cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

Veslo za veslanje na dasci: kako odabrati?

06.04.2022
Čítanje na 4 min.
Denisa Štefunková
Veslo za veslanje na dasci je dio osnovne opreme. Njegov odabir trebao bi ovisiti o nekoliko osnovnih parametara, a može se uzeti u obzir i cijena. Međutim, odavno nije istina da najbolje veslo mora biti i najskuplje. U članku možeš pročitati savjete kako odabrati veslo za veslanje na dasci s kojim ćeš uživati ​​u najboljoj vožnji po površini vode.
Veslo za veslanje na dasci: kako odabrati?

Zašto je potrebno veslo za veslanje na dasci?

Veslo za veslanje na dasci odlična je podrška za veslanje. Također se koristi za određivanje smjera i kretanje naprijed. Koristiti se u sjedećem položaju, klečeći i stojeći. Drugim riječima, trebao bi biti dovoljne duljine, eventualno čak i d mogućnošću preklapanja. Opcija preklapanja posebno je korisna ako odabereš veslo i dasku za veslanje za dijete.

Na tržištu ćeš pronaći nekoliko vrsta vesla. Neka su jeftinija, druga skuplja. Modeli se razlikuju po dizajnu, težini ili marki. Prilikom odabira potrebno je slijediti nekoliko detalja i osnovnih točaka. Pomoću njih možeš odabrati upravo ona koja će odgovarati tvojim potrebama.

Upoznaj 3 vrste vesla za veslanje na dasci

Vesla se dijele na nekoliko vrsta, i to:

  • Jednodjelna - Dizajniran za profesionalce, trkače i veslače na brzim rijekama. To su fiksni modeli koji se ne mogu sklopiti. Time osiguravaju da ne mijenjaju svoju veličinu čak ni pod velikim opterećenjem i pritiskom. Dizajnirani su gdje god je potrebna velika brzina i učinkovitost.
  • Dvodijelna - Ova vrsta je dizajnirana za opću upotrebu. Na njemu možeš podesiti razne duljine. Može se koristiti i u mirnim i u brzim vodama.
  • Trodijelna - Ovo je najprodavaniji model vesla. Podesiv je i vrlo je kompaktan. Možeš ga nositi i u torbi ili vreći. Nije prikladan za utrke i brze vode, ali je savršeno za uobičajeno korištenje.

Savjet stručnjaka

Na tržnici ćete također pronaći vesla za kajak. Stoga pazi da ih slučajno ne kupiš. Razlikuju se od onih za dasku za veslanje po tome što imaju vesla s obje strane.

Težina vesla za dasku za veslanje

Vjerojatno nitko ne želi teško i neudobno veslo od kojeg bole ruke. Stoga pri odabiru pripazi na njegovu težinu. Konvencionalna vesla kreću se od 700 do 900 grama. Neka, napravljeni od težih materijala, teže preko pola kilograma.

Kod težine uzmi u obzir da određenu snagu moraš uložiti i na zamah u vodi.. Što je veslo teže, to ćeš imati više posla. Svaki dodatni gram koštati će te dodatan napor, što ćeš posebno osjetiti na redovitim i dugim vožnjama.

Materijal vesla za dasku za veslanje

Za proizvodnju vesla se obično koriste tri materijala:

  • aluminij,
  • stakloplastika,
  • ugljik.

Aluminij

Aluminijska vesla su najjeftinija i posebno prikladna za početnike. Prilično su jaka i otporni na udarce. Nedostatak je veća težina i nemogućnost korištenja na brzim vodama. Međutim, ako nisi zahtjevan, aluminij će biti dovoljan.

Aluminijska vesla proizvode se u dvodijelnom i trodijelnom obliku.

Stakloplastika

Stakloplastika predstavlja zlatnu sredinu, kako po cijeni, tako i po težini i trajnosti. Materijal je izvrstan za veće udaljenosti i u brzim vodama. Dizajnirana su za početnike i srednje napredne.

Vesla od stakloplastik se proizvode se u dvodijelnom i trodijelnom obliku.

veslo za veslanje na dasci

Ugljik

Veslo od ugljika na dasci za veslanje je najlakše je od sva tri. Njegov glavni zadatak je pružiti izvrsna svojstva i visoku udobnost korištenja. Nažalost, najskuplji je zbog svoje trajnosti i dugovječnosti. Ali isplati se razmisliti o ulaganju u to. Na njega se možeš osloniti nekoliko godina nakon kupnje.

Cijena vesla od ugljika ovisi o količini ugljika. Na tržištu ćeš naći sa sadržajem od 10 do 100 %. Kada je ugljik manji od 100 %, nadopunjuje se staklenim vlaknima.

Vesla od ugljika se proizvode u jednodijelnom, dvodijelnom i trodijelnom obliku.

Fleksibilnost vesla za dasku za veslanje

Fleksibilnost ovisi o korištenom materijalu. Općenito, međutim, jeftina vesla ne naglašavaju fleksibilnost. Stoga se rad s njima s vremenom može činiti neugodnim. Ako želiš veslati na velike udaljenosti, trebao bi ozbiljnije shvatiti ovaj parametar.

Istina je da skuplja karbonska vesla imaju izvrsnu fleksibilnost. Savršeno se prilagođavaju i pružaju udobnost čak i na velikim udaljenostima. Jeftina aluminijska vesla su sušta suprotnost.

Dužina vesla za dasku za veslanje

Ispravna duljina vesla za dasku za veslanje je ključna. Samo kada je dovoljno dugo, možeš ga koristiti stojeći. Osnovno pravilo je da visina vesla mora biti veća od visine vlasnika za 10-30 cm.

Ako želiš univerzalni model prikladan za tebe i druge članove obitelji, odaberi dvo- ili trodijelni tipove koji se mogu prilagoditi za više osoba. Njihova prednost je u tome što ih možeš namjestiti u druge položaje, a ne samo u stojećo, kao što su sjedenje ili klečanje.

Više detalja i parametri

Ostali parametri koje treba pratiti uključuju:

  • boju,
  • veličinu lista,
  • intenzitet veslanja,
  • cijena.

dvije osobe na dasci za veslanje

Jeftina vesla na dasci za veslanje

Ako tražiš jeftinija vesla na tržištu, fokusiraj se na brendove poznate po kvalitetnim proizvodima i niskim cijenama. To uključuje Aqua Marina veslo. Njezine proizvode možeš pronaći za 30 eura.

Skuplji tipovi do 50 - 60 eura nalaze se u portfelju proizvođača Aquadesign, Bravo i STX.

Vesla skuplja od 60 eura su beskorisna za prosječnog korisnika. Ne bi iskoristio sve što nude.

Odaberi najbolje veslo

Veslo za veslanje na dasci je ključni element koji se koristi za kretanje i promjenu smjera, a sigurno će ti nedostajati kod veslanja na dasci u Hrvatskoj. Odabir se može činiti izazovnim kod tisuća proizvoda. U stvarnosti je potrebno usredotočiti se samo na osnovne parametre, slično odabiru dasaka za veslanje. S njima ćeš svoju ponudu svesti na proizvode prema vlastitim. Primi savjet i odaberite najbolji model.


Vesla za SUP