cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Odmjeri okvir i odaberi pravu veličinu bicikla

Aktualizirano 20.03.2024
Čítanje na 3 min.
Pavlína Straková
Kupuješ novi bicikl i ne znaš točno koju veličinu odabrati? Savjetovati ćemo te kako izmjeriti veličinu okvira i što još trebaš znati da bi tvoj odabrani bicikl odgovarao.
Odmjeri okvir i odaberi pravu veličinu bicikla

Novi bicikl ne kupuješ svaki dan, zato je važno naći takav koji će ti savršeno odgovarati. Osnovni kriterij je primjerena veličina. Kako se mjeri veličina okvira i na što drugo je potrebno paziti prilikom odabira? To ćemo raspraviti na sljedećim redcima.

Veličina okvira

Za početak bi se moglo jednostavno reći da je veličina okvira ujedno dužina cijevi sedla.

Mjerimo ih od sredine poluge do kraja - mjesta gdje počinje sjedalo - vrijednost u centimetrima podijelimo s brojem 2,54 i rezultat je veličina okvira u inčima.

Demonstracija s engleskim komentarom u priloženom videu.

Kakvu veličinu bicikla trebaš?

Ispod je opća tablica tipičnih veličina okvira bicikla, koje koriste proizvođači.


Tvoja visina u cm

Unutarnja dužina tvoje nogeVeličina okvira: putni biciklVeličina okvira: brdski bicikl
1527148 (XXS)15” (XS)
1607551 (S)16” (S)
1707954 (M)17” (M)
1758356 (L)18” (M)
1808557 (XL)19” (M)
1888960 (XXL)20” (L)
1969363 (XXXL)21” (XL)


Pažnja navedeni parametri su općeniti i razlikuju se među pojedinim tipovima bicikla.

Oblici okvira bicikla

Odavno ne vrijedi da svi okviri bicikla imaju isti osnovni - trokutasti - oblik.

Proizvođači sada ulažu puno vremena i energije u razvoj specifične geometrije koja karakterizira svaki model. To može varirati u kutovima, proporcijama ili zakrivljenostima cijevi, što bitno utječe na to kako se osjećatš na biciklu. Stoga se vrlo lako može dogoditi da će ti bicikli iste veličine, ali različitih marki, sasvim različito odgovarati.

Koji su još parametri bitni?

Visina sa raširenim nogama

Kada kupuješ bicikl, moraš znati ne samo svoju visinu, već i unutarnju duljinu nogu. S tim u vezi je i tzv visina sa raširenim nogama - koliko prostora imaš između prepona i okvira kada stojiš na nogama. Idealno je ako imaš rezervu od najmanje 2,5 - 5 cm. Tvoji osjetljivi dijelovi će to cijeniti ako neočekivano skočiš s bicikla.

Doseg na upravljać

Još važniji parametar je doseg, jer većinu vremena provodiš na biciklu držeći upravljač. To je podatak koji izražava kako dosežeš na upravljač dok sjediš na sjedalu. Od njegove duljine ovisi sjediš li uspravno na biciklu ili se istežeš unaprijed.

muškarc u šumi na biciklu

U tom kontekstu, dobro je znati svoj omjer duljine trupa i duljine nogu - jesi li prije "dugonog" ili "dugog torza". Bicikl s idealnom visinom sjedala raširenih nogu može biti dug za dugonoge i stoga će biti previše rastegnut na njemu, dok će za dugog-torza biti prekratak i osjećati će se skučeno.

Vrsta bicikla

Dok gradski bicikl stoji uspravnije, na cestovnom biciklu moraš skučiti što je više moguće u aerodinamički položaj.

Za brdske bicikle, cjelokupan osjećaj vožnje također je povezan s veličinom kotača. Mtb okvir bicikla s kotačima od 26 inča ima drugačiju geometriju od onog s kotačima od 29 inča.

Posebna kategorija su bmx bicikli, gdje okviri imaju precizniju geometriju i veličinu.

U tablici sam između dvije veličine - što sada?

Ako si između dvije veličine u tablici veličina koju je dao proizvođač za određeni model bicikla, u osnovi bi ti mogli odgovarati obje veličine.

Upravo ovdje igra ulogu gore spomenuti omjer duljine nogu prema duljini trupa i dosegu.

Ako je tvoj trup duži od prosjeka, odaberi veću veličinu.

Ako imaš duže noge od prosjeka, odaberi manju veličinu.

Možeš podesiti cjelokupni osjećaj udobnosti na svom biciklu podešavanjem položaja sjedala, produljenjem ili skraćivanjem stabljika ili produžavanjem upravljača. No ostaje činjenica da veličinu okvira više nećeš moći promijeniti, pa je važan pravi izbor.

Nemoj podcijeniti zaštitu bicikla

Sada kada znaš na što treba paziti, odaberi bicikl po svom ukusu i odgovarajuće veličine. Ako se bojiš da će se tvoj novi ljubimac izgrebati, možeš mu osigurati zaštitu okvira.

Najnoviji proizvodi: Bicikli