cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Kako odabrati pancerice

06.10.2022
Čítanje na 4 min.
Juraj Haruštiak
To zapravo nisu prave cipele, hoda se u njima teško. Isto kao bez skija i vezova se bez njih ne može skijati. U kombinaciji s vezovima fiksiraju nogu na skijama o štite od zime, vlage i povreda. U nepogodnim pancericama noga trpi, zato birajmo zaista pažljivo.
Kako odabrati pancerice

Vrsta pancerice

Najprije treba odlučiti da li kupujemo pancerice za spust ili pancerice za skialp. Obje vrste se bitno razlikuju kod kopčanja i načina fiksacije. Za skialp se koristi druga vrsta vezova nego za spust. Pancerice za skialp su karakteristične svojom lakoćomo i velikim mogućnostima u kretanju. Kod proizvodnje se koriste specijalne tehnologije, koje mogu povećati čvrstoću, ali ne utječu na težinu.

Najčešći izbor pancerica za spust su pancerice all-mountain. Nude univerzalnije mogućnosti korištenja i garancija su maksimalnog komforta. Proizvođači su mislili i na one koji loše podnose hladnoću i neki vrhunski modeli su opremljeni specijalnom tehnologijom zagrijavanja u unutrašnjosti cipele. Cijena za ovaj komfort je veća težina pancerice, a ali deset grama više neće toliko škoditi.

Suprotno tome profesionalni skijaši se odlučuju pancerice race s što manjom težinom. Bitne su im naime funkcionalne osobine kao što su čvrstoća, sposobnost kontrole pokreta, povratnu informaciju.

Veličina stopala

Česta greška neiskusnih skijaša je to što biraju nešto veće pancerice. Boje se da bi će ih u suprotnom cipela žuljati ili da će im u njima biti hladno. Pancerica bi trebala biti točno po mjeri stopala. Nakon zatvaranja kopči, nožni prsti bi trebali dodirivati špicu unutarnjeg dijela pancerice. U tipičnom skijaškom položaju s pritisnutim koljenima, stopalo se u pancerici pomiče malo unatrag, tako da prsti prestaju osjećati pritisak prednjeg dijela pancerice. Također treba napomenuti da pancerica ima tendenciju da se malo više olabavi, pa će stopalo imati dovoljno prostora unutra. Tijekom testiranja važno je pričvrstiti pancericu od gornjih kopča prema dolje kako bi peta stopala bila bolje učvršćena u stražnjem dijelu cipele.

 Cipela mora sjediti na nozi poput rukavice. Noga svake osobe je specifična i bilo kakvo zadebljanje na peti ili deblji gležanj može značajno narušiti udobnost stopala u cipeli. Ako se stopalu nije udobno skijalištu ni nakon 20 minuta, treba probati drugu. Pouzdana metoda odabira prikladne veličine pancerica je obuti čarape koje obično nosimo u pancericama, stati na papir i nacrtati stopalo. Okomica između pete i najdužeg prsta znači točnu duljinu stopala u cm.

Širina skeleta

Osim na veličinu pancerice, treba obratiti pažnju i na širinu skeleta. Noga u pancerici ne smije šuljati ni „plivati“, inače gubi preciznost. Neiskusni skijaši su večinom koncentrirani na odabit prave veličine, na njenu dužinu, prava dužina skeleta nije manje važna. Možemo ju mjeriti slično kao dužinu. Stanemo s obutom čarapom na papir i nacrtamo stopalo, udaljenost između vanjskog zgloba palca i zglobom malog prsta je (okomica na središnju os stopala) prava dimenzija.

Indeks fleksa

Ovaj se broj odnosi na tvrdoću pancerice i sposobnost materijala pancerice podnijeti pritisak noge. Pri odabiru pravog indeksa savitljivosti ćemo uzeti u obzir težinu skijaša, razinu njegovih skijaških vještina i skijaške opreme. Općenito, teže skijaše, odnosno one s višim fleks indeksom, biraju uglavnom iskusniji skijaši ili skijaši s prekomjernom težinom. Rekreativni skijaš lako može slijediti jednostavno pravilo: vlastita težina u kg i fleks indeks cipele moraju se podudarati, pa ako netko ima, primjerice, 85 kg, bira skije s istim ili najbližim brojem fleks indeksa.

Način hoda

Hodanje nećemo izbjeći ni prilikom skijanja. Skialpinisti moraju ići u pancericama uzbrdo, puno se nahodaju i ostali skijaši. Prilikom premještanja s jedne staze na drugu, u restoran, bife ili WC, prijeđu dnevno i nekoliko kilometara. Zato treba obratiti pažnju i na to da li je pancerica prilagođena na režim hoda i kakvu pokretljivost omogućava prilikom hodanja. Mjera pokretljivosti se izražava u stupnjevima i govori o tome do kojeg ugla se može pancerica prilikom hodanja saviti u gležnju.

Naše preporuke

Sada znaš koji su parametri važni pri odabiru pancerica. Još uvijek ne možete odabrati? Svakodnevno se susrećemo s nizom modela i možemo ti pomoći u odabiru pravog modela prema kvaliteti, opremi i cijeni. Pogledajte našu preporuku:

Pancerice za spust za fer cijenu

Pancerice za spust s najboljim omjerom cijene i kvalitete

Pancerice za spust vrhunske kvalitete

Skialp pancerice za fer cijenu

Skialp pancerice s najboljim omjerom cijene i kvalitete

Skialp pancerice vrhunske kvalitete

Skijaške cipele