cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Postigni formu: Zašto početi voziti bicikl?

Aktualizirano 20.03.2024
Čítanje na 6 min.
Pavlína Straková
Ne voliš pogled u ogledalo? Želiš izgubiti kilograme dobivene preko zime, ali ne znaš kako to učiniti? Pokušaj smršaviti na biciklu! Evo nekoliko razloga zašto je biciklizam ono pravo.
Postigni formu: Zašto početi voziti bicikl?

Ako želiš postići formu i općenito se osjećati bolje, posegni za biciklom. Biciklizam ima mnoge prednosti - od čuvanja naše prirode, preko ušteđenog vremena i novca, do neospornih dobrobiti za naše zdravlje. To je to čime ćemo se pozabaviti u sljedećim redcima.

5 najvećih zdravstvenih prednosti biciklizma

Izlučivanje hormona sreće

Prije svega, vrlo jednostavno – vožnja bicikla je ugodna aktivnost. A ugodne aktivnosti u našem tijelu potiču oslobađanje endorfina, hormona sreće, zbog kojih se osjećamo bolje, zdravije i puni energije. To je unatoč činjenici da trošimo nešto energije kada vozimo bicikl.

Mršavljenje

Smanjenje tjelesne težine usko je povezano s potrošnjom energije. Ako imaš poteškoća s prekomjernom težinom, ili samo želiš malo ojačati i oblikovati svoje tijelo, biciklizam je apsolutno idealan za mršavljenje.

Prilikom vožnje biciklom lakše je zadržati puls u zoni izdržljivosti ili aerobnoj zoni, koji su u rasponu od 60 do 80 % maksimalnog broja otkucaja srca. Osjećaj, to je razina fizičkog napora zbog koje se još uvijek osjećaš dobro i disanje nije naporno. Ovo je intenzitet opterećenja pri kojem tvoje tijelo dobiva energiju sagorijevanjem masnoća. Nije istina da što više želiš smršaviti, to više moraš “raditi”.

žena koja mršavi na biciklu

SAVJET: Za praćenje trenutačnog otkucaja srca preporučamo nabaviti kvalitetan sportski tester, koji osim mjerača otkucaja disponira i drugim korisnim opcijama. Na primjer, brojanje potrošenih kalorija, trajanje aktivnosti ili praćenje i analiza rute.

Dobro je znati!

Brzinom od 16 kilometara na sat ćeš sagorjeti oko 260 kalorija, za što si bez grižnje savjesti možeš prepustiti 50 grama kvalitetne tople čokolade.

Efikasno jačanje

Kod vožnje biciklom učinkovito se jača nekoliko mišića – ne samo noge, već i gornji udovi i trbuh. I što tijelo ima više mišića, to više kalorija sagorijeva i prilikom drugih uobičajenih aktivnosti.

Pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sustav

Aktivnost u kojoj održavaš broj otkucaja srca na spomenutoj razini, možeš obavljati dulje vrijeme i ne opterećuješ kardiovaskularni sustav, dapače – "pumpaš" srce zdravo. Time se poboljšava cirkulacija, kao i bolja oksigenacija mozga, što pozitivno utječe na njegovu funkciju.

Znaš li da 30 km tjedno na biciklu smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i do 50 %?

Osjećaj veće psihičke ravnoteže

Značajna zdravstvena korist je i boravak u prirodi, koji pridonosi cjelokupnom dobrom osjećaju. To je povezano s vitaminom D, koji je vrlo neophodan za naše zdravlje. Naše tijelo to ne može proizvesti i dobiva ga od sunčevih zraka ili ga možemo koristiti u obliku dodataka prehrani. Njihov nedostatak ima značajan utjecaj na naše doživljavanje i raspoloženje.

psihička ravnoteža i sagorjele kalorije tijekom vožnje biciklom

Istina je da vrijeme nije uvijek sunčano, ali se kaže da "loše vrijeme ne postoji na biciklu, postoji samo nepropisno odjeven biciklist", pa s prikladno odabranom odjećom te neće iznenaditi ni loše vrijeme.

Isto vrijedi i za zimsku vožnju biciklom. Tržište nudi kvalitetnu funkcionalnu odjeću i dodatke koji će te grijati čak i na niskim temperaturama.

Druge zdravstvene pogodnosti

  • Prevencija dijabetesa i visokog krvnog tlaka.
  • podrška imuniteta – obnavljanje stanica imuniteta – već 30 minuta dnevno na biciklu bitno smanjuje rizik da će te složiti neka “prehladica”,
  • smanjenje razine “opasnog” kolesterola (LDL).

Je li bicikl za svakoga?

Bicikl je uistinu pogodan skoro za svakog, liječnici ga često preporučuju i pacijentima nakon operacije zglobova kao rehabilitaciju.

Već nakon 10 minuta bicikliranja se počinje stvarati zglobna tekućina koja je zglobovima potrebna za njihov pravilan rad. Pritom ne opterećuješ zglobove na biciklu, jer sedlo olakšava do 70 % tvoje težine.

Važno je pravilno namjestiti visinu sjedala - kada je stopalo na papučici u najnižem položaju, koljeno ne smije biti potpuno ispravljeno, ali ne i jako savijeno - inače možeš osjetiti bolove u zglobovima. Općenito, međutim, biciklisti imaju manji rizik od mišićno-koštanih ozljeda i tendonitisa, koji su uobičajene ozljede kod trkača, na primjer.

Bicikl i zdravstveni problemi

Poteškoće na biciklu mogu osjetiti osobe s problemima s kralježnicom, reumatičari koji imaju upalu zapešća ili osobe koje imaju poteškoća s koordinacijom.

Općenito, međutim, vrlo je teško jednoznačno reći za koga bicikl nije prikladan i ne postoji unaprijed isključena skupina ljudi. To je individualno i u slučaju ozbiljnih zdravstvenih problema, specifično stanje i dijagnoza zahtijevaju konzultacije s liječnikom.

Trudnoća i bicikl

Vožnja bicikla je upitna za trudnice. Najveći rizik su šokovi i mogući pad. To se može eliminirati prikladno odabranom rutom na glatkoj površini. U tom slučaju i buduća majka može uživati ​​u spomenutim blagodatima tjelovježbe na svježem zraku.

Kako početi s biciklizmom?

Za početak trebaš bicikl, to je prva i u biti najveća investicija koju ćeš napraviti.

Razmisli u kakvim ćeš uvjetima voziti najčešće.

  • Ako te to vuče prije u grad, pogledaj gradskom biciklu
  • Ako želiš po asfaltiranim cestama izvan grada, razmisli o putni bicikl.
  • U slučaju da prije želiš izbjeći grad i ceste, na lakšem terenu će odlično poslužiti cross bicikl.
  • Za vožnju u zahtjevnim brdskom terenu odaberi brdski bicikl.
  • Ako se bojiš kako ćeš savladati vožnju na biciklu, možeš probati elektrobicikli, koji će povećati tvoju snagu i kompenzirati rezerve u kondiciji.

Odaberi pravu veličinu bicikla.

Počni polako

  1. Sjedni na bicikl i vozii se oko kuće koliko ti je ugodno slušaj svoje tijelo i ne žuri s ekstremnim nastupima.
  2. Za početak je dovoljno 20-30 minuta, 1-2 puta tjedno, da se tijelo navikne na novi položaj i sjednje na sjedalici.
  3. Kreni na kraći izlet po nezahtjevnom terenu
  4. Postupno povećavaj redovitost i koristi bicikl uvijek kad je to moguće – zamijeni ga za auto i vozi se na njemu na posao ili trgovinu.
  5. Nađi zanimljivo mjesto koje ćeš posjetiti i kreni tamo za vikend na izlet. Možeš si pomoći s cykloračunalom – mnogi su opremljeni navigacijom i nude aktualne podatke o tvojoj aktivnosti.
  6. Postupno, kako stječeš kondiciju, povećavaj vrijeme provedeno na biciklu i biraj zahtjevniji teren.

Ako se povežeš s grupom prijatelja, biciklizam će biti još zabavniji i zajedno ćete moći otkrivati ​​nove rute i mjesta.

Ako te biciklizam doista zgrabi za srce, kasnije se možeš natjecati s ostalim ljubiteljima biciklizma na raznim amaterskim utrkama.

Najnoviji proizvodi: Bicikli