cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Kako odabrati štapove za nordijsko hodanje

21.03.2023
Čítanje na 2 min.
Miloš Rabatin
Nordijsko hodanje ili nordic walking nije brzo hodanje ili planinarenje, već zasebna disciplina u kojoj se koriste posebni štapovi za nordijsko hodanje. Da li su ti poznati pozitivni učinci ovog sporta i znaš na što se usredotočiti pri odabiru pravih štapova?
Kako odabrati štapove za nordijsko hodanje

Nordijsko hodanje i njegove pogodnosti

Sportska disciplina dolazi iz Finske i tek se nedavno pojavila. Nordijski skijaši su je počeli koristiti tijekom svojih ljetnih treninga i ubrzo se proširila dalje po cijelom svijetu. Riječ je o hodanju s posebnim štapovima za hodanje. Tehnika je vrlo bitna, pošto se prilikom ove ozdravljujuće - sportske discipline uključuje 90% mišića, što je dosta. Što su štapovi za nordijsko hodanje i po čemu se razlikuju od onih za planinarenje?

Ilustracija hodača s označenim mišićima koji su aktivirani prilikom nordijskog hodanja.

Nordic walking

90% uključenih mišića

sagorijevanje 350 kcal / sat

Ilustracija trkača s označenim mišićima koji su aktivirani prilikom trčanja.

Trčanje

70% uključenih mišića

sahorijevanje 750 kcal / sat

Ilustracija bicikliste s označenim mišićima koji se aktiviraju prilikom vožnje bicikla.

Biciklizam

40% uključenih mišića

sagorijevanje 650 kcal / sat


Nordijsko hodanje je siguran i vrlo učinkovit način postizanja izvrsne kondicije, bez obzira na dob, spol ili cjelokupnu fizičku spremnost. Pogodan je za svakog pojedinca tijekom cijele godine. Pošto se radi o šetnji prirodom, također ima pozitivan učinak na psihu, pomaže kod ublažavanja napetosti. Zahvaljujući štapovima, zglobovi kuka i koljena nisu opterećeni na isti način kao tijekom normalnog hodanja. U usporedbi s trkačima, opterećenje je čak i do tri puta manje. Zato je ova aktivnost prikladna i kod problema s kralježnicom ili prekomjerne težine.

Razlike u štapovima

Štapovi za nordijsko hodanje razlikuju se od štapova za planinarenje u ručki. Oni su više poput štapova za skijaško trčanje. Te se palice ispravnom tehnikom, u stražnjem položaju, ispuštaju iz prstiju i ostaju samo na palcu i remenu koji je pričvršćen na zglob. Suprotno tome, štapovi za planinarenje uvijek se čvrsto drže na dlanu vaše ruke. Ispravna duljina štapa za nordijsko hodanje trebala bi biti 70 % ukupne visine osobe. Princip je da nakon uranjanja u zemlju kut u laktu treba biti 90 stupnjeva.

Druga specifična značajka su krajevi štapova. Metalni šiljci dizajnirani su za snježni ili neasfaltirani teren, gumenim vrhovima možete ići na čvrstu podlogu poput asfalta ili kamena. Ova guma također eliminira udarce koji bi se mogli prenijeti na ruke. Ostala oprema uključuje rukavice za nordijsko hodanje i obuću za odgovarajući teren i <odjeća za zadane uvjete.

Nordijsko hodanje idealan je oblik tjelesnog treninga s u pola većom učinkovitošću od uobičajenog hodanja. Istodobno čuva vaše zglobove i mišićno-koštani sustav.

Štapovi za Nordic Walking