cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

10 dodataka koje nijedanom biciklistu ne mogu nedostajati

05.05.2022
Čítanje na 5 min.
Pavlína Straková
Bilo da tek počinješ voziti bicikl ili voziš već dulje vrijeme, dobro je znati u koju opremu se isplati uložiti kako bi tvoj vožnja bila udobna i sigurna. Pogledaj s nama 10 osnovnih biciklističkih dodataka koje svakako ne smiju nedostajati.
10 dodataka koje nijedanom biciklistu ne mogu nedostajati

1. Kaciga za bicikl

Nošenje kacige za odrasle vozače je odgovornost prema sebi. Stoga nitko ne bi trebao razmišljati o tome da je ne uključi u svoju opremu. Pročitaj opsežan vodič o tome kako odabrati pravu kacigu.

2. Svjetla

Vidjeti i biti viđen osnovno je pravilo koje vrijedi za svakog sudionika ne samo na cesti nego i izvan nje. Dok reflektori osiguravaju da smo viđeni, da vidimo mi, moramo osigurati sami.

Ponuda biciklističkih svjetala je zaista bogata, dovoljno je odabrati prema svojim preferencijama. Naprijed pripada bijelo svjetlo a natrag crveno. Za večernju vožnju osvijetljenim gradom dovoljno je slabije svjetlo nego u dubokoj šumi.

Odlučujuća je tehnologija koja se koristi, broj LED dioda i intenzitet svjetla u lumenima. Osnovna serija svjetala je na baterije, ona bolja se obično pune preko USB-a - čak je i vrijeme osvjetljenja po punjenju parametar koji se odražava u cijeni. Savjetovati ćemo te kako odabrati prikladna svjetla za bicikl.

Čovjek na biciklu noću svijetli bijelim prednjim svjetlom, crvenim stražnjim svjetlom i farom.

3. Komplet za popravak kvarova, pumpa i višestruki ključ

Ništa ne može pokvariti doživljaj putovanja više nego to da ga moraš prekinuti tehničkih problema. Najčešća komplikacija je defekt, dakle set za popravak defekta s alatima za skidanje guma i pumpa je jednostavno "must have".

Ako poneseš i rezervnu gumu, popravak će biti još brži.

Vremena pumpi dugih kao gornja cijev okvira davno su prošla. Današnje pumpice lako možeš staviti u džep na dresu. Primjer klipne i pouzdane pumpe je minipumpa Mini Lite od Lezyne.

Nemoj zaboraviti upakirati i višestruki ključ – su razno opremljeni, od osnovnih ključeva sve dosve do ključeva s puno bitova i lančanog zakivača.

Ako voziš strme uspone, dobro će doći Lezyne Rap, ali u tom slučaju ne zaboravi kariku lanca. Međutim, ponekad je manje je više, odaberi onaj koji ima samo ono što ti je stvarno potrebno.

Alati i višestruki ključ u prvom planu

4. Torbe, nosač i košara

Kako bi se to moglo lako ponijeti, možeš birati između nekoliko vrsta biciklističkih torbi. Bisaga je najbolja za ovu opremu za hitne slučajeve. U torbi Combipack od BBB ćeš naći sve potrebno.

Ako trebaš prevesti veći teret, bilo da idete na višednevni biciklistički izlet ili nosite radni alat, prikladan dodatak biciklu je nosač i torbe za nosač. Pružiti će ti dodatan prostor i nećeš morati sve nositi na leđima.

Za torbe na gradskom biciklu, dobro će poslužiti košara, koju možeš uzeti i u ruke.

Žena na biciklu s košarom ispred

5. Voda

Primanje tekućina nikada nije vrijedno podcjenjivanja, a to se posebno odnosi na bicikl. Čak i ako ideš samo u blizini, nikad ne znaš neće li te iznenaditi neki nepredviđeni događaj.

Imati uz sebe bocu s vodom se uvijek isplati. Prema konstrukciji okvira odaberi pogodan držač za vodu na biciklu i bocu željenog obujma.

Za dulje izlete nećeš požaliti investiciju u ruksaku s vrećicom za vodu - camelbag. Time ćeš dobiti ne samo prostor za pohranu, već i dovoljnu količinu vode, kojoj možeš lako pristupiti kroz cjevčicu.

SAVJET: Odaberi veći obujam vrećice nego što misliš da će ti trebati – ne moraš je uvijek nositi punu, ali dodatni obujam će dobro doći.

Žena pije kroz cjevčicu iz ruksaka s vrećicom za vodu.

6. Prehrana

Osim vode, u slučaju ne predviđenih okolnosti, preporučljivo je uz sebe imati “snack” – od sasvim osnovne muesli pločice, do raznih dodaci prehrani.

Sve što otjera kritičnu “glad” pomoći će ti da lakše dođeš kući. Što su rute i teren kojima se voziš zahtjevniji, to više pažnje posveti hrani koju nosiš sa sobom.

Najbolji način za nadoknadu energije su štapići ili gelovi s visokim udjelom ugljikohidrata, oni s proteinima pomoći će ti da se regeneriraš nakon vožnje.

7. Elektronika

Iako nisu svi ljubitelji moderne tehnologije, dobro je imati barem osnovno biciklističko računalo na svom biciklu (na primjer, Longus AX-1). Pružiti će ti informacije o trenutnoj brzini, prijeđenim kilometrima, trajanju rute i ukupnom broju prijeđenih kilometara. Ovo je također korisna informacija ako se pridržavaš servisnih intervala bicikla.

Međutim, ako si zainteresiran za detaljniju analizu svoje vožnje, isplati se uložiti u cikloračunalo koje podržava GPS, navigaciju i uparivanje s drugim uređajima putem bluetootha, kao što je Lezyne Super Pro.

Neke od funkcija cikloračunala može sadržavati i tvoj pametni telefon, no u tom slučaju ti je potreban držač za telefon za bicikl. Imaj na umu da pametni telefon nema takvu otpornost na udarce, pa možda nije najsigurnije rješenje na terenu. Zanimljiva opcija je SKS Compit+ set, koji uključuje powerbank.

Ako želiš podijeliti videozapise sa svojih vožnji s prijateljima, možeš se opremiti i kvalitetnom akcijskom kamerom uz zaštitni poklopac, možeš ga pričvrstiti na kacigu ili bicikl i snimiti jedinstvene slike s tvoga pogleda.

Cikloračunalo

8. Zvono

Zvono je nezamjenjiv suputnik kada se voziš gradom ili prometnim biciklističkim stazama. To je biciklistički dodatak koji jasno upozorava okolinu da se približavaš.

Međutim, čak i u tihoj šumi možda nije sasvim uzaludno poslati upozorenje divljoj svinji ili medvjedu lutalici.

Izbor je bogat i možeš ga prilagoditi svom stilu. Odaberi nenametljiv Knog OI sa savršenim zvukom, Riten Bell od Crane Bell s bezvremenskim dizajnom ili pokaži svoju individualnost zvonom Electra.

9. Brava za bicikl

Posljednja stvar koju želiš doživjeti je da ne možeš pronaći svoj bicikl gdje si ga ostavio. Nemoj podcijeniti odabir kvalitetne brave za bicikle. One na principu kabela su prilično formalne i nije ih problem prerezati.

Potraži lančanu bravu kao što je Abus Iven Chain ili "bravu u obliku slova U", na primjer Abus Granit Plus. Najbolji komadi uključuju bravu od čeličnih ploča i s posebnim navojem, koja je otporna na piljenje - Abus SmartX .

Brava za bicikl

10. Blatobrani

Iako vozač koji je prljav od blata nakon vožnje po teškom terenu može izgledati cool, ne podcijeni blatobrani.

Ako svoj bicikl pokušavaš učiniti što lakšim, postoje ultralagane minimalističke verzije. Mogu zaštititi najosjetljivije dijelove bicikla, poput kliznih površina ovjesne vilice, što nije jeftina stvar za servis.

Međutim, što više blatobran pokriva kotač, to više štiti tebe i tvoju odjeću. Makadamske ceste i razno blato stvarno je teško oprati s odjeće – a neoprane mrlje blata na biciklističkoj odjeći definitivno nisu cool.

Retro bicikl u vintage stilu s blatobranima, košarom i cvijećem

Razmisli o praktičnoj upotrebi i svom stilu

Postoji mnogo načina da svoj bicikl upotpuniš praktičnim dodacima. Međutim, odaberi ih prema svom stilu. Ako ti se na primjer sviđaju stare stvari, nemoj se bojati odabrati dodatke za bicikle. Ili se počasti opremom kao pravi profesionalac. Na tebi je - znaš li što odabrati?

Najnoviji proizvodi: Pribor za bicikle