cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Tvoje dijete može steći mnogo koristi zahvaljujući glazbi. Odaberi glazbeni instrument koji odgovara njegovoj dobi

13.07.2022
Čítanje na 3 min.
Juraj Haruštiak
Kažu da nikad nije kasno baviti se glazbom, ali zašto je bolje početi svirati neki instrument što prije? Osim što odlično razbija dosadu, donosi i mnoge prednosti. Znaš li koje?
Tvoje dijete može steći mnogo koristi zahvaljujući glazbi. Odaberi glazbeni instrument koji odgovara njegovoj dobi

Motorika, IQ, pamćenje i koncentracija

Prema riječima stručnjaka, pri rukovanju glazbenim instrumentom dijete redovito vježba ne samo motoriku, već i koncentraciju. Upravo ta sposobnost mladom školarcu može značajno pomoći u savladavanju nastavnog procesa. Znanstvenici također povezuju sviranje glazbenog instrumenta s rastom intelekta i znatno boljim rezultatima u zadacima usmjerenim na pamćenje.

dvoje djece u školi

Osim toga, zbog redovitog treniranja glazba značajno utječe na sposobnost razumijevanja vremena i njegovu organizaciju. Kasnije pomaže djetetu da se nosi s potpuno novim obavezama koje se ponavljaju, poput ustajanja za školu ili zadaće. Glazba uči strpljenju, ustrajnosti i disciplini na način koji dijete doživljava kao igru, a ne kao učenje.

Socijalna inteligencija

Čovjek je društveno biće i već svojim prvim pokretima pokazuje da ne želi biti sam. Glazba je stvorena za stvaranje društvene interakcije. Sviranje u školskom orkestru, osnivanje benda ili zajedničko snimanje glazbe s prijateljima – sve te interakcije dovode do opće popularnosti u različitim društvenim skupinama.

dječja glazbena skupina

Može se pretpostaviti da će mali glazbenik biti popularniji u dječjoj grupi i lakše će stjecati sposobnost socijalne inteligencije. Brže se uči shvatiti vrijednost suradnje, stvara vlastitu ulogu u timu i gradi pozitivan identitet. Rani uspjesi u sviranju glazbenog instrumenta mogu pomoći djetetu da razvije zdravo samopouzdanje i samopoštovanje. Glazbene aktivnosti pomažu u oslobađanju od stresa i poboljšavaju raspoloženje.

Važno je započeti ispravno

Glazba je složena umjetnost, a savladavanje jednog instrumenta često može poslužiti kao priprema za drugi instrument. Budući da djeca rastu kao iz vode i proporcionalno se vrlo brzo mijenjaju, potrebno je fokusirati se na to koja je veličina glazbenog instrumenta idealna za dijete određene dobi.

3-5 godina

Za najmanje glazbenike od 3 do 5 godina najčešće se preporučuju klavijature, djetetu je na raspolaganju raznolika paleta zvukova, trenutni odziv i gotovo neuništiva konstrukcija. Osim toga, ove su tipke često opremljene smanjenom tipkovnicom i savršena su priprema za sviranje klavira.

petogodišnja djevojčica svira klavijaturu

6-9 godina

Umjetnici u dobi od 6 do 9 godina već mogu u rukama držati cijeli niz instrumenata. Prikladna je blok flauta, klavijature, violina, ili klasična gitara u posebnoj smanjenoj verziji s oznakom gitara veličine 1/2 ili alebo gitara veličine 3/4.

devetogodišnji dječak svira blok flautu

10-15 godina

Glazbenici u dobi od 10 do 15 godina trebaju sami odabrati instrument. Fizički su spremni svladati bilo koji instrument, ali njihove karaktere koji se dinamički razvijaju prirodno mogu privući bubnjevi , gitara ili digitalni klavir.

trinaestogodišnja djevojčica svira klasičnu gitaru

Zahvaljujući glazbi dijete će brzo naučiti razumjeti osnovna pravila funkcioniranja mnogih stvari i odnosa oko sebe, bit će vještije, koncentriranije i puno bolje pamtiti sve novo. Ako se dijete drži glazbe, to će mu pomoći u formiranju identiteta i u problematičnom tinejdžerskom dobu i ojačati njegove društvene vještine. Od njih kasnije može imati koristi u svakom kolektivu, čiji dio postupno postaje.


Glazbeni instrumenti za djecu