cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Kako odabrati planinarske cipele

29.02.2024
Čítanje na 7 min.
Juraj Haruštiak
Neprikladne planinarske cipele kvare doživljaj svakog izleta. Prilikom odabira misli na teren, vrijeme, dužinu izleta i težine rute. Znaš li kada su prikladni niski gležanj ili visoke planinarske cipele? Što učiniti da ruta ne postane mučenje? Nastavi čitati.
Kako odabrati planinarske cipele
Pretežno ravan teren
Ilustracija ravnog terena za pješačenje.
Tipičan teren: gradski parkovi, šumski putevi, poljni putevi, livade, šljunak, okolica vodenih površina
Svojstva obuće: dobra fleksibilnost, slobodno kretanje gležnja, mala težina, prozračnost
Niska tamna muška planinarska cipela Mammut Kento Low GTX.
Pretežno brdovit teren
Ilustracija brdovitog terena za pješačenje.
Tipičan teren: manje njegovanih šumskih staza, izbočeno kamenje, korijenje drveća, blato, rupe, stepenice, nezahtjevni i umjereno uzlazni usponi i silasci
Svojstva obuće: jaka, stabilna, s dovoljnom zaštitom gležnja
Srednje visoka, gležnjača, smeđa ženska planinarska cipela Mammut Ducan Mid GTX.
Planinski teren
Ilustracija planinskog terena za pješačenje.
Tipičan teren: srednje i visoke planine, neasfaltirane šumske staze, oštre stijene, stijene, duboke rupe, teški usponi i silasci, močvare
Svojstva obuće: vrlo čvrsta, vrlo stabilna, gumena zaštita špice prstiju, pojačana zaštita gležnja i ruba, deblji potplat
Visoka plava planinarska cipela Mammut Kento Guide High GTX namijenjena za zahtjevno pješačenje po planinama.

Planinarska obuća prema aktivnosti

Pri detaljnom odabiru potrebno je koncentrirati se na određenu vrstu aktivnosti na otvorenom. Konstrukcija cipela prilagođena je uvjetima i terenu koji su karakteristični za pojedine aktivnosti, pa se stoga pojedine vrste međusobno razlikuju. Nekima su razlike na prvi pogled očite, drugima smo svjesni tek kad detaljnije pregledamo rez, potplat ili upotrijebljene materijale.

Hiking cipele

Pogodne su za lagane planinarske staze i uređene šumske staze. Osim za planinarenje, mogu se koristiti i za svakodnevno nošenje. Češće ćete susretati nisku verziju cipela. Ako na ruti očekujete i dionice s nekoliko strmijih uspona ili spustova, potrebno je razmisliti o dovoljnoj zaštiti gležnja od uvijanja i preferirati gležanjače ili visoki model. Iskusniji planinari mogu savladati i složenije dijelove puta u niskim cipelama.
Niska muška planinarska cipela Salomon X Ultra 3 GTX.
Hiking cipele za lagano pješačenje. Pogodne za svakodnevno nošenje.
  • + mala težina
  • + prozračnost
  • + pogodne za svakodnevno nošenje
  • - manja zaštita od ozljeda
  • - manji rok trajanja

Cipele za trekking

U usporedbi s planinarskom cipelom, robusnija je i čvršćeg potplata. Pruža dovoljnu zaštitu stopala čak i protiv oštrih izbočenih stijena na planinarskoj stazi. Trekking cipela izrađena je od izdržljivijih materijala, tako da bez oštećenja može podnijeti srednje zahtjevne stjenovite terene i poboljšane šumske staze. Ova je vrsta jedna od najsvestranijih planinarskih cipela. Niska varijanta dizajnirana je posebno za iskusnije turiste. Manje iskustva trebalo bi se usredotočiti na zaštitu gležnja i odabrati gležnjaču ili visoku cipelu.
Visoka muška planinarska cipela tipa trekking Scarpa Marmolada Pro HD u tamnim nijansama.
Trekking cipele su robusnije i izdržljivije. Spadaju među najuniverzalnije vrste planinarskih cipela.
  • + veća zaštita od ozljeda
  • + duži rok trajanja
  • - velika težina
  • - manja prozračnost

Cipele za ferate i prilaze

Cipele s izuzetno čvrstim potplatom i nožnim prstom dizajnirane su posebno za feratu i pristup stijenama za penjanje. Ne koristi se za samo penjanje, već za svladavanje složenih terena prilikom uspona ili silaska sa stijene za penjanje. Cipele za prilaz moraju čvrsto obuhvatiti stopalo, tako da imaju uski kroj i posebnu vezicu, koja se proteže gotovo do prsta cipele. Karakterizira ih ojačani vrh nazvan "zona penjanja". Vrlo su lagane i podnose zahtjevnije terene, pa su često tražena alternativa tradicionalnim planinarskim cipelama.
Niska muška planinarska cipela tipa approach Garmont Dragontail MNT GTX u raznim nijansama sive i žute.
Cipele za ferate i prilaze (approach cipele) imaju pojačanu špicu i vrlo su fleksibilne. Koriste se na feratama ili za približavanje stijenama za penjanje
  • + bolja zaštita špice
  • + mala težina
  • + alternativa klasične planinarske cipele
  • - specijalan uski kroj

Planinarske gojzerice

Cipele dizajnirane posebno za višednevne planinarske marševe po neravnom ili stjenovitom terenu. Vrlo su čvrste, izdržljive i pružaju dovoljnu zaštitu od ozljeda. Najčešće se izrađuju u verziji visokih cipela, koja savršeno stabilizira cijelo stopalo, tako da može izdržati teret punog ruksaka tijekom nekoliko dana zahtjevnog prelaska preko grebena planina. Nedostatak im je veća težina i relativno niska prozračnost, pa nisu prikladne za svakodnevno nošenje.
Visoka muška planinarska gojzerica Scarpa Ribelle HD u nijansama tamno sive i narančaste boje, pogodna za zahtjevna planinarenja s teškom prtljagom.
Planinarske gojzerice su čvrste i stabilne, pogodne za višednevne marševe po stjenovitom terenu.
  • + višednevne rute u stjenovitom terenu
  • + visoka zaštita od ozljeda
  • + dug rok trajanja
  • - velika težina
  • - mala prozračnost
  • - nisu pogodne za svakodnevno nošenje

Alpinističke gojzerice

Izuzetno izdržljive čizme dizajnirane za ekspedicijsko alpsko planinarenje. Imaju vrlo čvrst potplat, a vezanje doseže gotovo do špice, što vam omogućuje postizanje relativno visoke fleksibilnosti stopala. Funkcija podsjeća na approach cipele, ali stopalo je puno zaštićenije od ozljeda. Ne samo konstrukcija, već i moderni materijali korišteni za ovu cipelu jasno sugeriraju da će presudni kriterij pri odabiru biti posebno visok stupanj funkcionalnosti na izuzetno zahtjevnom terenu. Prevladavajući materijal je tekstil koji je lakši i otporniji na habanje u odnosu na kožu.
Muška visoka planinarska cipela Garmont Mountain Guide Pro GTX u raznim nijansama sive, plave i zelene boje, pogodna za ekspedicijsko planinarenje.
Alpinističke cipele izuzetno su izdržljive i imaju čvrst potplat. Noge pružaju fleksibilnost pa se koriste za alpske ekspedicije.
  • + dug vijek trajanja
  • + visoka funkcionalnost
  • + velika zaštita od ozljeda
  • + relativno mala težina
  • - mala prozračnost
  • - nisu pogodne za svakodnevno nošenje

Cipele za trail trčanje

Niske cipele dizajnirane za trčanje stazama po neravnim šumskim i kamenitim stazama, ali i po mekanom terenu gradskog parka. Izrađene su uglavnom od tekstilnih materijala koji dobro odvode znoj. U usporedbi s konvencionalnim tenisicama za trčanje pružaju stopalu viši stupanj zaštite i ljepljiviji potplat koji održava stabilnost čak i na neravnom ili blatnjavom terenu. Prozračna vodootporna membrana Gore-Tex standard je. Zahvaljujući svojoj laganoj konstrukciji i tehničkim funkcijama, staze su često popularna alternativa laganim ljetnim planinarskim cipelama.
Trail cipele za trčanje imaju ljepljivi potplat i dobro odvode znoj. Gore-Tex membrana pruža cipelama potrebnu prozračnost i vodonepropusnost.
  • + visoka funkcionalnost
  • + prianjanje potplata
  • + stabilnost
  • + fleksibilnost
  • + mala težina
  • - nisu pogodne za zahtjevan teren

Kako probati planinarske cipele

Cipele za planinarenje moraju pasati za stopalo. Ne smije žuljati niti izuvati se. I cipele kupljene u web trgovini možeš probati kod kuće. Ako nakon probe kod luče ustanoviš da u potpunosti ne odgovaraju, možeš ih zamijeniti. Preporuča se isprobati cipele s čarapama koje najčešće koristiš za planinarenje. Idealno vrijeme za probu je popodne ili navečer. Nakon dana aktivnosti, stopalo malo nabrekne i poveća svoj volumen, slično dužem pješačenju.
Mlada žena isprobava više vrsta outdoor obuće.
Planinarske cipele trebale bi biti nešto veće od cipela za svakodnevno nošenje. Preporuča se isprobati ih popodne ili navečer.
Općenito, planinarske cipele trebaju biti pola broja do jednog cijelog broja veće od cipela koje koristiš za svakodnevno hodanje. Prstima će trebati rezerva kako ne bi bolno udariali o unutarnju špicu cipele. Također se mora uzeti u obzir debljina čarape. Kada hodate uzbrdo, peta se ne smije izuvati. Također možeš testirati ispravnu fiksaciju pete u domaćim uvjetima - kada hodaš stepenicama. Uvijek isprobaj cipele s vezanim vezicama.

Briga za planinarske cipele

Pravilna briga za cipele značajno će produžiti njihov život, poboljšati funkcionalnost i potrebna svojstva. Treba biti oprezan prije prve upotrebe cipela.

Impregnacija obuće

Preporučamo da zajedno s cipelama kupiš i prikladno sredstvo za impregnaciju i čišćenje. Impregnacija se mora nanijeti prije nego što kreneš na prvo pješačenje u cipelama. Prilikom odabira impregnacijskog sredstva, dobro obrati pažnju na vrstu materijala za koji je namijenjen. Inače, impregnacija neće samo biti neučinkovita, već čak može oštetiti materijal vaših cipela. Na primjer, ako koristiš drugu vrstu impregnacije na cipelama opremljenim Gore-Tex membranom, membrana se lako može začepiti, smanjujući prozračnost cipele. Preporučamo obradu prikladnim impregnacijskim sredstvom za sve vrste materijala. To će poboljšati vodonepropusnost, fleksibilnost i odbojnost materijala. Ipak, poveću pozornost treba posvetiti kožnatim planinarskim cipelama. Bez redovite njege u obliku impregnacije, koža bi se brzo isušila, izgubila elastičnost i ispucala.

Čišćenej obuće

Nakon svakog pješačenja cipele se moraju očistiti od blata i prljavštine. Tijekom čišćenja potrebna je samo tekuća voda, spužva, krpa ili meka četka. Međutim, postoji i posebna pjena za čišćenje u obliku spreja koji se može nanijeti na površina cipele nekoliko minuta i ostavljena nekoliko minuta. Ovom inovativnom tehnologijom možeš brzo i učinkovito očistiti cipele, bez obzira na boju i sastav materijala. Na kraju samo obriši nanesenu pjenu s površine cipele krpom ili četkom i cipele opet izgledaju kao nove.
Specijalna pjena brzo i učinkovito otapa blato i druge nečistoće. Samo ostavi da djeluje nekoliko minuta, a zatim obriši.
Zanimljivo rješenje nudi i zanimljiv sprej za impregnaciju protiv prljavštine. Djeluje kao blokator koji stvara nevidljivi zaštitni film na površini cipele. Zahvaljujući tome, prljavština se ne može čvrsto pričvrstiti na površinu, a nakon pješačenja dovoljno je cipele staviti pod mlaz tekuće vode, što će brzo ukloniti svu prljavštinu.
Pogledaj kako je lako očistiti cipele tretirane posebnim sprejom za impregnaciju kako bi se spriječilo taloženje prljavštine. Blokator nečistoće stvara nevidljivi zaštitni filter i tada je dovoljna samo tekuća voda.

Outdoor obuća