cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Nemoj podcjenjivati ​​sigurnost: odaberi pravu biciklističku kacigu

26.05.2022
Čítanje na 5 min.
Pavlína Straková
Kvalitetna kaciga trebala bi biti sastavni dio opreme svakog biciklista. Ali kako ga odabrati? Klasična gradska kaciga se razlikuje od MTB biciklističke kacige. Najbolje biciklističke kacige su one koje zadovoljavaju sve tvoje zahtjeve. Čitaj dalje kako biste saznali koji su čimbenici najvažniji pri odabiru.
Nemoj podcjenjivati ​​sigurnost: odaberi pravu biciklističku kacigu
Prošla su vremena kada su samo profesionalci nosili kacigu za bicikl. Ako pitaš kada ti je potrebna kaciga za bicikl, danas ćeš rijetko sresti biciklista bez nje. Kaciga na glavi spašava živote. Pad na glavu bez kacige može imati kobne posljedice čak i pri minimalnoj brzini.
Kako bi zaštitna funkcija kacige bila što bolja, potrebno je odabrati kacigu odgovarajuće vrste i veličine.

Kako odabrati prikladnu vrstu kacige?

Primarni kriterij pri odabiru kacige je sigurnosni certifikat - biraj samo certificirane kacige s oznakom CE EN 1078 .

Ostali odlučujući parametri koji su vrijedni pažnje su:

  • težina,
  • ventilacija,
  • stupanj zaštite,
  • dodatna oprema i dodatne funkcije.

Ovi parametri variraju ovisno o vrsti kacige, ovisno o vrsti vožnje bicikla za koju je namijenjena. Postoji razlika u boji između muških i ženskih biciklističkih kaciga, ali su ostali parametri u osnovi isti.

Mnogo različitih kaciga

Urbane ili gradske kacige

Ako koristiš bicikl za vožnju gradom, kupovinu ili susret s prijateljima, kupi ggradsku kacigu.

Kacige ovog tipa često imaju elegantniji dizajn, čvršću vanjsku školjku i dovoljnu zaštitu sljepoočica i potiljka.

Obično su opremljeni integriranim svjetlom ili omogućuju pričvršćivanje dodatnog svjetla. Neki imaju i zaštitni štit za oči.

Univerzalne kacige

Ako također voziš cestom i šumom, pogledaj ponudu svestranih kacig - su dobro prozračite i dobro štite glavu, i to ne samo s bokova nego i s leđa. Otvori su zaštićeni mrežom protiv insekata i obično imaju integrirano svjetlo za bolju vidljivost.

Kacige za ceste

Ako voliš brzi cestovni bicikl, cestovne kacige su najlakše i najbolje. Međutim, one imaju niži stupanj zaštite bokova na stražnjoj strani glave.

Brdski biciklist s kacigom za cijelo lice / integralnom kacigom

Kacige za brdski biciklizam

MTB kacige pružaju bolju zaštitu bokova i potiljka, imaju vizir koji štiti od sunca i grana.

Teži su i manje ventilirani, ali je razina zaštite puno veća. Ako izlaziš na neasfaltirane ceste i imaš kamenje ili grane zapetljane na putu, odaberi kacigu koja će te pouzdano zaštititi.

Voliš li više adrenalin? Voziš li nizbrdo ili enduro? Odaberi maksimalnu zaštitu koju nude integralne kacige ili kacige za cijelo lice za bicikl. Štite cijelu glavu (uključujući lice i čeljust), teže su, ali u kritičnim situacijama težina nije važna.

BMX kacige

BMX kacige su dizajnirane uglavnom za bicikliste, skateboardere i rolere.

Gotovo da nemaju ventilacijskih otvora - što ih čini težim - ali nude vrlo dobru zaštitu glave koja ti je svakako potrebna kada isprobavaš različite trikove.

Obitelj na biciklima, gdje svaki član ima kacigu na glavi

Pametne kacige

Jesi li entuzijast moderne tehnologije? Ne propusti kategoriju pametne kacige. Bluetooth, ugrađeni zvučnici ili mogućnost komunikacije s drugim nositeljima iste kacige samo su djelić onoga što ove kacige mogu učiniti.

Pogledaj Hay R1 i tvoje iskustvo vožnje nikada više neće biti isto.

Dječje biciklističke kacige

Čak i najmanji trebaju biciklističku kacigu. Čak i dijete u sjedalici za bicikl od 1 do 3 godine treba zaštitu za glavu. Ovisno o opsegu glave, potraži kacigu za XXS bebe. Na primjer, kacigu WeeRide Toddler, koja je prikladna od 6. godine i može se prilagoditi djetetu do 3 godine zahvaljujući kliznom kotačiću.

Dječje kacige za bicikle prikladne su za djecu u dobi od 1 do 9 godina. Manji su i kraćih leđa, ali se mogu koristiti i za vožnju izbacivačom ili prvim biciklom. Dijete od 10 godina trebat će kacigu za odrasle.

Savjet za Muziker:
Unatoč brojnim razlikama između pojedinih tipova, sve kacige trebale bi biti opremljene uklonjivom unutarnjom oblogom kako bi se mogle lako prati. Reflektirajući elementi su također korisni.

Kacige po sezoni

Za hladnije vrijeme bolje su kacige s manje ventilacijskih otvora. Za još bolju toplinsku udobnost, mnogi ispod kacige koriste višenamjenske šalove ili kape.

Kada se voziš ljeti, cijenit ćeš lakšu, dobro prozračnu kacigu u svijetlim bojama.

Grupa brdskih biciklista zimi, svi imaju kacige

Kako odabrati pravu veličinu kacige?

Ispravna veličina biciklističke kacige ne odražava samo udobnost nošenja, već i razinu zaštite.

Većina kaciga opremljena je kliznim kotačićem s kojim se može podesiti veličina. Prema tom rasponu razvrstavaju se u veličinske razrede, koji su označeni slovima – od najmanjih XXS do najvećih XXL.

Izmjeri najšire mjesto na glavi

Odlučujući podatak je opseg glave koji možeš udobno izmjeriti kod kuće mjernom trakom. Najšira točka na glavi - koja je oko sljepoočnica - mjeri se oko 25 mm iznad obrva i oko 15 mm iznad ušiju. Ako imaš ograničenu veličinu, bolje je odabrati veću.

Čovjeku se izmjeri opseg glave kako bi dobio kacigu prave veličine za bicikl koji mu je potreban

Kako saznati odgovara li kaciga ispravno?

Pronalaženje kacige odgovarajuće vrste i prave veličine ne završava izbor. U mnogim markama i modelima treba pronaći onaj koji „pristaje kao rukavica“, jer će samo tako pružiti adekvatnu zaštitu.

  1. Kaciga mora dobro pristajati uz glavu kako ne bi skliznula. Stavi kacigu, zategni je kotačićem – ali nemoj je pričvrstiti. Klimaj glavom u stranu, naprijed, natrag - mora ostati na mjestu.
  2. Pričvrstite trake ispod brade tako da imate mjesta za najviše dva prsta. Na taj način biciklistička kaciga neće biti previše labava, niti će vas zadaviti kada pognete glavu. Naramenice vam ne smiju rezati u ušima.
  3. Kaciga bi trebala stajati vodoravno na tvojoj glavi i protezati se do otprilike polovice tvojeg čela. Zaštitit će tvoje čelo, vrh i vrh glave.

Materijal za kacigu

Većina kaciga se izrađuje ubrizgavanjem ekspandiranog polistirena (EPS) u polikarbonatnu školjku. Ova tehnologija se naziva in-mould.

Neke su kacige opremljene MIPS sustavom koji eliminira rotacijske sile u slučaju pada. Također ga ima cestovna kaciga Abus Macator Mips ili MTB kacigu BBB Dune Mips.

Očekivani životni vijek kacige

Vijek trajanja kacige prestaje u trenutku kada ispuni svoju misiju – zaštitit će tvoju glavu u slučaju sudara. Čak i ako šteta nije vidljiva.

Kacige su dizajnirane tako da materijal apsorbira udar koji se nepovratno oštećuje. Takva kaciga u sljedećoj jeseni više neće ispunjavati svoju zaštitnu funkciju. Stoga, zamijeni kacigu odmah nakon nesreće.

Čak i ako se voziš bez nezgode, kaciga nije besmrtna. Zbog postupne degradacije materijala i utjecaja vremenskih uvjeta, njegova sposobnost upijanja je oslabljena. Proizvođači preporučuju mijenjanje kaciga u redovitim intervalima. Neki navode 3, drugi čak 8 godina. Zlatnom sredinom može se smatrati interval od 5 godina.

Nemoj podcjenjivati ​​sigurnost i uživaj u vožnji bicikla s kvalitetnom zaštitnom kacigom.