cookies
Imamo najbolje "kolačiće" i ne bojimo ih se koristiti
Prihvati sve kolačiće


Na početku je bitno dobro odabrati. To vrijedi i za odabir prve gitare, koja prvih dana ili tjedna može biti isto tako zabavna kao i demotivirajuća. Postepeno savladavanje instrumenta sa sobom donosi veliki broj ponavljanja, grešaka, više ponavljanja.....na žalost i još grešaka. Upravo zato je važno da odmah na početku odaberete gitaru koju ćete obožavati i za koju se ispalti boriti. Kako odmah na početku donijetu pravu odluku? Jednostavno se udobno smjestite i odgovorite na nekoliko pitanja koja će vam pomoći da se lakše orjentirate u na prvi pogled nepreglednom moru instrumenata.

Za što ću koristiti gitaru?

Svejeno je da li na početku glazbu shvaćate smrtno ozbiljno ili želite probati iz znatiželje. Ispočetka ćete u prvom redu trebati jaku volju i instrument koji “oprašta” greške. U slučaju električne ili klasične gitare imate širom otvorena vrata. Obje imaju odličan zvuk i čuvaju vaše prste.

Kakvu glazbu želim svirati na svojoj gitari?

Dilema budućih giatrista oduvijek počinje uparvo ovom rečenicom. Ako volite jaki zvuk i žestoke rifove, nabavite sigurno električnu gitaru. Ako svoje slušatelje želite zadivljivati glazbom bilo kada i bilo gdje nabavite akustičnuj ili klasičnu gitaru. Izbor ćemo prepustiti vama. Kakvu glazbu volite, zante najbolje vi.

scooter-2

Koliko bi trebao/la potrošiti za svoju prvu gitaru?

Stvari stoje ovako – kvalitetniji instrument je uvijek ugodniji na dodir, ima bolji zvuk i bolje se na njemu svira i vježba. To ne znači da morate razbiti kasicu prasicu tek kad mukom uštedite peterznamenkastu cifru. Ako se želite ozbiljno posvetiti glazbi, preporučamo investirati u instrument 2250–3750 Kn, ako gitara treba služiti samo za zabavu (što je u redu), kategorija do 1880 Kn bi trebala biti dovoljna.
Što treba uzeti u obzir kod pojedinih instrumenata?

Kod akustičnih i elektroakustičnih gitara je to drvo i kvaliteta izrade. Kakav vzvuk imaju pojedine vrste drveta, možete pročitate ovdje. Ako ste se odlučili za električnu gitaru, pročitajte par savjeta u vezi drveta i pick upa koje smo za vas pripremili ovdje.

Prema čemu da odaberem gitaru ako se još uvijek ne mogu odlučiti?

Razmislite koje su vaše omiljene pjesme, interpretatori ili žanrovi i pokušajte pronaći instrumente na kojima su vaše omiljene stvari bile komponirane. Rock gitaristi će najvjerojatnije odabrati gitaru tipa LP, ST ili T-model , jubitelji darka bi trebali razmišlajti o gitarama s jakim izlazom, osjećajnim folk glazbenicima preporučamo zaviriti u vode akustičnih gitara a ljubitelji latino američkih žanrova će ocijeniti klasičnu gitaru. Pažljivo tražite i još pažljivije birajte.

Koji su najpoznatiji brandovi gitara?

Ako želite odmah na početku prvorazrednu kvalitetu, možete biarti među najvećim barndovima na tržištu. Što se tiče električnih gitara to su Fender i Gibson, ali ne smijemo zaboravljati ni na japanskog diva Ibanez. Akustične i elktroakustačne giatre imaju u šaci vrhunski prozvođači Martin, LAG Takamine a klasičnih gitara vrhunske kvalitete vrhunski proizvođač Yamaha.

scooter-2

Kakva je razlika između skupe i jeftine gitare?
U pravilu je to velika razlika. Skupi instrumenti su opremljeni kvalitetnijim drvetom, kvalitetnijim dijelovima i postavljeni su tako da se na njima svira što lakše. Osim toga UVIJEK imaju odličan zvuk. Jeftini instrumenti imaju svoje mušice, koje kao početnik ne morate ni primijetiti. Kasnije ćete vjerojatno morati početi razmišlajti nad nečim boljim.
Ako bih želio/la “zlatnu sredinu”, što mi preporučate?

Svaki tip gitare ima svoju legendu koja definira cijelo njegovo postojanje. Ako želite dati šansu apsolutnoj klasici, nećemo vam stajati na putu. Zlatna sredina kod električnih gitara Stratocaster i Les Paul . Obje su nastale otprilike u isto vriejme i do dan danas vladaju svim električnim gitarama. Stratocaster oštriji i jači zvuk sa staklenom karakteristikom, zamislite na primjer Jimija Hendrixa , Davida Gilmoura ili Johna Frusciantija, Les Paul je mekši, baršunast u pravim rukama može biti puno žešći i tvrđi (kao primjer možete zamislitiť Jimmyja Pagea, Slasha ili Zakka Wyldea). Kod akustičnih i elektroakustičnih gitara je legenda Dreadnought, koju je proslavio istoimeni model marke Martin. Zatvorite oči i zamislite akustičnu gitaru. To što zamišljate je upavo Dreadnought. Bogati basevi, velik i jak zvuk – jednostavno ne možete promašiti.

Kod klasičnih gitara pazite u prvom redu na veličinu, oblik je u večini slučajeva isti. Klasične gitare se izrađuju u raznih veličina za odrasle, i za veću i manju djecu. Zato pazite da vam stanu prti an prstohvat. Veičine za odrasle su večinom označavane kao 4/4 . To su dva ista broja, pa se na sreću lako pamti. Od tada ste samo vi i vaša nova gitara. Nemojte zaboraviti ostati raspoloženi i brinite jedni za druge. Ovisi samo o vama da li ce od ovog dua s vremenom postati tuđinci ili svjetske zvijezde.

Logo muziker
Nemojte propustiti povoljne akcije. Aktivirajte si notifikacije.
Aktivirati