cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Kako odabrati golf lopticu prema iskustvu igrača?

Aktualizirano 26.05.2023
Čítanje na 4 min.
Pavlína Straková
Bilo da si tek počeo igrati golf ili imaš iza sebe stotine udaraca, pravilno odabrana loptica povećava tvoj uspjeh i poboljšava iskustvo igre. S nama pogledaj što trebaš znati o golf lopticama i nauči kako odabrati golf lopticu prema tvojoj razini vještine.
Kako odabrati golf lopticu prema iskustvu igrača?

Možda će se nekima na prvi pogled učiniti da su loptice za golf iste. Ali u stvarnosti imaju različita svojstva, različito se ponašaju u rukama različitih igrača, a cijene su im također vrlo različite. Objasnit ćemo zašto je to tako. Saznaj kako podići svoju igru ​​na višu razinu.

Specifikacija golf loptica

Zbog šeststoljetne tradicije golfa, čak su i golf loptice prošle dugi razvoj koji ih je oblikovao u današnji oblik. Loptice koje se danas koriste sastoje se od nekoliko unutarnjih slojeva punjenja, na koje se lijepi posebno očvrsnuta površina s profiliranom teksturom i otiscima dizajna.

MUZIKER SAVJET:
Optimalnu duljinu palice možeš saznati kada svoju tjelesnu visinu pomnožiš faktorom 0,7.

Od čega je napravljena golf loptica?

Jezgra

Veličina i materijal jezgre ima temeljni utjecaj na prijenos energije udarca. Jezgra je obično izrađena od mješavina gume, titana ili volframa. Tvrđe jezgre imaju veći domet, mekše olakšavaju kontrolu lopte.

Ambalaža

Jezgra je skrivena u dvostrukom ili višeslojnom omotaču. Potonja, ovisno o debljini, tvrdoći i strukturi, odlučuje o ostalim svojstvima lopte, poput rotacije i mogućnosti upravljanja udarcem. Mekša navlaka omogućuje bolju kontrolu i daje više vrtnje, dok tvrđa smanjuje (čak i negativnu) vrtnju.

Shematski prikaz strukture loptice za golf

Struktura površine lopte

Pravilno raspoređene aerodinamičke rupice - rupice na površini loptica utječu na njihove karakteristike leta - putanju, domet i točnost leta. One utječu na strujanje zraka oko lopte i smanjuju njen otpor. Njihova je glavna funkcija podržavati rotaciju i održavati izvornu brzinu što je duže moguće.

MUZIKER SAVJET:
Loptica s dubokim udubljenjima ostaje u zraku kraće vrijeme i ima nižu putanju leta. Nasuprot tome, plosnate rupice imaju veći uzgon - lopta leti više i duže ostaje u zraku.

Vrste loptice prema razini vještine igrača

Kao što smo već spomenuli, loptice se mogu izraditi u više slojeva, ovisno o željenim svojstvima loptica. Početniku je potrebna drugačija loptica nego vrhunskom igraču.

Loptice za početnike

Ako tek počinješ s golfom, potražite dvoslojne loptice. To su kompozitne loptice, sastavljene od izdržljive okrugle jezgre (često s dodatkom titana) i vanjskog premaza s površinskom obradom koja utječe na tvrdoću loptice.

Mekša loptica daje bolju povratnu informaciju o udarcu i pomaže u boljoj procjeni njegove udaljenosti, ali i skraćuje udaljenost. S druge strane, čvršća loptica leti dalje i ravnije, ali ne daje dovoljno povratne informacije u kratkoj igri. Na primjer, možeš posegnuti za lopticama popularnog brenda Callaway - Warbird ili Supersoft koji pruža veliki domet uz zadržavanje dobrih povratnih informacija.

Žena uči igrati golf s trenerom na terenu

Loptice za srednjeg igrača

Nakon što se upoznaš sa svojim tišičnim udarcem i znate što trebaš promijeniti ili poboljšati, posegni za troslojne loptice. Različite varijante ovih loptica utječu na njihov domet, rotaciju ili reakciju tijekom i nakon udarca. Jezgra ovih kompozitnih loptica je manja, skrivena u polimernom (savitljivom) sloju i okružena omotačem s površinskom obradom. Isprobaj Titleist Pro V1.

Loptice za napredne igrače

Ako se na zelenilu osjećaš kao kod kuće, svakako posegni za troslojnim ili četveroslojnim lopticama. Imaju najmanju, tešku jezgru, koja je skrivena u slojevima različitih materijala (često polimera).

Neki imaju tehnologiju koja čini pogon s tee-a dužim pri velikoj brzini zamaha (tako da reagira kao tvrda loptica, bez značajnog okretanja), a istovremeno je dovoljno mekan na zelenilu s većim okretom. Isprobaj Callaway Chrome Soft.

Loptice za profesionalce

Ako golf igraš profesionalno, odaberi petoslojne loptice. Njihovi slojevi različitih materijala poboljšavaju aerodinamička svojstva lopte. Odličan izbor su lopte iz TaylorMade.

Profesionalni igrač tijekom igre s punim pogledom u pozadini.

MUZIKER SAVJET:
Loptica nije jedini faktor koji utječe na igru. Tijekom igranja bi se trebao osjećati što udobnije. Odaberi odjeću za golf koja zadovoljava sve potrebe igrača.

Nove, rabljene i lake loptice

Jedan od načina uštede na kvalitetnim golf lopticama je kupnja rabljenih loptica. Riječ je o recikliranim lopticama koje su se koristile tijekom raznih golf događanja ili turnira. U vrlo su dobrom stanju i performanse su im usporedive s novima. U potpunosti pokrivaju potrebe amatera ili početnika, a poslužit će i profesionalcima za trening.

Golf loptice u mreži na travi

Rabljene i lake lopte prodaju se u pakiranjima prema klasi kvalitete. One imaju standardiziranu oznaku od AAAA (najviša kvaliteta - maksimalna stopa trošenja tri rupe) do C (značajno oštećene kuglice). Ponekad možeš naići i na kombinirani paket nekoliko povezanih klasa kvalitete.

MUZIKER SAVJET:
Ako ne želiš da tvoje loptice završe u jezeru, ne zaboravi spakirati hvatač.

Znate li već koja će loptica biti prava za tebe? Nemoj se bojati isprobati i odabrati lopticu za golf iz naše ponude ili posjeti našu golf trgovina u Bratislavi. Nemoj zanemariti kompletnu ponudu svih potrepština za golf.

Loptice za golf