Kako odabrati gitaru?

gitary_gitary.jpg

Na početku je bitno dobro odabrati. To vrijedi i za odabir prve gitary , koja prvih dana ili tjedna može biti isto tako zabavna kao i demotivirajuća. Postepeno savladavanje instrumenta sa sobom donosi veliki broj ponavljanja, grešaka, više ponavljanja.....na žalost i još grešaka. Upravo zato je važno da odmah na početku odaberete gitaru koju ćete obožavati i za koju se ispalti boriti.
Kako odmah na početku donijetu pravu odluku? Jednostavno se udobno smjestite i odgovorite na nekoliko pitanja koja će vam pomoći da se lakše orjentirate u na prvi pogled nepreglednom moru instrumenata.

Za što ću koristiti gitaru?

JSvejeno je da li na početku glazbu shvaćate smrtno ozbiljno ili želite probati iz znatiželje. Ispočetka ćete u prvom redu trebati jaku volju i instrument koji  “oprašta” greške. U slučaju elektrickej ili klasickej gitare imate širom otvorena vrata. Obje imaju odličan zvuk i čuvaju vaše prste.

Kakvu glazbu želim svirati na svojoj gitari?

music.jpg

Dilema budućih giatrista oduvijek počinje uparvo ovom rečenicom. Ako volite jaki zvuk i žestoke rifove, nabavite sigurno elektrickej gitare . Ako sloje slušatelje želite zadivljivati glazbom bilo kada i bilo gdje nabavite akustickej ili klasickej gitaru. Izbor ćemo prepustiti vama. Kakvu glazbu volite, zante najbolje vi.


Koliko bi trebao/la potrošiti za svoju prvu gitaru?

Stvari stoje ovako – kvalitetniji instrument je uvijek ugodniji na dodir, ima bolji zvuk i bolje se na njemu svira i vježba. To ne znači da morate razbiti kasicu prasicu tek kad mukom uštedite peterznamenkastu cifru. Ako se želite ozbiljno posvetiti glazbi, preporučamo investirati u instrument 300 – 500 € , ako gitara treba služiti samo za zabavu (što je u redu), kategorija do 250 €  bi trebala biti dovoljna.

Što treba uzeti u obzir kod pojedinih instrumenata?

Kod akustických i elektroakustických gitara je to drvo i kvaliteta izrade. Kakav vzvuk imaju pojedine vrste drveta, možete prečítať tu. Ako ste se odlučili za elektrickú gitaru, pročitajte par savjeta u vezi drveta i pick upa koje smo za vas pripravili tu.

Prema čemu da odaberem gitaru ako se još uvijek ne mogu odlučiti?

Razmislite koje su vaše omiljene pjesme, interpretatori ili žanrovi i pokušajte pronaći instrumente na kojima su vaše omiljene stvari bile komponirane. Rock gitaristi će najvjerojatnije odabrati gitár typu LP , ST ili T , jubitelji darka bi trebali razmišlajti  o gitarách s poriadne silným výstupom , osjećajnim folk glazbenicima preporučamo vodách akustických gitár a ljubitelji latino američkih žanrova će ocijeniti klasickou gitarou. Pažljivo tražite i još pažljivije birajte.

Koji su najpoznatiji brandovi gitara?

Ako želite odmah na početku prvorazrednu kvalitetu, možete biarti među najvećim barndovima na tržištu. Što se tiče električnih gitara to su Fender a Gibson ,
ali ne smijemo zaboravljati ni na japanskog diva Ibanez .Akustične i elktroakustačne giatre imaju u šaci vrhunski prozvođači  Martin , LAG  Takamine a klasičnih gitara vrhunske kvalitete vrhunski proizvođač Yamaha .

Kakva je razlika između skupe i jeftine gitare?

U pravilu je to velika razlika. Skupi instrumenti su opremljeni  kvalitetnijim drvetom, kvalitetnijim dijelovima i postavljeni su tako da se na njima svira što lakše. Osim toga UVIJEK imaju odličan zvuk. Jeftini instrumenti imaju svoje mušice, koje kao početnik ne morate ni primijetiti. Kasnije ćete vjerojatno morati početi razmišlajti nad nečim boljim.

Ako bih želio/la “zlatnu sredinu”, što mi preporučate?

Svaki tip gitare ima svoju legendu koja definira cijelo njegovo postojanje. Ako želite dati šansu apsolutnoj klasici, nećemo vam stajati na putu.

Zlatna sredina kod  elektrických gitará  Stratocaster i Les Paul . Obje su nastale otprilike u isto vriejme i do dan danas vladaju svim električnim gitarama. Stratocaster oštriji i jači zvuk sa staklenom karakteristikom, zamislite na primjer Jimiho Hendrixa , Davida Gilmoura ili Johna Frusciantija, Les Paul je mekši, baršunast u pravim rukama može biti puno žešći i tvrđi (kao primjer možete zamislitiť Jimmyja Pagea, Slasha ili Zakka Wyldea).

Kod akustických i elektroakustických gitara je legenda Dreadnought , koju je proslavio istoimeni model marke Martin . Zatvorite oči i zamislite akustičnu gitaru. To što zamišljate je upavo Dreadnought. Bogati basevi, velik i jak zvuk – jednostavno ne možete promašiti.

Martin_02.jpg

Kod klasičnih gitara pazite u prvom redu na veličinu, oblik je u večini slučajeva isti. Klasične gitare se izrađuju u  rôznych veľkostiach za odrasle, i za veću i manju djecu. Zato pazite da vam stanu prti an prstohvat. Veičine za odrasle su zväčša označované ako 4/4 . To su dva ista broja, pa se na sreću lako pamti.

Od tada ste samo vi i vaša nova gitara. Nemojte zaboraviti ostati naladení i starajte sa jeden o druhého . Ovisi samo o vama da li ce od ovog dua s vremenom postati tuđinci ili svjetske zvijezde.

© 2004-2019 Muziker | Kako odabrati gitaru
Logo muziker
Nemojte propustiti povoljne akcije. Aktivirajte si notifikacije.
Aktivirati