optimalno uravnotežiti ruksak.
Lakše i mekanije stvari stavi na dno ruksaka. Dno ruksaka idealno je mjesto za vreću za spavanje. Rezerviraj srednji stražnji dio, koji je u izravnom kontaktu s gornjim dijelom stražnjeg dijela, za spremanje najteže opreme poput štednjaka ili namirnica. Ovaj će dio činiti težište ruksaka. Lijevu i desnu stranu upotrijebi za spremanje odjeće ili cerade. Na vrh spremi komplet prve pomoći, brzu hranu, svjetiljku, zaštitu od sunca ili sredstvo protiv insekta.

Najbolje mjesto za dokumente, novac i mobitel naći ćeš u integriranom džepu na bokovima ili u nekom drugom vanjskom zasebnomznom odvojenom džepu. Prije stavljanja u ruksak preporučujemo pakiranje pojedinih komponenata opreme kao i u pojedinačne plastične vrećice. Moći ćeš stvari sačuvati suhe čak i u slučaju iznenadnog pljuska. Boca s vodom trebala bi biti pri ruci, možeš je spremiti u bočni mrežasti džep. Prostirku ili glomaznu strukturu stupa šatora možeš pričvrstiti kompresijskom trakom na vanjsneku stranu ruksaka.
Pravilno spakirani veliki turistički ruksak s pričvršćenom prostirkom.
Ruksak mora biti dobro uravnotežen, najteže stvari moraju biti pohranjene u sredinu leđa. Prostirku pričvrsti za ruksak ruksak s vanjske strane i spremi bocu u bočni džep.

Outdoor ruksaci