cookies
Naši „kolačići” će za tebe biti ukusni
Kolačići na web stranici Muziker koriste se kako bi tvoj posjet uvijek bio ugodno iskustvo. Pristani na korištenje svih kolačića klikom na gumb "Suglasan sam" ili odaberi samo one koji ti se sviđaju u postavkama. Više informacija.
Suglasan sam
Odbij

6 razloga zašto početi s paddleboardingom

23.10.2022
Čítanje na 3 min.
Juraj Haruštiak
Povijest ovog vodenog sporta doduše seže samo do 1940. godine, njegova popularnost stalno raste. Zabaviti se njim možete u svakoj dobi. Upoznajte se s pogodnostima paddleboardinga i saznajte mogućnosti kako poboljšati zdravlje i kondiciju, kao i godišnji odmor na moru, jezeru ili rijeci učiniti zanimljivijim.
6 razloga zašto početi s paddleboardingom

1. Podići će vas na noge i dobiti vas na sunce

Jedna od najvećih pogodnosti paddleboardinga je to da će vas dobiti na vodu, sunce i vodu i podići vas na noge. Sunčeve zrake su nezamjenjiv izvor vitamina D, a njegov primitak pored vode je povećan odrazom zraka sa vodene površine. Kaže se da gdje nema sunca, ima bolesti. Istina je da liječnici ponekad moraju liječiti opekline od prejakog sunca. Prilikom boravka na paddleboardu u vruće ljetne dane, treba misliti i na zaštitu zaštitu očiju. Glavu treba zaštiti od sunčanice šiltericom ili šeširom. Ako želite ubrzati i povećati razinu adrenalina, pričvrstite na svoju dasku jedro i umjesto paddleborda ćete u trenutku dobiti dinamičan. Odličan način kako se opustiti i provjetriti glavu! S povećanim adrenalinom dolazi i rizik, zato na paddleborad s jedrom bi trebali uzeti prsluka za spašavanje.

2 Vježbe za cijelo tijelo

Stati na paddleboard nećete moći bez određene doze ravnoteže. Kada ustanete, uključiti će se leđni mišići, centar tijela, ruke, noge, ramena i trup. Redovitim treningom ove aktivnosti će se poboljšati ne samo vaša ravnoteža, već i ispravno držanje tijela. Ovaj sport je zato izuzetno koristan naime za ljude koji puno sjede i za ljude koji cijeli dan stoje, Zahvaljujući jačanju mišića centralnog dijela tijela na prirodan način, je paddleboarding ujedno odlična prilika kako suzbiti bolove u leđima. Kod pokreta unaprijed se jača i poboljšava polretljivost i snaga u rukama i ramenima. Ubrzava se puls i izlučuje dusikov oksid, vene se proširuju i mozak dobiva više kisika, što pomaže kod poboljšanja funkcije skoro svih organa. Paddleboardin ima blagodatno djelovanje i na tijelo i na um. Umirujući učinak vode može glavu riješiti stresa. Dovoljno je duboko udahnuti svijež zrak, uživati u vodi i zadnji ostaci negativne energije i tenzije će odmah nestati. Paddleboarding zahtjeva koncentraciju i svjesno zapažanje svakog pokreta. Strućnjaci ovo stanje zovu tok i smatraju ga za idealan uvjet za meditaciju. Ovakvo stanje uma donosi cijeli niz zdravstvenih pogodnosti uključujući poboljšanje raspoloženja, koncentracije i kognitivnih funkcija. Ujedno pomaže poboljšati pamćenje, kreativne sposobnosti i sposobnost empatije.

3. Smanjuje stres

Paddleboarding ima blagotvorne učinke na tijelo i um. Umirujući učinak vode može vašu glavu osloboditi stresa. Dovoljno je duboko udahnuti svijež zrak, uživati u vodi i ostaci negativne energije i tenzije će nestati. Paddleboarding si zahtjeva koncentraciju i svjesno primjećivanje svakog pokreta. Stručnjaci ovo stanje zovu tok i idealan je uvjet za meditaciju. Ovakvo stanje uma donosi lepezu zdravstvenih pogodnosti, uključujući poboljšanje raspoloženja, koncentracije i kognitivnih sposobnosti. Ujedno pomađe pobočjšati pamćenje, kreativne sposobnosti i sposobnost empatije.

4. Malo opterećenje i kardio trening

Paddleboarding ne opterećuje veziva i tetive, zato se nije potrerrebno bojati ozbiljnijeg oštećenja. Smatra se za univerzalan sport pogodan za velik broj ljudi, od sportaša koji pate od bolova u koljenima ili kukovima sve do starijih ljudi koji se oporavljaju od raznih operacija zglobova. Prepreka nebi trebao biti ni oporavak nakon povrede. Kontroliranom aktivnošću ćete pojačati snagu i pokretljivost, i tijelo će se prije oporaviti. Paddleboarding je i pogodan kondicijski trenong za srce. Slično kao cross-trčanje ili aerobik pomaže smanjiti rizik od srčanih bolesti, izljeva krvi u mozak i infarkta.

5. Fer prema prirodi

Briga za okoliš je sve češća tema kod bilo kakve ljudske aktivnosti. Paddleboarding je jedan od sportova bez emisija štetnih tvari u atmosferu. Izvor energije pokreta je isključivo ljudska snaga i vjetar. Osim korištenja vesla, je moguće dodati na dasku i jedro.

6. Svestranost

Jedna od pogodnosti paddleboardu je njegova svestranost. Osim za sport ova genijalna daska može koristiti za kao svestrani pomoćnik i posrednik za relaksaciju ili aktivan boravak u prirodi. Može se njoj surfati, vježbati joga, ribariti ili pomoću pogodnog dalekozora pratiti životinje i ptice. Dasdka je na napuhivanje,njen transport je zato vrlo jednostavan i udoban. U opremi za to ne smije nedostajati kvalitetna zračna pumpa. Omiljeni su također megaboardovi, s kojima će se zabaviti odjednom cijela obitelj ili grupa prijatelja i može doslovno oživiti odmor na moru ili jezeru. Ponuda špaddleboarda je svake godine obogaćena za nove modele, boje i dekorativne uzorke.


Paddleboard / SUP