cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

SUP daska s jedrom: Kako jedriti na SUP-u

01.04.2022
Čítanje na 6 min.
Denisa Štefunková
SUP daska s jedrom trenutno privlači mlađe i starije generacije. Nije ni čudo, vodena zabava nikad ne dosadi. Takvom aktivnošću možeš ojačati gotovo sve mišiće u tijelu. Želiš li i ti probati? Jedino što će ti trebati osim dobrog raspoloženja je daska i jedro.
SUP daska s jedrom: Kako jedriti na SUP-u

Koliko je zahtjevan windsurfing?

Jedrenje na SUP dasci može se na prvi pogled činiti vrlo izazovnim. Ali istina je da je to klasičan sport i ovdje vrijedi isto kao i u drugim sportovima. Što više vremena provedeš vježbajući, biti ćeš bolji. Proces učenja obično se sastoji od nekoliko osnovnih koraka:

  • Osnovni stav - Prvo moraš shvatiti kako stajati na dasci za veslanje.
  • Upravljanje - za upravljanje uglavnom služi jedro za veslanje za određivanje smjera. Također je poznat kao krilo ili "wing".
  • Trikovi i naprednije opcije - Nakon što naučiš stajati i upravljati, možeš početi učiti zanimljive trikove. Među favorite spadaju npr. tzv tack.

Jedrenje na dasci je zabavno. Savršeno trenira pojedinačne mišiće i pomaže pri čišćenju glave. Njegova prednost je i to što za njega ne trebaš gotovo ništa. Sve što trebaš je SUP daska za veslanje i jedro. I, naravno, od početka prsluk za spašavanje.

Osnovni položaj na dasci za veslanje

Položaj na dasci za veslanje je vrlo važan. Ako nije ispravan, jedrenje na dasci bit će teško. Rezultat će biti stalni padovi u vodu, što će te brzo umoriti. Kako onda pravilno stajati ?

Noge bi vam trebale biti otprilike u širini ramena. Lagano pogrbljen stav pomoći će ti da puno bolje održiš stabilnost. Održavanje ravnoteže također će podržati lagano savijanje nogu u koljenima. Ali nemoj ih previše čučnuti da se ne otkotrljaš.

Stražnje stopalo treba biti usmjereno preko daske, prednje natrag prema naprijed. Raširi ruke u širini ramena i uhvati okvir jedra na SUP dasci za veslanje. Leđa trebaju biti ravna i uspravna. Zaboravi na grbljenje.

U tom položaju treba ostati cijelo vrijeme. Međutim, to ne znači da se ne možeš kretati i prilagođavati. Baš suprotno. Hodati ćeš po dasci za vrijeme upravljanja i izvoditi razne trikove.

Stručni savjet

U početku će ti se možda činiti da je stav neprirodan i neugodan. Čim sjedneš na dasku za veslanje i isprobaš je, vidjet ćeš da to nije istina. Zahvaljujući ovom stavu, ostati ćeš na ploči i moći ćeš obavljati druge zadatke.

Upravljanje SUP daskom s jedrom

Nakon što naučiš stajati na paddleboardu, možete prijeći na sljedeći korak, a to je vožnja. Ova će te vještina dovesti kamo god trebaš. Ne morate se prepustiti vjetru, u konačnici bi to moglo biti opasno.

Općenito, okretanje suprotno vjetru je lakše nego okretanje u smjeru vjetra. Ali kad jednom znaš kako to učiniti, možeš koristiti oboje.

Tijekom vožnje se nagni prema stražnjoj strani daske. Pokušaj držati kobilicu iznad vode. Kada kreneš u željenom smjeru, vrati cijeli uređaj u položaj jedra i nastavi novim kursom.

Mod okretanja ili upravljanja suprotno vjetru je proces drugačiji. Umjesto naklona unatrag, malo se nakloni unaprijed. Omogući krilu da se pomakne unaprijed, ćime će se malo otvoriti. U ovom položaju izdrži dok ne uhvatiš ispravan kurs.

Ovakav manevar možeš vidjeti u ovom videu:



Okreni suprotno vjetru

Okretanje protiv vjetra, također zvano tacking, jedan je od najjednostavnijih trikova. Možeš ga isprobati čim naučiš osnove. Ali prije nego što to učiniš, saznaj nema li nikoga u blizini. Time ćeš izbjeći neugodne ozljede i druge probleme koje bi mogao uzrokovati sudar s drugom osobom.

Trik počinje s vožnjom protiv vjetra, što bis već trebao znati u ovoj fazi. Iz osnovnog položaja lagano se nagni tunatrag i pokušaj zadržati kobilicu iznad vode. Pomakni prednju ruku na jarbol i stavi je ispod okvira jedra, koji se također naziva boom.

Pomakni prednju nogu tako da bude blizu jarbola. Zadnju ruku također postavi na jarbol, odmah ispod prednje. Sada je vrijeme da se počneš okretati. Nagni krilo na stražnju stranu daske i obiđi jarbol manjim koracima. Zaustavi se kada budeš na drugoj strani gdje ćeš ponovno zauzeti osnovni položaj.

Pogledaj kako se profesionalci okreću protiv vjetra: Okretanje u smjeru vjetra

Okretanje u smjeru vjetra se naziva i gybe. U ovom slučaju, to je složeniji i kompliciraniji trik. Najprije pomakni stražnju ruku dalje unatrag, uz okvir na krilu. Učini to isto sa stražnjom nogom. Drži ceradu otvorenom.

Sada je vrijeme da zamijeniš noge. Pomakni prednju nogu prema stražnjoj. Istodobno pomakni leđa naprijed. Gurni stražnju ruku prema naprijed kako bi dovršio okret. Ostavi prednju iza.

Održavanje ravnoteže kod ovog obrta je teže od tackinga. Što brže uspiješ to učiniti, manji je rizik od pada.

trikovi na paddleboardu

Pogledaj okret u smjeru vjetra pod vodstvom profesionalaca: Plivanje većim brzinama na SUP dasci s jedrom

Nakon što svladaš osnovne trikove, vrlo vjerojatno ćeš potražiti neke zanimljive načine kako zadržati adrenalin u krvi. Takozvani planing, drugim riječima, plivanje većom brzinom.

S većom brzinom se možeš sresti kao početnik kada se vjetar naglo podigne. Međutim, ako još ne znaš osnove ili nisi napredan, budi oprezan. Vjetar bi te mogao odvesti na mjesta s kojih bi se teško vratio.

Ako si stekao iskustvo, skoči na dasku i pomakni težinu natrag. Problem može nastati kada se krilo vrati prema tebi. Rješenje ove situacije je ispravljena ruka.

Ako si sve učinio kako treba, ubrzat ćeš na način da se osjećaš kao da kliziš po površini vode.

Stručni savjet

Za veću brzinu kod slabog vjetra kreni niz vjetar. Kako bi malo usporio i stekao veću kontrolu na jačem vjetru, kreni prema njemu.

Start u vodi

Zvuči jednostavno, ali trebat će ti puno stabilnosti i snage. Međutim, početak u vodi pomoći će ti kad god poželiš skočiti na dasku i biti u dubokoj vodi.

Postavi svoju dasku tako da je okrenuta prema vjetru. Cerada se postavlja na površinu vode. Drži je za obruč i lagano je podigni, neka vjetar pomaže prilikom dizanja. Zatim dodirni dasku nogama i pokušaj se na nju izvući.

Cijeli proces zvuči komplicirano, ali kada stojiš ispravno, to ne bi trebao biti problem. Vjetar će sam podići jedro, što će ti pomoći. Za bolju predstavu, ovu vrstu starta možeš pogledati na videu:

Pogledaj start u vodi na videu:

Vulcan na SUP dasci s jedrom

Vulcan se smatra vratima u zračni freestyle. Kompliciran je i savladavaju ga zaista sami neki, koji su već napredni. Iz osnovnog položaja je dovoljno pomaknuti ruku ka jarbolu. Koljena savij i iskoči. U zraku je nužno napraviti manji zaokret. Zahvaljujući njemu ćeš se okrenuti za 180 stupnjeva.

Vulcan je pogodan za oživljavanje jedrenja na dasci. Međutim, možeš ga koristiti i kada trebaš promijeniti smjer i vratiti se odakle si došao. Pregled možeš naći u videu:

Pogledaj Vulcan na na SUP dasci s jedrom: 

Nemoj zaboraviti opremu

Jedrenje na dasci je sjajno jer ti za njega ne treba previše stvari. Sve što trebaš je osnovna oprema, odnosno daska za veslanje i jedro. Ako se tek počinješ baviti sportom, neće ti trebati nikakva posebna oprema. Nakon nekog vremena kada ćeš poželjeti ići na višu razinu, dobro je nabaviti prikladnu odjeću i obuću.

upravljanje za vrijeme jedrenja na dasci

Isprobaj jedrenje na dasci i ti

Jedrenje na dasci je zabavan sport koji privlači mnoge ljude tijekom cijele godine. Možda se u početku čini izazovnim, ali kada naučiš osnovna pravila, uvidjeti ćeš da je vježbanje dovoljno. Odaberi svoju dasku za jedrenje, počni s osnovnim stavom, a zatim prijeđi na neke zanimljive trikove koji pokreću krv u venama.

Najnoviji proizvodi: Paddleboarding