cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Nauči svoje dijete voziti bicikl za manje od 60 minuta i u 4 koraka

02.04.2022
Čítanje na 5 min.
Pavlína Straková
Vožnja bicikla je sjajna vještina koju mnogi svladavaju i svakodnevno koriste, no malo tko se sjeća kako ju je točno naučio. Ako razmišljaš o tome da svoje dijete naučiš voziti bicikl, možda se pitaš kada je pravo vrijeme. Čitaj dalje da bi saznao kako početi i kako odabrati prvi bicikl.
Nauči svoje dijete voziti bicikl za manje od 60 minuta i u 4 koraka

Kada početi dijete učiti voziti bicikl

Općenito govoreći, kada dijete pokaže interes. No, dob od 4 do 6 godina idealna je za preduvjete za svladavanje biciklizma.

Pomoćni kotači kao prvi izbor

Međutim, u dobi od jedne i pol do dvije godine, dijete bi se moglo početi upoznavati s različitim vrstama pomoćnih kotača. U ovoj dobi dijete može savladati tehniku ​​vožnje na dva pomoćna kotača, koji su dobri za prirodno održavanje ravnoteže.

Na to misle i proizvođači bicikala koji nude bicikle za različite dobne kategorije.

Dječji bicikl Dema s kotačima od 12 inča je primijenjen dvogodišnje djetetu minimalne visine 90 cm.

Frog 40 je lagan dječji bicikl za 3 godišnje dijete s kotačima od 14 inča.

Frog 44 je bicikl od 16 inča za četverogodišnjake.

SAVJET: Bicikli marke Frog imaju bogatu opremu i prilagođenu geometriju za male vozače. Naravno, tu su i visokokvalitetne kočnice s naplatkom - sprijeda i straga, te pripadajuće poluge kočnica, koje pašu upravo za dječju ruku.

Postupak naučiti dijete voziti bicikl

Postupak učenja djeteta vožnji bez pomoćnih kotača prilično je jednostavan i uz malo truda može se obaviti za 60 minuta.

kako naučiti dijete jahati za manje od 60 minuta

Počni odgurivanjem

Za početak, ukloni pedale s bicikla. Namjesti sjedalicu na takvu visinu da dijete pri sjedenju dosegne cijelu površinu stopala. Sada ga samo trebate pustiti. Možda ćeš biti iznenađen koliko se brzo kreće od nesigurnog hodanja s izbacivačem između nogu do brzog poskakivanja i vožnje.

Postupno ubrzava, trči i produljuje vrijeme koje ima jednu nogu u zraku. Uči održavati ravnotežu, a da toga nije ni svjesno, a uči i kako bicikl reagira.

Ubrzo ćeš otkriti da je za to sigurnije obuti tenisice za trčanje i obući funkcionalnu odjeću, zato što ćeš ponekad morati udariti sprint. Ako bicikl ima ručne kočnice na volanu, koncentriraj se na uvježbavanje kočenja.

Upoznavanje pedala

Ako je dijete doista samouvjereno pri odgurivanju, dobro kontrolira bicikl, skreće, koči i može dugo voziti bez dodira stopala s tlom, vrijeme je za dodavanje pedala.

Otac uči sina postupno voziti bicikl bez pedala

Najprije drži njegov bicikl i pusti ga da nekoliko puta stavi noge na pedale i postavi ih na tlo dok gleda naprijed. Dakle, automatizira ovaj korak, koji će koristiti tijekom vožnje.

Vožnja romobila

Ako bez problema nalazi pedale nogama, sljedeći korak može biti romobil – dijete je jednom nogom na papučici, a druga noga se odbija od romobila.

Pedaliranje

Z kolobežkovania môže plynulo prejsť k pedálovaniu, keď sa mu podarí odraziť sa, nabrať rýchlosť, vyložiť aj druhú nohu na pedál a pedálovať vpred.

Neka djeca mogu savladati proces vrlo brzo, druga će možda trebati više vremena. Ako dijete ima veliki problem s pedaliranjem, ono uvijek može napraviti korak unatrag. Važno je da roditelj ostane miran i strpljiv.

Koristan savjet za kraj

Također može biti potrebno dijete malo držati, uhvatiti ili potisnuti. U tom slučaju dobro je izbjegavati hvatanje bicikla – bilo iza upravljača ili sedla – dijete može izgubiti ravnotežu. Roditelj treba stati iza djeteta i po potrebi ga uhvatiti s leđa ispod pazuha ili ga gurnuti na sredinu leđa.

otac uči sina voziti bicikl

Kako odabrati pravi bicikl

Odabir prikladnog bicikla zahtijeva dužnu pažnju i potrebno je imati na umu nekoliko parametara.

Veličina

Veličine dječjeg bicikla dane su prema veličini kotača u inčima. Za bolju orijentaciju u tablici navodimo najčešće korištene veličine.


Veličina kotača u inčima
Dob djeteta u godinama
Visina djeteta u cm
12
2-3
90-100
14
3-4
95-105
16
4-5
100-115
18
5-6
110-120
20
6-9
115-130
24
9-12
125-155


Važan parametar je i unutarnja duljina noge djeteta, koju direktno u nazivu modela navodi na primjer marka Frog.

Težina

Što je dječji bicikl lakši, dijete ga bolje vozi i lakše ga je kontrolirati. Ako dijete nauči voziti bicikl koji je težak dvije trećine njegove težine, bit će mu teško i može se potpuno odustati od vožnje bicikla.

TIP: Frog 47 s težinom 6,75 kg spada među najlaganije bicikle iz svoje kategorije. Ovaj dječji bicikl od 18 inča je prigodan za djecu od 4-5 godina.

Kočnice

Na dječjim biciklima susrećemo dvije osnovne vrste kočnica - pedalu (bubanj) ili klasičnu polugu (felge ili disk) koje su uobičajene na većini bicikala za odrasle. Zato se još više preporučuju.

Međutim, roditelji su često zabrinuti da će dijete imati dovoljno snage da gurne polugu. Danas većina proizvođača koristi posebne kočnice za dječje bicikle, čije su poluge prilagođene veličini, obliku i tvrdoći tako da su djetetu lake za rukovanje i stoga nema potrebe za brigom.

Teren

Prilikom odabira bicikla mora se uzeti u obzir i teren na kojem će se voziti. Roditelji koji su i sami strastveni biciklisti s nestrpljenjem očekuju vrijeme kada njihovo dijete dovoljno odraste da zajedno mogu ići na izlete biciklom u prirodu.

V tom slučaju je potrebno razmisliti o brdskom biciklu za djecu, koji je prilagođen vožnji na zahtjevnijem terenu. Posveti pažnju naprimjer na GT Stomper Prime s kotačima od 24 inča ili veći od 26 inča GT Stomper Prime Guiness sa 7-stupanjskim izmjenjivim mjenjačem i V kočnicama. Okvir je izrađen od laganog aluminija i ima posebno razvijenu geometriju za bolju stabilnost na terenu.

Isto tako nemoj zanemariti druge modele marke Frog, koji nude dječje brdske bicikle u tri veličine za djecu od 8 godina – Frog MTB 62 – 24-inča, Frog MTB 69 – 26-inča i Frog MTB 72, također 26-inčni. Svi su teški nešto više od 11 kilograma, imaju hidraulične disk kočnice i mjenjač s 9 stupnjeva prijenosa. Geometrija i oprema prilagođeni su terenskoj vožnji


Kada kupuješ bicikl, ne zaboravi na sigurnost i odaberi prikladnu kacigu. Dječje biciklističke kacige dizajnirane su za maksimalnu zaštitu glave djeteta od ozljeda i ujedno su lagane i otporne.

Sada si korak bliže uživanju u prvim kilometrima koje voziš sa svojim djetetom. Odaberi za njega novi bicikl i počni učiti.


Dječji bicikli