cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Sve bitno o LP pločama

13.02.2024
Čítanje na 7 min.
Juraj Haruštiak
U članku ćete pročitati o povijesti i nastanku vinilnih ploča, njezi koju zahtijevaju, kako pravilno postaviti gramofon i kako čuvati svoju kolekciju da vam traje godinama. Naučit ćete ponešto o snimanju i masteringu ploča, a završit ćemo s najvećim praznikom vinila – Record Store day.
Sve bitno o LP pločama

Ali kako je sve počelo? Rođenje i povijest LP ploče

Gramofonske ploče izumio je krajem 19. stoljeća Emile Berliner. U to su vrijeme ploče bile izrađene od šelaka, koji je zapravo prirodna smola. Ploča je imala deblje žljebove, uvijene pri 78 RPM, ali mogla je sadržavati najviše 3 minute zvuka. 1930-ih RCA Victor objavio je prvu cjelovitu vinilnu ploču. Trebao je biti komercijalno dostupan, ali nažalost, nije završio velikim uspjehom. Tijekom Drugog svjetskog rata resursi šelaka bili su vrlo ograničeni i stoga je već bio masovno pritisnut za vinil. Još uvijek na RPM.

Nove ploče, kakve danas poznajemo, izrađene od PVC-a (vinila) i brzinom od 33 1/3 RPM, na tržište je donijela tvrtka Columbia Records, a počele su ih prodavati nakon rata 1948. godine. Prva ploča objavljena na ovaj način bila je Mendelssohn violin concerto.

Godinu dana kasnije stvoren je format ploče s brzinom od 45 RPM, a zanimljivo je da su se ploče u to vrijeme razlikovale u boji prema žanrovima. Dostupno je do 7 boja.

Što je dobro znati o LP-ima

Iako je streaming danas najčešći način slušanja glazbe, sve se više ljudi vraća LP-ima. Užitak slušanja pojačava sam ritual povezan s ispuštanjem vinila. Uklanjanje ploče iz pakiranja, čišćenje, pričvršćivanje igle ili okretanje ploče nakon završetka stranice.

Pakiranje prodaje i to dvostruko vrijedi za ambalažu. Često se prerađene do savršenstva do vrijednosti kolekcionara. U nekima ćete pronaći ne samo informacije o izvođaču i pjesmama, već i instrumente koji su korišteni za snimanje, studijsku opremu ili brojne fotografije na knjižicama s više stranica.

Tvoja kolekcija LP ploča

Prve ploče u novonastaloj kolekciji uopće ne moraju biti skupe. Samo slijedite trenutne trendove, popuste i posebno svoj ukus. Strastvena kolekcionarska kolekcija može se temeljiti na najrazličitijim žanrovima ili može biti duboko uranjanje u glazbeni stil, poput heavy metal, electro, classical, jazz ili vam je potreban rock and roll.

U cjelovitoj ponudi svih naslova možete s nama pretraživati ​​po žanrovima ili izvođačima. Ovdje ćete naći klasična izdanja, reizdanja, prepravljene verzije, audiofilske zapise, pola brzine objavite mnogo više.
paddleboarding

Gramofoni

Pravilna audio kolekcija nesumnjivo uključuje odgovarajući gramofon. Kvalitetni, dizajnerski modeli gramofona dragulj su svake sobe, mogu savršeno oživjeti prostor i privući pogled. Za audiofilne kalupe uvijek se mora koristiti visokokvalitetna razdjelna zvučnica s iglom. Kaže se da bi trebao stajati barem onoliko koliko i sam gramofon. To je njegov najvažniji dio, jer emitira zvuk izravno iz utora ploče.

Crni okrugli disk

Svatko može zamisliti LP kao crni i okrugli, ali proizvodi se i u drugim oblicima i varijacijama boja. Mogu imati i šesterokutni oblik ili fotografski otisak urezan izravno na vinilu. Obojeni LP zapisi uglavnom se objavljuju kao ograničena izdanja i to su više kolekcionarski dijelovi, koji se utisnu u malo opterećenje.

Ali najkvalitetniji su i dalje oni crni, a osim toga, što je veća težina vinila, to je bolje. S pločicama od 180-200 grama, ne samo da je prijenos zvuka bolji, već je i manji rizik od valovitosti ploče zbog viših temperatura tijekom skladištenja. Međutim, s LP od 180-200 grama možete računati i na veću cijenu.
paddleboarding

Briga općenito

Iako LP zahtijeva određenu pažnju, ako slijedite neka načela, snimanje zvuka može trajati vječno. Ovim putem pozdravljamo sonde Voyager 1 i Voyager 2, koje imaju zlatne ploče na brodu od 1977. godine, s osvrtom na vanzemaljske civilizacije, a danas su sonde s pločama već izvan našeg Sunčevog sustava.

Natrag na Zemlju. Za čišćenje i njegu upotrijebite odgovarajući pribor, imajte gramofon s dobrom iglom i pravilno namještenom ručicom. Pri rukovanju pločom moraš biti oprezan. Ploča ni u kojem slučaju ne smije doći u kontakt s prstima na mjestu utora. Tijekom reprodukcije mogu se zaprljati i oštetiti iglu. Kad je stavimo na tanjur, držimo je za rubove na suprotnim stranama. Ploču ne stavljamo na tanjur koji se vrti i nikada je ne presavijamo dok je ploča u pokretu.

Skladištenje

Ploče treba čuvati na suhom i hladnom mjestu. Vrlo je važno da nisu složeni jedno na drugo. Težina ploča može prouzročiti deformaciju vinila, što nikada neće zvučati kao prije. Najbolje rješenje za spremanje kolekcije su originalni stalci ili futrole za LP.

Izgrebavanje samih utora potpuna je katastrofa za LP, tako da je oprez uvijek na prvom mjestu.

Posebna njega za vinile

Perilica za vinile je proizvod dizajniran za stvarne audiofile, kolekcionare ili DJ-e koji moraju biti sigurni da će ploča uvijek puštati bez oklijevanja. Strojevi za pranje LP mogu biti ultrazvučni za dubinsko čišćenje ili vakuumski koji usisavaju prašinu i prljavštinu iz utora. Postoje i ploče za perilice LPa u obliku kupke s masažom četkicama, što je čini kompletnim vinilnim wellnessom.

No, uobičajena pomagala za njegu vinila prikladna su i za svakodnevnu upotrebu. Nesmije nedostajati krpa za čišćenje, četkica ili četka i tekućina bez alkohola – sve naravno posebno razvijeno u tu svrhu.

A oni koji jako vole njihove ploče, prilaze im u rukavicama. Doslovno.

Njega gramofona

Ponekad se dogodi da čak i nova ili očišćena ploča preskoči, a igla ne prati. U takvim je slučajevima dobro provjeriti sam gramofon. Pritisak ruke može biti neusklađen i duboki bas tonovi izbacuju iglu iz utora. Postoje i brojni alati za postavljanje gramofona.

Zahvaljujući posebnoj težini, možete izmjeriti tlak zvučnice, libela provjerava je li ploča savršeno ravna, odn. je li gramofon pravilno postavljen. Problem se može pojaviti čak i ako igla ne leži okomito na ploču. Stoga postoje i alati i predlošci za podešavanje kuta ruke koji se lako podešavaju.
paddleboarding

Brzina

Što je zapravo RPM? Određeni broj okretaja u minuti. To je pokazatelj koliko puta se ploča s pločicom okreće u minuti.

Postoje tri brzine okretaja: 33 1/3 RPM, 45 RPM i 78 RPM.

Sa pločama od 78 okretaja u minuti više ne srećemo često. To su bile prve ploče već spomenutog šelaka. Brzinu od 33 1/3 koriste ploče za dugo sviranje promjera 12" i EP ploče promjera 10". Ostali, 7-inčni vinili, neki maxisingles i EP-ovi vrte se pri 45 o/min. Poput nekih audiofilskih LP-ova.

Možete prebaciti brzinu rotacije zapisa na svakom pojedinom gramofonu.

Mastering

DMM (Direct Metal Mastering) – ovom tehnologijom se proizvode ploče pomoću čeličnog diska sa slojem čistog bakra. Audio signal zapisuje se izravno na bakreni disk. Razlika u odnosu na konvencionalnu proizvodnju je u tome što je ovaj postupak jednostupan – za razliku od standardnog trostupanjskog postupka. Rezultat je smanjenje odjeka, jeke, čuma i buke.

Od prodaje Neumanna njemačkom proizvođaču mikrofona Sennheiser, više se ne proizvode novi tokarski strojevi i ne isporučuju rezervni dijelovi. Na svijetu postoji samo 6 takvih uređaja. Najbolji primjer prešanja DMM-a obično se može naći na etiketama Teldec (Njemačka) ili EMI (Ujedinjeno Kraljevstvo) s početka 1980-ih.

Ovladavanje s pola brzine - postupak rezanja vinila na pola brzine. Tokarski stroj i glavni izvor rade na pola brzine, tj. 16 2/3. Se okreču zajedno pogrešnom brzinom – polako.

Što duže se posvećujete rezanju jednog utora, to je točniji rad. Primjetna je razlika između zapisa koji su stvoreni u stvarnom vremenu i zapisa koji su stvoreni u dvostrukom vremenu.

Direct to Disk – prije dolaska magnetofonske vrpce sve je snimljeno na način "izravno na disk". To je vrlo izazovan način, jer sve morate snimiti u potpunosti, uživo, bez ozbiljnih glazbenih ili tehničkih pogrešaka. Nakon što prenesete pjesmu, nema načina da je uredite. U današnje vrijeme ova tehnologija ponovno postaje popularna. Djelomično zahvaljujući "Third Man Records" Jacka Whitea. Cijela alkemija je da glazbenici to moraju staviti na prvo mjesto. Unatoč svemu, ponekad se dogodi pogreška i možda je to ono što takvom snimku dodaje čaroban trenutak i autentičnost.

Općenito, međutim vrijedi da se mastering snimke u samom studiju rade posebno za LP-ove i razlikuje se od konačnog masteringa za CD ili drugim formatima.

Record Store Day

Ljubitelji LP-a također imaju svoj dan. Record Store Day održava se svake godine u klasičnim trgovinama širom svijeta. Vlasnici trgovina često pripremaju popratni program. Povodom ovog dana izlaze različita limitirana izdanja albuma popularnih izvođača, koja nećete nigdje naći. To su uistinu iznimna, limitirana izdanja, koje niti jedan kolekcionar ploča neće ostaviti ležati u trgovini.
paddleboarding

LP ploče