Kako odabrti ukulele

ukulele

Ukulele je mali instrument velikih mogućnosti i upravo zato je tako omiljen. Danas je ovih amlih instrumenata tolika da je zaista lako izgubiti se u velikoj pobnudi modela, veličine i izrade. I zato smo za vas pripremili vodič, koji će vam pomoći razumjeti osnovne pojmove i osobine pojedinih modela.

Zašto sam odlučio kupiti ukulele i što želim na njemu svirati?

Postoji nekoliko razloga za kupnju ukulele - lagan je, malen, kompaktan i vrlo praktičan glazbeni instrument, pogodan za putovanja. Nije zanemarivo ni to da izgleda cool.

Razmislite za što želite koristiti svoj ukulele? Možda želite ovaj instrument predstaviti u bandu, možda želite svirati za svoju dušu kod kuće, možda svirate bas u ukulele orkestru. Prilikom odabira pravog instrumenta ćemo zajedno s vama razmišljati o raznim scenarijima i pokušati vam što najbolje pomoći. Što se tiče ukulele, nudi se 5 tipova, koje se razlikuju po veličini i po tonu.

Soprano ukulele – najrašireniji tip ukulele koji se diči svojim kompaktnim dimenzijama i preciznošću zahvaljujući najmanjem tijelu. Većinom ima 12-15 pragova i ugađanje GCEA.

Koncertni ukulele – ovaj tip je samo malo veći, što uzrokuje i jaći i bogatiji zvuk. Obično ima 15–20 pragova i ugađanje GCEA. Koncertni ukulele je jedan od najomiljenihjih modela.

Tenor ukulele – opet malo veće tijelo i opet bogatiji zvuk, uglavnom basevi. Obično ima 15 i više pragova i ugađanje GCEA.

Bariton ukulele – ukulele s velikim tijelom, koje se odlikuje punim i bogatim zvukom. Obično ima 19 i više pragova i ugađanje DGBE. Pripremite se i na dužu menzuru.

Bas ukulele – ovaj instrument se može pohvaliti najvećim tijelom, koje je u usporedbi s drugim instrumentima još uvijek kompaktno i pogodno za putovanja. Očekujte više baseva, koji će podržati koncertni ili tenor ukulele. Instrument ima 19 i više pragova. Ugađanje je EADG.

scooter-2

Na što treba pauiti pri odabiru instrumenta?

Osim veličine postoji jiš jedan bitan faktor koji bi u velikoj mjeri mogao utjecati na vaš zvuk - materijal i izrada. Instrumenti s masivnom prednjom pločom prenose vibracije putem žica puno bolje nego instrumenti s ljepljenom prednjom pločom. Ovakvi instrumenti su obično i skuplji. Vjerojatno ćete morati odbarati pogodnu cijenu ili vrhunski zvuk. Znajte da odabrali bilo što nećete biti uskraćeni za savršen doživljaj sviranja na instrumentu.

Možda malo elektronike?

Ukulele je relativno tih akustični instrument, zašto da ga ne priključimo na prave zvučnike i ne okrenemo gimb za volume do kraja? Ova mogućnost naravno postoji, ali prilikom kupnuje morate iamti na umu da vam je potreban elektroakustični ukulele. Jedna od pogodnosti ovakvog instrumenta je često i ugrađeni štimer, koji će vam pomoći s ugađanjem.

Postoji li tip ukulele koji je za početnike općenito najbolji?

Ako još uvijek niste odlučili i tražite univerzalan instrument koji je apsolutna klasika među svim ukulele, posegnite po koncertnom. Koncertni ukulele je malen, kompaktan i u potpunosti univerzalan. Nedostojati će vam još samo slamena suknjica i vijenac od cvijeća oko vrata.

scooter-2

Hoće li ukulele biti dovoljan ili mi je potrebno još nešto?

Biti će vam dovoljan, ali postoji rizik da će vm na putu pokisnuti, da će puhati jak vjetar i nda će vam u njega napuhati prašina. Možete se dogoditi da vam prilikom vatrenog sviranja pukne žica, ili će vam biti teško svirati po stoječki. Znate što mislimo - uvijek dobro dođe torba koja instrument štiti i prenošenje je lakše. Dobro je imati i rezervne žice, clip on tuner i remen. Kod elektroakustičnog instrumenta nemojte zaboraviti kabe. Bez njega to neće ići.

© 2004-2020 Muziker | Kako odabrti ukulele
Logo muziker
Nemojte propustiti povoljne akcije. Aktivirajte si notifikacije.
Aktivirati