Kako odabrati prvu električnu gitaru?

hero_electric.jpg

Stratocasteri, Telecasteri, LP, V, SG, Superstratocasteri, semiakustične, Jazzmastrovi, Jaguari i druge zvijeri. Električne gitare su raznih oblika, vrsta drveta, pick upa, kobilica, boja i drugih stavri da je na početku dobro ako se u svemu tome ne izgubite. Nemojte se bojati, rado ćemo vam pomoći prilikom izbora vaše nove elktrične giitare. Prvo moramo saznati kakav instrument zapravo tražite.


Kako da opdaberem kad još ne znam što želim na gitari svirati?

U tom slučaju bi vam preporučili električnu ili elektro-akustičnu gitaru . Obe totiž ponúkajú najširšie zvukové možnosti. Kto povedal, že s elektrickou gitarou sa nedá hrať citlivo? Alebo že na elektroakustike nie je možné zahrať rockové sólo? Možností je nekonečno.


Glavni znakovi električnih gitara koje utječu općenito na zvuk

Možda već znate koji model gitare želite. Prije nego što navalite na kupnju, razmislite o pojedinim dijelovima električne gitare. Možda ćete naći nešto što će vas inspirirati  ili usmjeriti. Svaki model gitare se u pravilu proizvodi  u nekoliko konfiguracija. Zahvaljujući čemu možete uvijek spojiti  estetiku sa zvukom koji ćete zavoljeti od prve sekunde.

yamaha_3.jpg

Drvo

Tijela i vratovi električnih gitara su u pravilu izređena od takozvanog zrelog drveta. Ova drveta znaju "slušati" zvuk i na razne načine ga distribuirati dalje, što utječe na finalni zvuk instrumenta. Po čemu su pojedine vrste drva karakteristične?


Pick upi

Vijci i sjajna metalna ili plastična pločica – ako upravo gledate ovaj dio vaše gitare radi se o  pick upima . Ovi mali dijelovi električne gitare imaju bitan utjecaj na opći zvuk instrumenta, tako da pri njihovom izboru pazite. Na sreću imate samo tri mogućnosti an izbor.


Građa

Utjecaj građe tijela na zvuk gitre. Okrenite gitaru i pogledajte mjesto gdje se vrat spaja s tijelom. Što vidite?

Konstrukcija s vijcima se lako servisira i udobna je, ali se gube neke od vibracija prilikom prenošenja, a s gubitkom vibracija se krati i sustain. Ako se odlučite za ljepljeni vrat, vaša nagrada će biti dugačak sustain, ali ako se nešto dogodi popravak ce biti puno kompliciraniji.

Isto tako je to i u slučaju gdje vrat gitare čini i bitan dio tijela. Kao što i slutite, rezonancija i sustain će postati opasni. Ista stvar je i u slučaju popravka ovakvog vrata ako se nešto dogodi. I tijelo može imati ogroman utjecaj na konačan zvuk. Tijelo može biit izrađeno od masiva drveta ili slično kao akistična gitra sa šupljim ili polušupljim tijelom.

Gitare od masiva se viđaju najčešće. Instrumenti s ovakvim tipom tijela su pouzdani i otporni na feed back. Njihov zvuk ej oštriji i jači, ali samo drvo u konačnici nije toliko bitno kao kod semi akustičnih gitara.

Semi akustične gitare su instrumenti koji mogu imati u potpunosti šuplje ili pšolušuplje tijelo. Zahvaljujući svojoj građi, njihovo drvo ima odlučujući utjecaj na zvuk. U pravilu se radi o mekšom i prirodnijem zvuku. Polušuplje gitare su opremljene središnjim drvenim blokom, koji pomaže kod kontrole feed backa na koje su ovi instrumenti osjetljiviji.


Žice

Sve mi je jasno, ali....jesu li žice stvarno toliko bitne? Da, to je tako. Gitara s pravim žicama je kao vožnja na biciklu s pravim brzinama. Ako svirate polake, ne morate se pouzdati u desetine sekundi sustaina, možete se mirne duše odmoriti s manjom širinom kao što su na primjer 9-ke ili 10-tke.


Da li postoji instrument koji se općenito smatra za dobar izbor?

Da. Većina gitarista na svijetu prijeđe svojim Strat ili LP razdobljem. Ili oba razdoblja. Gitare ovih oblika se smatraju za apsolutnu klasiku, koja je provjeravana desetljećima. Ako posegnete za jednim od ovih kultnih oblika, velika je šansa da čete iti zadovopljni.

Ako su za vas životni vijek žica  i udobnost priorite, nemojte zaboraviti potražiti žice sa speciajlnim slojem koji ih štiti od korozije i prljavštine. Ako odaberete takve žice gubite šistoću tona tipičnu za žice bez zaštitnog sloja.


Da li će mi biti dovoljna gitara ili trebam još nešto?

kombo.jpg

Ako ej vaš cilj zvučati kao gitarista koji svirta na žice iz kreveta, onda da. Za električne gitare je potrebno pojačalo ili  kombinacija pojačala i zvučnika - takozvano kombo pojačalo . Za uzajamno priključivanje ovih esencija ćete trebati i kábel .

Prava stavr počinje tek priključivanjem efekata , koji rade od električne gitare jedan od najsvestranijih instrumenata. Odaberite pravo combo pojačalo i uz njega par efekata i uživajte u svojoj električnoj gitari.

© 2004-2019 Muziker | Kako odabrati električnu gitaru
Logo muziker
Nemojte propustiti povoljne akcije. Aktivirajte si notifikacije.
Aktivirati