cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Dječja SUP daska: Kako je ispravno odabrati?

02.04.2022
Čítanje na 4 min.
Denisa Štefunková
Dječja SUP daska se razlikuje od one za odrasle u nekoliko stvari. To su, primjerice, dimenzije ili težina, odnosno parametri koji će uvelike utjecati na doživljaj samog bavljenja sportom. No dobra vijest je da izbor nije tako težak kao što se čini na prvi pogled. Da bi uživao u vodi s cijelom obitelji, trebaš se samo pridržavati nekoliko osnovnih točaka.
Dječja SUP daska: Kako je ispravno odabrati?

Je li doista potrebno kupiti dječju SUP dasku?

Ovo pitanje može postaviti svatko tko već ima SUP dasku kod kuće ili netko tko želi kupiti univerzalni model primjeren svakom članu obitelji. Iako takav komad može koristiti i dijete, to nije najbolje rješenje. Možda si već pročitao naš članak o Kako odabrati SUP dasku za odrasle . Postoji nekoliko kriterija koje treba uzeti u obzir.

Zamisliti to možeš na drugom sportu, na primjer na klizanju. Ako djetetu obuješ klizaljku za nekoliko brojeva veću, osjećati će se neudobno. Isto vrijedi i za paddleboard.

Velike modele za odrasle može koristiti i dijete, ali mogu uzrokovati probleme u vodi. Ne samo duljina nego i širina i težina otežat će mu kretanje. Stoga je dobro odabrati ploču dizajniranu posebno za djecu.

Kada djeca mogu početi veslati na dasci?

Za sportove na vodi i sportove općenito ne postoje posebna pravila kada se može početi. Kaže se da što prije dijete krene u sport, to bolje. Ali to nije slučaj s SUP-anjem. Razlog je taj što vrlo mala djeca nemaju dovoljno ravnoteže. Mogli bi imati teškoća s održavanjem se na dasci.

Najbolja dob za početak je 5-7 godina, kada su koordinacija i ravnoteža puno bolji. U ovoj dobi dijete također može početi učiti razne osnovne i lakše trikove.

Pri veslanju na dasci, djeca moraju biti stalno pod nadzorom. Ako imaju instruktora, nadzor i sigurnost su na njemu. Međutim, ako uče sami, moraš biti u blizini. Jedino tako možeš intervenirati u slučaju bilo kakvih komplikacija.

Stručni savjet

Ako želiš da dječja daska za veslanje traje dulje od jedne ili dvije godine, kupi malo veći model. Pojedinačni modeli se obično ocjenjuju na temelju starosti ili nosivosti.

Koje parametre treba pratiti kod dječje dasku za veslanje?

Prilikom odabira dječje daske za veslanje, dobro je slijediti nekoliko osnovnih parametara. Oni su:

  • tip,
  • dimenzije,
  • nosivost.

Tip

daske za veslanje su podijeljeni u nekoliko tipova. Obično ćeš se susresti sa:

  • Allround - univerzalni i stabilni modeli pogodni za početnike. Najčešće se koriste za rekreaciju i svakodnevnu upotrebu.
  • Touring - dizajniran više za napredne veslače. Treba ih kupiti djeci kada već imaju neke osnove i znaju stajati i voziti na dasci. Obično su malo skuplji od ostalih vrsta.
  • Race - Ovo su ploče dizajnirane više za profesionalce i one koji sport shvaćaju ozbiljno. Oni su najskuplji od svih. Obično se izrađuju od posebnih materijala. Ponekad imaju i zanimljive dodatke. Međutim, oni su beskorisni za normalnu upotrebu.

Pojedini tipovi se razlikuju ne samo po cijeni i oblikom. Race su duge i uske. Allround su široki i zaobljeni. Touring su nešto između. Imaju srednju širinu i manje su zaobljeni.

dijete s daskom za veslanje na vodi

Dimenzije

Daske za veslanje za djecu su kraće i uže od onih za odrasle. Zahvaljujući tome je njihovo korištenje za najmlađe članove obitelji lakše.

Unutar duljine najčešće ćeš naići na vrijednosti od 220 do 315 cm. Širina je oko 70 - 80 cm. Ove dimenzije mogu varirati ovisno o odabranom modelu. Međutim, veći ili manji brojevi mogu značiti lošiju koordinaciju i korištenje.

Nosivost

Svaka daska za veslanje ima određenu nosivost. To su relativno visoke i univerzalne brojke za odrasle, koje često ne slijedimo. Ali ovo je jedan od važnih parametara za djecu. Model za dijete do 5 godina sigurno neće zadržati desetogodišnjaka.

Nosivost veslača se naziva volumen. Referentni broj ćeš dobiti tako da pomnožiš djetetovu težinu s tri.

Na primjer: Kada dijete ima 35 kilograma, volumen je 105 litara. Međutim, kako djeca prilično brzo dobivaju na težini kako rastu, broj će se povećati za 10-30%.

Na temelju volumena, dimenzija i nosivosti, saznat ćeš koja je daska za veslanje najbolja za tvoje dijete. Ponudu ćeš svesti samo na pogodne daske. Kupovina će biti brža i lakša.


Odaberi veslo za dječju dasku za veslanje

Osim daske, za veslanje je potrebno i veslo kojim se dijete može kretati po površini i mijenjati smjer. Dječji modeli se prodaju kao klasični ili sklopivi. Druga alternativa je bolja. Na primjer, Bravo SUP veslo Adjustable Alu izvrstan je izbor za djecu jer se može prilagoditi i koristiti godinama.

Što se tiče materijala, najbolja kombinacija je plastika i aluminij. Zahvaljujući ovim materijalima, veslo je otporno na vlagu i vodu. Ima malu težinu, što je ključno za djecu. Možeš ga naći i u nekoliko boja, pa tvoja princeza ili mali sportaš mogu odabrati one koje im se najviše sviđaju.

djeca na dasci za veslanje

Nemoj zaboraviti sigurnost

Na djecu u vodi uvijek treba paziti. Međutim, ako želiš najbolje uvjete, dobro bi bilo da kupiš prsluk za spašavanje. Od dizajna boja odaberi dizajn u bogatim nijansama. Lijepo ih je vidjeti u vodi. Preporučamo nošenje prsluka za spašavanje čak i kada su djeca veće i znaju dobro plivati.

Prsluk opremi zviždaljkom. Kada se dijete uplaši ili ga ne čuje kako vrišti, zviždaljka je odličan način da pozove pomoć.

Kvalitetna daska za veslanje za djecu

Dječja daska za veslanje Aqua Marina Vibrant 8 izvrstan je komad opreme za svako dijete koje voli vodu. Umjesto da mu daš pozamašan model za odrasle, odaberi visokokvalitetni kompaktni model. Vidjet ćeš da je za tvoje dijete puno lakša za korištenje i sve više ćeš uživati ​​boraveći u vodi.

Najnoviji proizvodi: Paddleboarding