Kako odabrati pravi efekt?

pedalboard.jpg

Pedalski efekty su manje ili veće kutijice koje su predmetom nekad nekad čak neodoljive čežnje glazbenika – odkada je prvi od efekata ugledao svjetlo dana 1962. godine. Od tada je naravno prišlo nešto vremena i danas ih je toliko da se u nima ne snalaze ni najveći profesionalci. Kako odabrati taj koji će savršeno nadopunjavati vašu gitrasku osobnost? Proučimo taj problem zajedno.


Da li su mi zaista potrebni efekti?

Je jedno od osnovnih pitanja koje bi si trebali postaviti. Ako se krećete na teritoriju punka ili hard rocka vjerojatno će vam biti dovoljno pojačalo s čistim i zakrivljenim kanalom. Ako čeznete za putem eksperimenata kojima nikad nema kraja, čeka vas beskonačno traženje u velikom broju kutijica e ćete s vremenom otkriti. U oba slučaja nemojte zaboraviti uživati u glazbi.


Koji efekt je najbolji za mene?

efekty.jpg

Odluka je na vama. Želite svirati glasno ili  rađe uživate u relaksacijskim melodijama.Efektové krabičky su pogodne za svaku vrstu glazbe i postoji ih toliko da će usrećiti svakog glazbenika na ovoj planeti. Morate samo znati što želite. U redu, ovdje je krataqk popis toga što razni efekti iz raznih kategorija rade i kako zvuče.


Da li se razlikuju efekti namijenjeni za gitaru i bas gitaru?

Ovako.. basgitarové efekty će uvijek biti funkcionalni s bilo kojim instrumentom na koji čete ga priključiti. Ovakvi efekti su za niže frekvencije i u mnogim slučajevima ispravno funkcioniraju samo sa basgitarou . U obrnutom slučaju je to malo drugačije zato što su mnogi   “gitarové” efekty doslovno počeli biit uobičajeni. Nemojte se bojati ekperimentiranja, efekte je moguće kupiti i prodati ali iskustvo je vrijedno zlata..


Što ću još trebati uz efekte?

Efektové pedále su elektronski uređaji. Moraju biti napajani, a najčešća mogućnost je 9V baterija. Ali ako neželite usred koncerta ostati bez zvuka, preporučamo napájacie adaptéry

Pazite na ispravno napeće i polaritet! Isto tako su bitni i aj káble .Bez njih nije moguće ništa priključiti. 

© 2004-2019 Muziker | Kako odabrati gitarski efekt
Logo muziker
Nemojte propustiti povoljne akcije. Aktivirajte si notifikacije.
Aktivirati